«Αγγιξαν» τον Λάντεν το 2001 - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Αγγιξαν» τον Λάντεν το 2001

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν είχαν χάσει μέσα από τα χέρια τους τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. «Ευθύνες» στον Ντ. Ράμσφελντ. Η χαμένη ε...


Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν είχαν χάσει μέσα από τα χέρια τους τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. «Ευθύνες» στον Ντ. Ράμσφελντ. Η χαμένη ευκαιρία άλλαξε την τροπή του τρομο-πολέμου και της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν
Μέσα απ' τα χέρια τους έχασαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ αποφάσισαν εσφαλμένα να μην εξαπολύσουν μαζική επίθεση για τη σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, αποκαλύπτεται από έκθεση της Αμερικανικής Γερουσίας.
Η έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας εκτιμά ότι η αποτυχία εκείνη να συλληφθεί ή να σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν τον Δεκέμβριο του 2001 είχε σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η διαφυγή του Μπιν Λάντεν μέσα από το περίφημο πέρασμα Τόρα Μπόρα προς το Πακιστάν επιβαρύνει κυρίως τον πρώην υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Τόμι Φρανκς.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι, πρόεδρος της Επιτροπής, είχε στο παρελθόν κατ επανάληψη υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπους είχε χάσει την πολύτιμη ευκαιρία να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν και άλλους υπαρχηγούς της Αλ Κάιντα όταν αυτοί είχαν «στριμωχτεί» στις δύσβατες ορεινές περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν μόνο τρεις μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Εάν είχε απομακρυνθεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα απ το πεδίο της μάχης πριν από οκτώ χρόνια θα είχαν περιοριστεί οι τρομοκρατικές απειλές ανά τον κόσμο», εκτιμά η έκθεση της Γερουσίας. «Ομως, οι αποφάσεις που άνοιξαν την πόρτα για τη διαφυγή στο Πακιστάν επέτρεψαν στον Μπιν Λάντεν να παρουσιάζεται σαν ισχυρό σύμβολο που συνεχίζει να προσελκύει σταθερή ροή χρημάτων και να εμπνέει φανατικούς ανά τον κόσμο. Η αδυναμία να «τελειώσει η δουλειά» αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία που άλλαξε για πάντα την τροπή της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και το μέλλον της διεθνούς τρομοκρατίας».
Η έκθεση υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν στο Τόρα Μπόρα που συνδέει τις υπόγειες σπηλιές και τα τούνελ των βουνών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν όταν οι ΗΠΑ είχαν τα μέσα να εξαπολύσουν άμεση επίθεση με πολλές χιλιάδες στρατεύματα. Αναφέρει ότι όλη η υπάρχουσα βιβλιογραφία, οι μη απόρρητες κυβερνητικές αναφορές και οι συνεντεύξεις με κεντρικούς πρωταγωνιστές «απομακρύνει κάθε αμφιβολία και κάνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν «του χεριού μας» στο Τόρα Μπόρα».
Στις 16 Δεκεμβρίου 2001, ο Μπιν Λάντεν και οι σωματοφύλακές τους «βγήκαν αλώβητοι απ το Τόρα Μπόρα και εξαφανίστηκαν στις περιοχές του Πακιστάν που ελέγχονται από διάφορους φυλάρχους», όπου πιστεύεται ότι συνεχίζει να έχει τη βάση του, αναφέρει η έκθεση.
Αντί για μαζική επίθεση, λιγότεροι από 100 κομάντος προσπάθησαν να φέρουν σε πέρας την επιχείρηση, καθώς την εποχή εκείνη ο Ράμσφελντ εξέφραζε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική παρουσία να γίνει «μπούμερανγκ» για τους Αμερικανούς, ενώ αμφισβητούσε και τον ακριβή εντοπισμό του Μπιν Λάντεν...
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ώθησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, να επιτεθεί κατά του Πακιστάν για την ανικανότητά του να πατάξει τους τρομοκράτες και να ζητήσει την άμεση εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν και των υπαρχηγών του.
ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου