«Διολίσθηση» της Ντόρας στο Σκοπιανό - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Διολίσθηση» της Ντόρας στο Σκοπιανό

Ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δεν είχε καμία ευθύνη; Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη για τη διολίσθηση από την εθνική κόκκινη γραμμή στο Σκο...


Ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δεν είχε καμία ευθύνη;
Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη για τη διολίσθηση από την εθνική κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό τής πρώην υπουργού εξωτερικών Ντ. Μπακογιανη. Η Ν.Δ. «άδειασε» ουσιαστικά την πρώην υπουργό ενώ η ίδια η κ.Μπακογιαννη έκανε λόγο για... «συκοφαντικές επιθέσεις».
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής» για τη διολίσθηση από την εθνική κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό από την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιανη στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογο της, Α. Μιλοσόσκι, στο Παρίσι στις 19 Σεπτεμβρίου 2008.
Πέραν των «πυρών» που δέχτηκε από την κυβέρνηση η κ. Μπακογιάννη εντύπωση προκαλεί ότι μια εβδομάδα μετά τις εσωκομματικές εκλογές στην Ν.Δ., οι αποκαλύψεις υποχρέωσαν τη νέα ηγεσία του κόμματος με δήλωση του Γραφείου Τύπου να «αδειάσει» ουσιαστικά την πρώην υπουργό και να πάρει αποστάσεις από χειρισμούς της στο Σκοπιανό.
Η ίδια η κ. Μπακογιάννη, η οποία φυσικά δεν μπορούσε να διαψεύσει το περιεχόμενο του «Σημειώματος Ειδικού Χειρισμού», έκανε λόγο για «συκοφαντικές επιθέσεις» τις οποίες απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.
Η Νέα Δημοκρατία
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., αφού διευκρινίζει ότι για λόγους αρχής δεν σχολιάζει το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ, επισημαίνει τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν "Μακεδονικού" έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας.
Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα του veto της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της κ. Μπακογιαννη χωρίς καθόλου να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που δημιούργησε η αποκάλυψη του περιεχομένου της διαβούλευσής της με τον κ. Μιλοσόσκι, σπεύδει να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για... «μυστική διπλωματία» και ότι για τον λόγο αυτό «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης τα οποία, όλο αυτό τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη».
Η πρώην υπουργός αναφέρεται στην εθνική κόκκινη γραμμή καταλήγοντας ότι «αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα», αποφεύγοντας όμως να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν ίσχυσε αυτός ο «κανόνας» και στις συνομιλίες που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι.
Θέσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ντ. Μπακογιάννη προέβη στην εξής δήλωση: «Οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Είναι η γνωστή εθνική κόκκινη γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση ακόμη, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)».
Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε την κ. Μπακογιάννη να αναζητήσει αλλού εχθρούς,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε κομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια - πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα κορυφαίας εθνικής σημασίας.
Διαβεβαίωση
Σύμφωνα με «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» στο οποίο καταγράφεται το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 η Ντ. Μπακογιάννη, με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι, η κ. Μπακογιάννη όχι μόνο δεν θέτει την ελληνική κόκκινη γραμμή (για χρήση erga omnes) αλλά διαβεβαιώνει τη σκοπιανή πλευρά ότι η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται για αλλαγή του συντάγματος (που συνιστά όμως όρο για εφαρμογή μιας συμφωνίας), καθησυχάζει ότι η εξεύρεση λύσης στο όνομα «δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας τους».
Του Νίκου Μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου