Η Τουρκία προωθεί νομιμοποίηση του κατοχικού αεροδρομίου της Τύμπου! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Τουρκία προωθεί νομιμοποίηση του κατοχικού αεροδρομίου της Τύμπου!

Της Αγγελικής Σπανού Η νομιμοποίηση του κατοχικού αεροδρομίου της Τύμπου βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής στρατηγικής. Η Αγκυρα προωθεί...


Της Αγγελικής Σπανού
Η νομιμοποίηση του κατοχικού αεροδρομίου της Τύμπου βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής στρατηγικής.
Η Αγκυρα προωθεί πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την επικοινωνία των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Τουρκίας-Κύπρου, με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους. Η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία αποκαλύφθηκε από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προβλέπει:
- Συνάντηση με τη συμμετοχή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών αρχών και των κυπριακών αρχών Πολιτικής Αεροπορίας υπό την αιγίδα του ICAO, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
- Συνάντηση στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας Ρέιμοντ Μπέντζιαμιν δήλωσε χθες ότι ο οργανισμός είναι ενήμερος για τα προβλήματα στο FIR Λευκωσίας που δημιουργεί η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και για το θέμα που θέτει εδώ και πολλά χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Εμείς ως ICAO είμαστε σε επαφή και με την Κύπρο και με την Τουρκία για το θέμα, προκειμένου να βρούμε λύσεις, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το Eurocontrol. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο είναι κορυφαίο για μάς, ακριβώς λόγω των επιπλοκών που προκύπτουν σε θέματα ασφάλειας, και πρέπει να βρεθούν λύσεις μέσω συμβιβασμών και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Μπέντζιαμιν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια των Πτήσεων που άρχισε χθες στη Λευκωσία.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Μάκης Κωνσταντινίδης είπε ότι η Κύπρος είναι ενήμερη για την τουρκική πρόταση και τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα τεθούν, άμεσα ή έμμεσα, σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
«Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει και με το Eurocontrol, και με την ΕΕ, και με το ICAO λύσεις, οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια στην περιοχή μας, χωρίς να θέσουμε εν κινδύνω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σε σχέση με το γεγονός ότι η Άγκυρα προτάσσει τα πλεονεκτήματα που υποστηρίζει ότι έχουν, λόγω του σύγχρονου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που χρησιμοποιεί, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι τα συστήματα δεν διαφέρουν και πολύ.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή έχουν καλύτερα συστήματα ή πιο καινούργια, θα θέσουμε εν κινδύνω και θα ξεχάσουμε και θα παραγράψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης και σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένει να παραλάβει νέο σύστημα, το οποίο είναι κατά πολύ ανώτερο από εκείνα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου