WikiLeaks: Η Γαλλία δεν θα πιέσει την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

WikiLeaks: Η Γαλλία δεν θα πιέσει την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Στις 16 Ιανουαρίου του 2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Joseph Wood (βοηθός σύμβουλος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για θέμα...


Στις 16 Ιανουαρίου του 2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Joseph Wood (βοηθός σύμβουλος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφάλειας) και των Philippe Errera (σύμβουλο του ΥΠΕΞ Γαλλίας Kouchner) και Francois Richier (σύμβουλος του Sarkozy).
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διάσκεψη κορυφής που θα γινόταν τον Απρίλιο του 2008, όπου και ο Καραμανλής άσκησε το veto στην είσοδο των Σκοπίων. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι Philippe Errera και Francois Richier εκθέτουν τις απόψεις τους λένε στον Αμερικάνο αξιωματούχο:
Δεν έχουμε πρόβλημα με την είσοδο της Κροατίας και της Αλβανίας επισημαίνοντας όμως ότι η τελευταία πρέπει να επιλύσει κάποια ζητήματα διαφθοράς. Όσον αφορά τη "Μακεδονία" ο Errera είπε ότι η Κυβέρνηση της "Μακεδονίας" (έτσι αναφέρεται στο αμερικανικό κείμενο) υποεκτιμά τη σοβαρότητα που έχει το θέμα του ονόματος για την Ελλάδα και δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος και οι Αμερικάνοι.
Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. Επίσης αν η Αθήνα συναινέσει στο όνομα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πέσει και να έρθει στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι υπεύθυνη -και πιθανώς εχθρική- για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ»
VZCZCXRO9064
DE RUEHFR #0114/01 0231453
O 231453Z JAN 08
FM AMEMBASSY PARIS
TO RHEHAAA/WHITE HOUSE WASHDC IMMEDIATE
RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1745
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 PARIS 000114
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 01/22/2018
SUBJECT: SARKOZY, KOUCHNER ADVISERS ON NATO, RUSSIA, IRAN,
AND SARKOZY
NATO Enlargement
- - - - - - - - -
7. (C) Adriatic 3: Errera said that France is comfortable in principle with each of the Adriatic 3 candidates. In particular, France has "no problems" with Croatian membership. However, Errera said Albania seems to be taking acceptance for granted, and needs to make more of an effort to "clean up" corruption issues. Regarding Macedonia, Errera said the GOM underestimates the seriousness of the name issue for Greece and that the U.S. should not make the same mistake. France will not pressure Greece on this issue. Furthermore, if Athens were to give in on the name issue, the Greek government could fall, thus bringing in a new government which would be responsible for -- and presumably hostile to -- the NATO enlargement ratification progress.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου