"Πυρ και μανία" ο Σαρκοζί για τους Ρομά! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

"Πυρ και μανία" ο Σαρκοζί για τους Ρομά!

Τις θέσεις της Γαλλίας για τις απελάσεις των Ρομά υπερασπίστηκε σε υψηλούς τόνους ο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής ...


Τις θέσεις της Γαλλίας για τις απελάσεις των Ρομά υπερασπίστηκε σε υψηλούς τόνους ο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες
"Η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς, (...) ανεξαρτήτως της καταγωγής, όσων διαμένουν εκεί", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, στο τέλος της συνόδου, όπου το θέμα αυτό τελικά κυριάρχησε στις εργασίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος διέψευσε ότι ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα των Ρομά, όπως είπαν σε δημοσιογράφους διπλωμάτες αλλά και ηγέτες κρατών.
"Δεν υψώθηκαν οι τόνοι" αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου. "Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει αυτή την εβδομάδα μετά τη διαρροή στον γαλλικό τύπο εγγράφων που αναφέρουν ότι οι εκκαθαρίσεις των καταυλισμών των Ρομά αποτελούν προτεραιότητα της γαλλικής πολιτικής.
Διπλωμάτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Ζοζέ Μπαρόζο.
Πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Βουλγαρίας, δήλωσαν ότι ο Σαρκοζί και ο Μπαρόζο είχαν έντονη αντιπαράθεση στη διάρκεια της συνόδου.
"Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: "Αλλά είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου".
Η Γαλλία δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ρομά στην πολιτική της εκκαθάρισης των παράνομων καταυλισμών καθώς οι περισσότεροι Ρομά που έχουν συλληφθεί είναι Γάλλοι πολίτες, συνέχισε ο Σαρκοζί.
"Περισσότεροι από 500 παράνομοι καταυλισμοί εκκαθαρίστηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου και τα 2/3 ή τα 3/4 των Ρομά ήταν Γάλλοι... Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν γίνεται καμιά διάκριση", συνέχισε ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.
"Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε διπλωματική πηγή στο AFP.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην αφήσουν τις διαφωνίες που είχαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους να βγουν στη δημοσιότητα. Αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα. «Κανείς δεν το ήθελε», υπογράμμισαν διπλωμάτες.
Αναφορικά με τις θέσεις της Επιτρόπου για τα θέματα της Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ για τις απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία, τις οποίες παρομοίασε μάλιστα με τις εκδιώξεις από τους ναζιστές από τη Γαλλία κατηγοριών πληθυσμού κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ο Σαρκοζί τόνισε σε ασυνήθιστα δριμύ διπλωματικό τόνο ότι "όλη η Γαλλία, έχει πολύ δυσάρεστα εκπλαγεί από τις (αντίστοιχες) θέσεις" της Επιτρόπου.
Αργότερα πάντως η κυρία Ρέντιγκ εξέφρασε τη λύπη της και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ήθελε να συγκρίνει το σήμερα με την εποχή του πολέμου· υπενθυμίζεται πάντως ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περισσότεροι από 75.000 ζούσαν στη Γαλλία.
Τέλος, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ο θεματοφύλακας των κοινοτικών συνθηκών, αναφέρθηκε από εκπροσώπους της ότι "υποπτεύεται" προς το παρόν το Παρίσι, ότι παραβιάζει την ειδική νομοθεσία για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών στα όρια της ΕΕ, "επιφυλασσόμενη να εγκαλέσει το Παρίσι" ενώπιον των αρμόδιων κοινοτικών θεσμών.
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου