Tου Νίκου Ηλιάδη Μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαιτέρως στο κυβερνών αποτελούν τα ευρήματα έρευνας, την οποία διενήργησε...
Tου Νίκου Ηλιάδη
Μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαιτέρως στο κυβερνών αποτελούν τα ευρήματα έρευνας, την οποία διενήργησε η εταιρεία «To The Point» μεταξύ ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Στην ίδια έρευνα καταγράφεται χλιαρή υποδοχή των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία. Όσον αφορά τα τοπικά θέματα, υπάρχει προσμονή ότι η διοικητική αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να σημάνει αλλαγές προς το καλύτερο για την πόλη, ενώ δυσάρεστα είναι τα μηνύματα της έρευνας για τους αδελφούς Ψωμιάδη μετά την πρόσφατη, νέα καταδίκη του περιφερειάρχη.
Πτώση δικομματισμού
Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, διενεργήθηκε στις 17 και 18 Μαΐου σε δείγμα 791 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 18 ετών, ψηφοφόρων στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων στρέφει την πλάτη της στο δικομματισμό, καθώς ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται να έχουν απολέσει σχεδόν τη μισή εκλογική δύναμή τους. Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα, το οποίο χάνει έξι στους δέκα ψηφοφόρους του και συγχρόνως και την πρωτιά που είχε πάρει στην Κεντρική Μακεδονία τον Οκτώβριο του 2009. Ειδικότερα στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, εάν γίνονταν σύντομα εκλογές;» Νέα Δημοκρατία απαντά το 18% (ισοδυναμεί με το 53% όσων την είχαν ψηφίσει το 2009), ΠΑΣΟΚ το 14,3% (το 39% των ψηφοφόρων του 2009), ΚΚΕ το 5,8%, ΛΑΟΣ το 3,3%, ΣΥΡΙΖΑ το 2%, Χρυσή Αυγή το 2%, Οικολόγοι Πράσινοι το 1,7% και λοιπά κόμματα το 5,5%. Το 16,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει, ενώ το ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου ανέρχεται στο 31,2%. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2009 σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας τα κόμματα είχαν λάβει: ΠΑΣΟΚ 39,8%, ΝΔ 37,5%, ΚΚΕ 7,1%, ΛΑΟΣ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 4% και λοιπά κόμματα 4,7%. Εντυπωσιακή είναι η καταγραφή της Χρυσής Αυγής, η οποία το 2009 είχε λάβει μόλις 0,28%, και η περιορισμένη απήχηση των νεοϊδρυθέντων κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς, που ανιχνεύεται γύρω στο 0,7%, και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που είναι κάτω του 0,5%.
Συντριπτικό «όχι» στις πρόωρες
Ισχυρές αντιρρήσεις εκφράζουν οι ερωτώμενοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα το 70,5% δηλώνει αντίθετο στην προοπτική να στηθούν κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συμφωνεί το 21,1%. Περισσότερο αντίθετοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 84,8% έναντι 66,1% της ΝΔ, καθώς και οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 72,4% έναντι 69,7% των ψηφοφόρων από τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας.
Το Ζάππειο ΙΙ
Χλιαρής υποδοχής τυγχάνουν οι προτάσεις για την οικονομία τις οποίες διατύπωσε προ ημερών από το βήμα του Ζαππείου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν κατ’ αρχάς επικοινωνιακό έλλειμμα, καθώς σημαντικό ποσοστό, 35,7%, δηλώνει πως δεν γνωρίζει τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά (μεταξύ αυτών και το 32,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ), ενώ ενήμερο φέρεται το 58,8%. Από αυτούς με το νέο «γαλάζιο» οικονομικό πακέτο προτάσεων συμφωνεί το 43,5% (74,6% από τη ΝΔ και 29,3% από το ΠΑΣΟΚ), ενώ διαφωνεί το 37,1% (15,5% ΝΔ, 50% ΠΑΣΟΚ).
Προσδοκία για δήμο
Προσδοκία ότι η πρόσφατη αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα σημάνει αλλαγές προς το καλύτερο για την πόλη εκφράζεται από σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν μόνον όσοι ψηφίζουν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών το 40,5% πιστεύει πως μετά την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο η κατάσταση στην πόλη θα βελτιωθεί. Τη γνώμη αυτή εκφράζει το 60% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 27,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αντίθετα το 24% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 12,2% ότι θα γίνει χειρότερη (18,2% ΝΔ, 2,9% ΠΑΣΟΚ).
Δεν θέλουν Διονύση
Αρνητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για τους αδελφούς Ψωμιάδη. Ειδικότερα αξιολογώντας τη νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη το 37,9% θεωρεί ότι έπειτα από αυτήν το πολιτικό μέλλον του θα είναι χειρότερο (το πιστεύει το 51,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 25,9% της ΝΔ) σε αντίθεση με το 11,7% που εκτιμά ότι θα είναι καλύτερο (6,4% ΠΑΣΟΚ, 18,8% ΝΔ). Δεν θα επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του κρίνει το 28,6% (20,8% ΠΑΣΟΚ, 41,1% ΝΔ).
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιον θεωρούν καταλληλότερο να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, στην περίπτωση που ο τελευταίος εκπέσει του αξιώματος του περιφερειάρχη. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι μάλλον απογοητευτικά για τον Διονύση Ψωμιάδη, τον οποίο ο αδελφός του προωθεί για αντικαταστάτη του. Ειδικότερα ο Διονύσης Ψωμιάδης θεωρείται καταλληλότερος μόλις από το 9,7% των ερωτηθέντων (10,6% ΝΔ, 10,4% ΠΑΣΟΚ). Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο, 5,8% στο νομό Θεσσαλονίκης. Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας με 14,9% (27,4% ΝΔ, 13,6% ΠΑΣΟΚ), παρότι εκ του νόμου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κ. Ψωμιάδη στο αξίωμα του περιφερειάρχη. Επιπλέον το 12,9% θεωρεί ότι διάδοχος πρέπει να είναι άλλο πρόσωπο.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου