Σημαντικότερο το εβραϊκό μνημείο από τα αρχαία μας..! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σημαντικότερο το εβραϊκό μνημείο από τα αρχαία μας..!

Πριν από αρκετές εβδομάδες, ο "Ελεύθερος Κόσμος" είχε φέρει στην επιφάνεια το ζήτημα της προετοιμασίας για τοποθέτηση μνημείου για...


Πριν από αρκετές εβδομάδες, ο "Ελεύθερος Κόσμος" είχε φέρει στην επιφάνεια το ζήτημα της προετοιμασίας για τοποθέτηση μνημείου για το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Γράφαμε τότε: «θα θυμούνται ίσως κάποιοι το παλιό μνημείο στην περιοχή του Θησείου το οποίο μετά από μικρό διάστημα αφαιρέθηκε, καθώς εμπόδιζε από την πλευρά του την θέα της Ακρόπολης.
Παρόλο που εκείνο το μνημείο γρήγορα αφαιρέθηκε μετά από τις κινήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας, δεν σταμάτησε τις προσπάθειες της, προκειμένου να τοποθετηθεί εκ νέου κάποιο μνημείο. Έτσι επέλεξε ένα έργο της Ντιάννας Μαγκανιά, μετά από διαγωνισμό.
Το συγκεκριμένο έργο, αποτελείται από μονολιθικούς όγκους ωχροκίτρινου μαρμάρου, ύψους 1,50 έως 0.50 μ. εξακτινωμένους, ενώ στο κέντρο σχηματίζεται ένα εξάγωνο, που προφανώς συμβολίζει το αστέρι του Ιουδαϊσμού.
Η τοποθέτησή του θα γίνει στην περιοχή του Κεραμεικού, στην οδό Μελιδόνη, πολύ κοντά στην Εβραϊκή Συναγωγή και γειτνιάζει άμεσα με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις από αρχαιολόγους και Αρχαιολογικές Εφορείες, καθώς εικάζεται ότι θα βρεθεί εκεί η συμβολή της οδού των Παναθηναίων, απ' όπου ανέβαινε η πομπή στην Ακρόπολη και της Ιεράς Οδού, που οδηγούσε στο Ιερό της Ελευσίνας."
Το ζήτημα που ανέδειξε η εφημερίδα μας (στο φύλλο 303, στις 3 Μαΐου), έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Γερουλάνο.
Η απάντηση του, η οποία δόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, ήταν πολύ διαφωτιστική, για τον τρόπο με τον οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την αρχαία κληρονομιά της πατρίδας μας. Ακούστε λογική: Επειδή πρόκειται για μνημείο στην μνήμη νεκρών... συνάδει με τον χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Αναφέρει μάλιστα ότι η κυριότητα του χώρου θα... παραμείνει στο δημόσιο. Αν είναι δυνατόν!
Με την ίδια λογική, να πάω και εγώ στα αρχαία, να κτίσω ένα σπίτι, να το κάνω "μνημείο" για τους νεκρούς παππούδες μου και να είμαστε όλοι μια χαρά. Δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί ένα σύγχρονο κτίσμα να υπάρχει μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο.
Αντί ο υπουργός Πολιτισμού να ασχολείται με την ανάδειξη των ελληνικών αρχαιοτήτων, φαίνεται ότι τις βάζει σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στα μνημεία του... εκλεκτού λαού. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για πρόκληση στην κοινή λογική. Και κάποια στιγμή οι διάφορες... επιτροπές που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, θα πρέπει να λογοδοτήσουν!
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου