Αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο ζητούν οι Πρυτάνεις - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο ζητούν οι Πρυτάνεις

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου «Όχι» στην κατάργηση του ασύλου, «ναι» στην εφαρμογή του, είπαν τελικά οι πρυτάνεις κατά τη σύνοδό τους στο Λαύριο ...


Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
«Όχι» στην κατάργηση του ασύλου, «ναι» στην εφαρμογή του, είπαν τελικά οι πρυτάνεις κατά τη σύνοδό τους στο Λαύριο παρά τις διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα το διαφυλάξουν. Στο σημείο αυτό παρενέβη η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου καταθέτοντας ορισμένες λύσεις.
Η καταγραφή των χώρων ασύλου, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, και των κατειλημμένων πανεπιστημιακών χώρων από ιδιώτες, καθώς και η εφαρμογή πρυτανικής… εφημερίας, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο καταστροφής, είναι μερικές από τις σκέψεις της υπουργού, η οποία προέτρεψε τα πανεπιστήμια να επιλέξουν μόνα τους τρόπους περιφρούρησής τους.
«Το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου είναι επαρκές και δεν χρειάζεται να αλλάξει, χρειάζεται να εφαρμοστεί», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου και υποσχέθηκε να στηρίξει τις πρυτανικές αρχές στην υλοποίηση μέτρων περιφρούρησης των ιδρυμάτων.
Οι πρυτάνεις με το ομόφωνο ψήφισμά τους ζήτησαν από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να εφαρμόσουν το νόμο, να παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως, όταν τελούνται εγκληματικές πράξεις, όπως δηλαδή συνέβη ουσιαστικά για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στο ΑΠΘ. Μνημειώδες και ιστορικό χαρακτήρισε το ομόφωνο ψήφισμα της συνόδου ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος. «Υπάρχει στρέβλωση της έννοιας του ασύλου από ορισμένες ομάδες. Το άσυλο δεν παραβιάζεται από την αστυνομία, αλλά από αυτόν που παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η σύνοδος έδωσε τις αρχές, από εκεί και πέρα τα πανεπιστήμια από μόνα τους πρέπει να θέσουν τα όριά τους. Επιπλέον οι δημόσιοι ταγοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημείωσε ο κ. Μάνθος. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούπης πρότεινε, κάθε φορά που θα υπάρχει επικοινωνία του ιδρύματος με κάποια αρχή, να δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Οι πρυτάνεις με ψήφισμά τους καταδίκασαν την επίθεση που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας, η οποία οδήγησε στην παραίτησή του.
Σε ό,τι αφορά τις δυσλειτουργίες του νόμου πλαισίου που έθεσαν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων, δίνοντας δύο παραδείγματα: Όλα τα πρακτικά των εκλεκτορικών σωμάτων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ στόχος είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος. Η υπουργός ενημέρωσε τους πρυτάνεις και για το νομικό κώλυμα στο θέμα των κολεγίων, κάνοντας παράλληλα λόγο για θέσπιση του Κέντρου Πιστοποίησης, ώστε να προχωρήσει και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ
Να δοθεί άμεσα λύση στο χρόνιο ζήτημα των εκατοντάδων εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ ζητά με ομόφωνο ψήφισμά της η σύνοδος των πρυτάνεων, στηρίζοντας τις τελευταίες δράσεις της διοίκησης του ιδρύματος. Ακόμη οι πρυτάνεις με άλλη απόφασή τους ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να τους δώσει τη δυνατότητα να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των εργολάβων. Πρόκειται για μία ενδιάμεση λύση, ώστε τα πανεπιστήμια να απαλλαγούν από τους εργολάβους, αλλά και να προχωρήσει σταδιακά η μονιμοποίηση των υπαλλήλων. Ήδη βέβαια το ΑΠΘ έχει καταθέσει στο ΥΠΕΠ-Θ νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργολαβικών υπαλλήλων σε αορίστου χρόνου, ενώ την ίδια ώρα έχει κινηθεί και σε δύο άλλες κατευθύνσεις, που αφορούν την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ και τη διεκδίκηση της πρόσληψης μέσω προσφυγών στη δικαιοσύνη.
ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Στην τελική πρότασή τους για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατέληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πρυτάνεις, η οποία σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την εισήγηση της επιτροπής Μπαμπινιώτη κυρίως σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση του λυκείου. Σύμφωνα με αυτήν δεν είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στις πανεπιστημιακές σχολές, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν υψηλή ζήτηση. Επιπλέον οι πρυτανικές αρχές προτείνουν στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού πρόσβασης των υποψηφίων εκτός από την επίδοση στις εξετάσεις να λαμβάνεται υπόψη και η βαθμολογία στο λύκειο. Παράλληλα ζητούν τα πανεπιστήμια να έχουν ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων αλλά και στα μαθήματα και τη βαρύτητα που θα έχουν για κάθε σχολή. Μία άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση των πρυτάνεων είναι οι κενές θέσεις να καλύπτονται σε δεύτερη κατανομή.
Αμεση αστυνομική επέμβαση με κάθε είσοδο κουκουλοφόρων
«Η παρουσία στον πανεπιστημιακό χώρο οποιωνδήποτε ομάδων, ένοπλων ή μη (με λοστούς και καδρόνια να λογίζονται ως όπλα), με καλυμμένα τα πρόσωπα, αποτελεί λόγο άμεσης παρέμβασης της δημόσιας αρχής. Η ειδοποίηση της τελευταίας πρέπει να γίνεται ακαριαία από το προσωπικό φύλαξης του πανεπιστημίου, στο οποίο πρέπει να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση», τονίζει σε επιστολή προς τις διοικήσεις των σχολών και των τμημάτων του ΑΠΘ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νίκος Μουσιόπουλος με αφορμή επίθεση αγνώστων σε φοιτητές τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο κ. Μουσιόπουλος ζητά από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να δραστηριοποιηθούν και να στηρίξουν τη δική του θέση, η οποία ουσιαστικά προτείνει την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο σε κάθε εμφάνιση κουκουλοφόρων. "Το ότι δεν υπήρξε νεκρός φοιτητής μας κατά τη χθεσινή νέα έξαρση βίας (από μόνη της αποτελεί πρόδηλη κατάλυση του ασύλου) είναι ευτυχής σύμπτωση… Πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως προϊστάμενοι ακαδημαϊκών μονάδων του ιδρύματος", σημειώνει ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής.
Αφορμή για την κίνηση του κ. Μουσιόπουλου αποτέλεσε ένα νέο περιστατικό βίας, που έλαβε χώρα χθες τα ξημερώματα στην Αρχιτεκτονική. Μετά τα μεσάνυχτα ομάδα περίπου 30 ατόμων, φορώντας κουκούλες, εισέβαλε στη σχολή, την ώρα που φοιτητές του τμήματος έκαναν εκδήλωση. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους φοιτητές, τραυματίζοντας ορισμένους ευτυχώς όχι σοβαρά, ενώ προκάλεσαν και ζημιές στο χώρο. Άμεσα ειδοποιήθηκαν άλλοι φοιτητές, μέλη του συντονιστικού καταλήψεων, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στη Φιλοσοφική, με αποτέλεσμα οι κουκουλοφόροι να τραπούν σε φυγή. "Αποδείξαμε ότι το ζωντανό πανεπιστήμιο είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει την αποφυγή τέτοιων προβοκατόρικων κινήσεων, όπως η χθεσινή. Καταγγέλλουμε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν το περιστατικό, για να χτυπήσουν το άσυλο", σχολίασε το μέλος των ΕΑΑΚ Γιάννης Καμμένος.
Μάλιστα οι φοιτητές, μέλη κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα για το θέμα του ασύλου. Ειδικότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Καμάρα, αύριο εκδήλωση στην Πολυτεχνική, ενώ την Πέμπτη το συντονιστικό των καταλήψεων θα συμμετάσχει στην πορεία στην οποία καλούν εργατικά σωματεία.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου