Στο Πατριαρχείο επιστρέφει το ορφανοτροφείο Πριγκήπου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Στο Πατριαρχείο επιστρέφει το ορφανοτροφείο Πριγκήπου

Γράφει ο Δημ. Αλειφερόπουλος Σε μία χειρονομία «καλής θέλησης» από την κυβέρνηση Ερντογάν προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Συμβούλ...


Γράφει ο Δημ. Αλειφερόπουλος
Σε μία χειρονομία «καλής θέλησης» από την κυβέρνηση Ερντογάν προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε το Πατριαρχείο, ενώ εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή ακόμη 23 ιδρυμάτων που βρίσκονται στα Πριγκηπόννησα.
Πληροφορίες, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν λανθασμένες, έκαναν λόγο ότι το συμβούλιο θα αναζητούσε τρόπους για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ευρωδικαστηρίου. Η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου αναμένεται να γίνει στο Κτηματολόγιο την επόμενη εβδομάδα.
Το ορφανοτροφείο βρίσκεται στο Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο και είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Είχε ανεγερθεί το 1898 από τη γαλλική εταιρεία που διαχειριζόταν το Orient Express ως ξενοδοχείο. Το 1902 αγοράστηκε από Έλληνες τραπεζίτες και το επόμενο έτος μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο. Έκλεισε το 1964, εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο.
Θα λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.
Τουρκική υπηκοότητα για 10 μητροπολίτες
Σημαντική εξέλιξη στην οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσδίδει ιδιαίτερη σημασία αποτελεί η σημερινή απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν να ανάψει το πράσινο φως για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας 10 ορθοδόξων μητροπολιτών σε διάρορα μέρη του κόσμου. Η απόφαση αυτή δίνει λύση σε ένα μακροχρόνιο αίτημα της ελληνικής πλευράς καθώς θα μπορεί ένας από τους δέκα μητροπολίτες που θα αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα να διαδεχθεί τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Όπως είναι γνωστό η τουρκική νομοθεσία επιβάλει ο εκάστοτε Οικουμενικός πατριάρχης να διαθέτει την τουρκική υπηκοότητα και μέχρι σήμερα ουδείς άλλος πλην του κ. Βαρθολομαίου δεν πληρούσε αυτή την προϋπόθεση.
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου