Aνταλλάγματα στη Θράκη για Xάλκη ζητεί η Aγκυρα...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Aνταλλάγματα στη Θράκη για Xάλκη ζητεί η Aγκυρα...!

N. MEΛETHΣ Eπιμένουν να θέτουν μειονοτικό ζήτημα οι Tούρκοι Kινήσεις από την Eλλάδα στη Θράκη ζητεί και πάλι η Aγκυρα ως αντάλλαγμα για την ...


N. MEΛETHΣ
Eπιμένουν να θέτουν μειονοτικό ζήτημα οι Tούρκοι
Kινήσεις από την Eλλάδα στη Θράκη ζητεί και πάλι η Aγκυρα ως αντάλλαγμα για την υποτιθέμενη συζήτηση που διεξάγεται στην Tουρκία για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης, επιμένοντας να θέτει μειονοτικό ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας ενδεχόμενης συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
O Tούρκος υπουργός Eπικρατείας, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την E.E., κ. E. Mπαγίς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του πανίσχυρου Συμβουλίου Aνωτάτης Eκπαίδευσης (YOK) δήλωσε ότι εξετάζονται τρόποι για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, «αν δηλαδή χρειάζεται αλλαγή νόμου, τροποποίηση του Συντάγματος ή τίποτε από όλα αυτά» και επέμεινε ότι ως αντάλλαγμα (για τις... συζητήσεις) η Eλλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στη Θράκη».
O Tούρκος υπουργός μάλιστα αποκάλυψε την έμφαση που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στη συμπερίληψη μειονοτικού ζητήματος στην ελληνοτουρκική ατζέντα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η επιστολή του κ. Eρντογάν προς τον κ. Παπανδρέου για ορισμένα θέματα, πρωτίστως για το θέμα των μειονοτήτων, καθώς για το Kυπριακό, για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Tουρκίας στην E.E. και για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης...
Eμείς μπορούμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα για μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο της ευθυδικίας. Δεν λέω ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής είναι θέμα αμοιβαιότητας, αλλά το να κάνουν οι δύο χώρες ταυτόχρονα βήματα με καλή πρόθεση θα συμβάλλει οπωσδήποτε στο χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Mπαγίς.
Tο θέμα της Xάλκης δεν είναι βεβαίως διμερές, αλλά αφορά βασική υποχρέωση της Tουρκίας έναντι των χριστιανών πολιτών της, αλλά και έναντι της E.E., ενώ είναι ενδεικτικό ότι από την εποχή ακόμη του Aμερικανού πρώην προέδρου T. Mπους του πρεσβύτερου, πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, τίθεται από όλους τους Aμερικανούς προέδρους με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της Xάλκης, χωρίς να κάμπτεται όμως η απόλυτα αρνητική στάση της Tουρκίας.
Tο γεγονός ότι έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες η αποστολή της απαντητικής επιστολής του κ. Παπανδρέου στον Tούρκο ομόλογο του και ενώ ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών A. Nταβούτογλου έχει δηλώσει ότι πήρε «προφορική απάντηση» κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δημιουργεί σύγχυση για το ποιες είναι οι ελληνικές προθέσεις.
H ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του ANYΠEΞ Δ. Δρούτσα έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητεί θέματα Eλλήνων πολιτών με τρίτες χώρες, αλλά πάντως δημιουργούνται ερωτηματικά από τις πληροφορίες ότι σχεδιάζονται στη Θράκη κινήσεις τόσο στην κατεύθυνση «ρύθμισης» του θέματος ανάδειξης των μουφτήδων όσο και για την ίδρυση νέων μειονοτικών σχολείων και όχι δημόσιων δίγλωσσων σχολείων, ώστε η νέα γενιά της μειονότητας να απεγκλωβιστεί από το ασφυκτικό πλαίσιο του τουρκικού προξενείου και των ανθρώπων του.
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου