Διπλό μπλόκο στην Άγκυρα...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Διπλό μπλόκο στην Άγκυρα...!

Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα- παρτίδα πόκερ για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπλοκάρισμα...


Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα- παρτίδα πόκερ για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Μπλοκάρισμα σε ολόκληρο το κεφάλαιο της διεύρυνσης της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει Αθήνα και Λευκωσία- τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την τελική μορφή των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας- επιχειρώντας να εξασφαλίσουν σκληρά ανταλλάγματα για τη μη συμμόρφωση της Άγκυρας με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.
Η σουηδική προεδρία έχει χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν πάνω στο υπό διαπραγμάτευση προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου (10 και 11 Δεκεμβρίου), να αλλάξει γνώμη στην Αθήνα και τη Λευκωσία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα είτε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας- κάτι που οι γνωρίζοντες θεωρούν απίθανο- είτε συγκεκριμένο ραντεβού επόμενης αξιολόγησης της Τουρκίας είτε σκληρές διατυπώσεις που θα αφορούν το Αιγαίο και την Κύπρο στα Συμπεράσματα.
Συνεχής διαπραγμάτευση
Το κείμενο, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση, αλλά το μέχρι στιγμής μπλοκάρισμα ολόκληρου του κεφαλαίου της διεύρυνσης- εκτός από το γεγονός ότι συμπαρασύρει «αθώους» παίκτες, όπως η Κροατία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναφορές ή συστάσεις για τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο κεφάλαιο- έχει ήδη προκαλέσει, λένε πηγές, στις Βρυξέλλες τη δυσφορία αρκετών Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι θεωρείται σχεδόν απίθανο να ικανοποιήσουν το κυπριακό αίτημα για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ή έστω επιπτώσεων για τη μη συμμόρφωσή της με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι εταίροι έχουν άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή και το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η «τιμωρία» της Τουρκίας ή το άνοιγμα της συζήτησης περί «ειδικής σχέσης» με την Ένωση ή πλήρους ένταξης.
Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, κυρώσεις που θα αποθάρρυναν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της, έρχονται σε αντίφαση τόσο με τη διακηρυγμένη στρατηγική υποστήριξης στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. όσο και με το άνοιγμα που επιχείρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Άγκυρα και της θετικής ανταπόκρισης που έτυχε από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ερώτημα πάντως παραμένει αν η Αθήνα θα τηρήσει αυτή τη στάση μέχρι τέλους ή αν η Λευκωσία θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα μονομερώς, ακόμη και μπλοκάροντας νέα κεφάλαια στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.
Σημειώνεται ότι στην αρχική του μορφή το προσχέδιο των Συμπερασμάτων όχι μόνο δεν επιβάλλει κανενός είδους κύρωση για την Άγκυρα για τη μη συμμόρφωσή της με την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στη Λευκωσία (Πρόσθετο Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης), αλλά παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την επόμενη αξιολόγηση της Τουρκίας, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονικό ραντεβού για επόμενη αξιολόγησή της.
Ευνοϊκή στάση. Ενδεικτικό της ευνοϊκής στάσης της σουηδικής προεδρίας απέναντι στην Άγκυρα είναι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο δηλώνει «ενθαρρυμένο από τη δημοκρατική πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ζητήματος», κάτι που «θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα εγγυηθούν πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες σε όλους τους Τούρκους πολίτες. Το Συμβούλιο μάλιστα «καλωσορίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας εθνικής συναίνεσης, η οποία θα ωφελήσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία».
Από "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου