Ξεκάθαρη ατζέντα στη συζήτηση για το ασφαλιστικό ζητάει ο Κυριάκος Χουσέας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ξεκάθαρη ατζέντα στη συζήτηση για το ασφαλιστικό ζητάει ο Κυριάκος Χουσέας

Να καθορίσει και να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση την ατζέντα του διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα υπό την προϋπόθεση να μην αυξηθούν τα όρια...


Να καθορίσει και να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση την ατζέντα του διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα υπό την προϋπόθεση να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μη μειωθούν οι συντάξεις προτείνει ο Κυριάκος Χουσέας, δικηγόρος και πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ στη Β΄ Πειραιά, αναπληρωτής Συντονιστής των Γραφείων Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΓΕΚΕ) του Κόμματος. Ο κ. Χουσέας με σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει τη δραματική κατάσταση στο Ασφαλιστικό, με τα Ταμεία να ζητούν «δανεικά» και την κυβέρνηση να ανοίγει εσπευσμένα τον διάλογο. Αποκαλυπτικά για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χουσέας με βάση τα οποία: Τρία Ταμεία (το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΤΑΥΤΕΚΩ) χρειάζονται φέτος 2,47 δισεκατομμύρια ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (πέρσι χρειάστηκαν 850 εκατομμύρια).
Στα χρήματα αυτά δεν έχουν υπολογιστεί περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να καταβάλει το εφάπαξ σε 17.000 άτομα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των Ταμείων είναι 26,3 δισεκατομμύρια ευρώ και μόνο μετά την κρατική χρηματοδότηση φτάνουν τα 37,4 δισεκατομμύρια. Ωστόσο και πάλι το ποσό αυτό δεν επαρκεί, καθώς τα έξοδα είναι 39,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται το ΙΚΑ, το οποίο χρειάζεται 1,48 δισ. (από το σύνολο των 2,47 δισεκατομμυρίων) έκτακτη χρηματοδότηση για να βγάλει τη χρονιά. Αρκεί να αναφερθεί πως το Ίδρυμα χρειάζεται 600 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις του Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων. Οι δαπάνες των φορέων υγείας άγγιξαν φέτος τα 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,88% σε σχέση με το 2008. Ενδεικτικό των διαστάσεων, που έχει πάρει το πρόβλημα είναι το ότι από το 2003 έως και το 2009 η αύξηση των δαπανών για παροχές ασθενείας αυξήθηκαν κατά 120,49%. Οι δαπάνες για φάρμακο έφτασαν τα 4.3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκαν κατά 114,62% σε σχέση με το 2004. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φαρμακευτικές δαπάνες αποτελούν το 50% επί των συνολικών δαπανών ασθενείας σε είδος. Οι απώλειες του ΙΚΑ από τη μη καταβολή των εισφορών έφτασαν φέτος τα 4,69 δισεκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 176,57% σε σχέση με το 2003. Την ίδια στιγμή, το τέταρτο τρίμηνο η εισφοροδιαφυγή «τρέχει» με 34,93% στον ΟΑΕΕ.
Οι δαπάνες για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έφτασαν φέτος τα 23,7 δισεκατομμύρια και σημείωσαν αύξηση 64,44% σε σχέση με το 2003. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες για τις συντάξεις αγγίζουν το 13,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΟΥΣΕΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΑΝΑΠ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ (ΓΕΚΕ)
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΛΑ.Ο.Σ. Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΦΛΕΜΙΝΓΚ 8, Τ.Κ. 182 33, ΑΓ. ΙΩ. ΡΕΝΤΗΣ
Τηλ./fax: 210-4833821, mob.:6944296084,
e-mail:
housseas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου