Ζαν Πολ Γκοζέ: Η δραχμή δεν συμφέρει κανέναν...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ζαν Πολ Γκοζέ: Η δραχμή δεν συμφέρει κανέναν...!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους είναι μάλ...


Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους είναι μάλλον αναπόφευκτη, προκειμένου να αποτραπούν μεγαλύτερες απώλειες στην ελληνική οικονομία.
Τυχόν επιστροφή στη δραχμή δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την ευρωζώνη, τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στη “ΜτΚ” ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τη χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση Ζαν Πολ Γκοζέ.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους είναι μάλλον αναπόφευκτη, προκειμένου να αποτραπούν μεγαλύτερες απώλειες στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη, και τονίζει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν αδιαμφισβήτητα την υποχρέωση να διατηρήσουν τη σταθερότητα της Ελλάδας.
Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ήταν από αυτούς που είχαν ασκήσει κριτική στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την ελληνική κρίση ένα χρόνο πριν, τονίζοντας ότι απαιτούνταν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τις δηλώσεις αλληλεγγύης, ξεκάθαρη στάση και άμεση δράση έναντι των αγορών, που (και) τότε σφυροκοπούσαν τη χώρα μας.
Του ζητήσαμε να σχολιάσει το άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού “Σπίγκελ”. “Οι αρμόδιες αρχές έχουν διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, δεδομένης της σοβαρής κρίσης, δεν είναι παράλογο να εξετάζονται διάφορες υποθέσεις”.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα ήταν αποδεκτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή; “Όχι, η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Αυτό δεν είναι ούτε προς όφελός της αλλά ούτε προς όφελος της ευρωζώνης. Οι προσπάθειες που γίνονται με τη συναίνεση του ελληνικού λαού και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί με θάρρος από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την νομισματική ένωση”, απαντά. Ναι μεν θεωρεί ότι “η Ελλάδα σαφώς διανύει μια περίοδο πολύ δύσκολη, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει πτωχεύσει”, ωστόσο ο ίδιος έχει διατυπώσει την άποψη ότι “η αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους είναι μάλλον αναπόφευκτη, προκειμένου να αποτραπούν μεγαλύτερες απώλειες στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη”.
Με δεδομένο ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας χειροτέρεψε, το ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας και ένα δεύτερο μνημόνιο. “Οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν αδιαμφισβήτητα την υποχρέωση να διατηρήσουν τη σταθερότητα της Ελλάδας. Αυτό είναι το αντιστάθμισμα των προσπαθειών που κάνει η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση”.
Χωρίς εποπτεία
Ο κ. Γκοζέ είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, καθώς και της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και ήταν ο εισηγητής της έκθεσης για την εισαγωγή ρυθμιστικών κανόνων στον τρόπο λειτουργίας των hedge funds. “Είναι πολύ δύσκολο για τους ευρωπαίους πολίτες να καταλάβουν γιατί, δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση του πρώτου κανονιστικού πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης, εξακολουθούν να μην εποπτεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε προ ημερών, θέτοντας το ερώτημα γιατί η αρμοδιότητα εποπτείας δεν έχει ακόμη μεταβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου