Πρώτα η σταθεροποίηση μετά η επανεκκίνηση...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πρώτα η σταθεροποίηση μετά η επανεκκίνηση...!

Γράφει ο Νικόλαος Νανόπουλος Ως οικονομία, ως κοινωνία συνολικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και οικον...


Γράφει ο Νικόλαος Νανόπουλος
Ως οικονομία, ως κοινωνία συνολικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και οικονομικού αδιεξόδου, με βαθειά ύφεση και κίνδυνο για διεθνή περιθωριοποίηση.
Η κρίση έχει τις ρίζες της στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και το στρεβλό πελατειακό μοντέλο κρατικοδίαιτης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Προκαλεί δε, ευρύτερη δημοσιονομική αστάθεια, οικονομική απορύθμιση με κίνδυνο ντόμινο, που απειλεί τη συνοχή και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι μας εμφανίζονται διατεθειμένοι να φανούν αλληλέγγυοι, και να μας συνδράμουν - υπό προϋποθέσεις βέβαια - για μια ακόμα φορά. Το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, θα συμβάλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ώστε να ανακτήσουμε την χρονική αλλά και ουσιαστική δυνατότητα, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές.
Έτσι, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο διατηρήσιμης ανάπτυξης, με άξονα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Από την άλλη πλευρά όμως, η παροχή αυτής της βοήθειας έχει ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση την υπεύθυνη και αποφασιστική στάση μας με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, και στη συνέχεια, με τη συνεπή εφαρμογή του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις ή ολιγωρία. Οι ενέργειες που απαιτούνται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος περιλαμβάνουν, τη ριζική αναμόρφωση στη δομή και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του ελλείμματος και του χρέους. Τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση.
Αν αναλογιστούμε πλήρως το αντίτιμο της αποτυχίας, θα αποδεχθούμε τις όποιες θυσίες, και θα στοιχηθούμε με υπευθυνότητα στον κοινό μας στόχο, που είναι η διάσωση της χώρας. Είναι προφανές λοιπόν ότι, είναι δική μας ευθύνη να απεμπλακούμε από την κρίση και να διασφαλίσουμε την ανάταξη της οικονομίας μας και την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Και δυστυχώς, ούτε χρονικά περιθώρια διαθέτουμε, αλλά ούτε και εναλλακτικές ανέξοδες λύσεις ή μαγικές συνταγές υπάρχουν.
Το επόμενο βήμα, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με άξονες τις αποκρατικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την ώθηση που θα μας δώσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με σύμμαχο τον τραπεζικό τομέα της χώρας. Για την ευόδωση ενός τέτοιου δύσκολου σχεδίου θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η εικόνα μιας χώρας που συστρατεύεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και αξιοπιστία, και αποτελεί την πιο σοβαρή απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, προεξοφλώντας την αποτυχία μας. Πιστεύουμε ότι τελικά, και η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του διακυβεύματος, και με αίσθημα ευθύνης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας τη μοναδική διέξοδο για την χώρα.
Σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και καταλύτης στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας. Ασφαλώς οι ελληνικές τράπεζες υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης και της περιορισμένης ρευστότητας. Όμως, παρά τις κλειστές αγορές, παρά τη βαθιά ύφεση, παρά την κρίση αξιοπιστίας που πλήττει τη χώρα, το τραπεζικό μας σύστημα έχει δείξει ισχυρές αντοχές, προσαρμοστικότητα και ικανότητα να διαχειρίζεται τις δυσκολίες. Διαθέτει ισχυρά δομικά χαρακτηριστικά, όπως χαμηλό βαθμό μόχλευσης και ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, ενώ η απρόσκοπτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέχει στις τράπεζες την αναγκαία ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2007, οι ελληνικές τράπεζες, έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους άνω των €12 δισ., είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με ισοδύναμες στρατηγικές ενέργειες.
Ισχυρό πλεονέκτημα, για τις ελληνικές τράπεζες, ήταν και εξακολουθεί να είναι η στρατηγική θέση που έχουν εδραιώσει στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Η σταθερή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και η ανάκαμψη των οικονομιών στις χώρες αυτές, διευρύνουν τα πλεονεκτήματα για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, δημιουργώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων και κερδών. Πρόκειται για σημαντική εθνική παρακαταθήκη, την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν και στο μέλλον.
Το τραπεζικό σύστημα όμως, ούτε αυτόνομο είναι, ούτε κινείται ανεξάρτητα από το οικονομικό περιβάλλον.
Τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτό αποτελεί η διαχείριση της ρευστότητας, που παραμένει περιορισμένη ως άμεση συνέπεια του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές. Η τάση μείωσης των καταθέσεων συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα της αρνητικής ψυχολογίας και της αβεβαιότητας σε μερίδα των καταθετών, αλλά και των αναγκών ρευστότητας που δημιουργεί στους πολίτες η ύφεση στην οικονομία. Αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας είναι η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι έχει εγκριθεί από τη Βουλή, η παροχή εγγυήσεων €30 δισ., για περαιτέρω άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, αν χρειασθεί.
Πρέπει να επισημάνω ότι όταν δρομολογηθεί η ενεργοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί γρήγορα το κλίμα, με εκτόνωση των πιέσεων από τις αγορές, και να μπουν σε λειτουργία μηχανισμοί ενίσχυσης της ρευστότητας.
Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός τέτοιου συνολικού σχεδίου είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, παρέχοντας σταδιακή πρόσβαση στη διεθνή διατραπεζική χρηματοδότηση, και θα προσφέρει την ηρεμία που έχει ανάγκη η οικονομία, ώστε να προχωρήσει στην προσπάθεια προσαρμογής, με έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Επιτρέψτε μου τώρα, να αναφερθώ ειδικότερα στα αποτελέσματα του Ομίλου μας για το 2010.
Σ’ ένα περιβάλλον έντονης δημοσιονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ο Όμιλος Eurobank EFG επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, σταθερότητα και ευελιξία. Παραμείναμε εστιασμένοι στις επτά βασικές προτεραιότητες που είχαμε θέσει από την αρχή της κρίσης με αιχμή:
1. την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής μας ισχύος με οργανικά μέσα
2. τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας
3. τη θωράκιση του ισολογισμού μας και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων
4. τη διατήρηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας μας σε υψηλά επίπεδα
5. την περαιτέρω μείωση του κόστους μας, με εκλογίκευση των λειτουργιών μας
6. την πολύπλευρη στήριξη των πελατών μας και
7. τέλος, την ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας
Παρά την αρνητική συγκυρία, ο Όμιλος παρέμεινε κερδοφόρος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, ακόμα και μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €113 εκ., σημαντικά μειωμένα βέβαια έναντι του 2009. Οι θυγατρικές μας στη «Νέα Ευρώπη» συνεισέφεραν κατά €32 εκ. στη συνολική κερδοφορία, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη βελτίωση έναντι του 2009.
Τα έσοδα, προ προβλέψεων, που αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας για την απορρόφηση κραδασμών έναντι κινδύνων, αλλά και τη βάση για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας, παρέμειναν περίπου σταθερά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διαμορφωθήκαν δε, λίγο κάτω από €1,5 δισ., παρά την αύξηση του κόστους του χρήματος και το δυσμενές περιβάλλον στην οικονομία και τις κεφαλαιαγορές. Αυτό το πετύχαμε αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν την ορθολογική τιμολόγηση του ενεργητικού, την επιλεκτική ανάπτυξη νέων εργασιών, και την πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική σχέση με τους πελάτες μας, με σημαντική τη συνεισφορά από τη μείωση του κόστους μας. Σε ορισμένους τομείς όπως είναι η διαχείριση περιουσίας, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, το private banking, οι ασφαλιστικές υπηρεσίες ή ακόμα τομείς που δίνουν έμφαση στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως είναι το factoring, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η θεματοφυλακή, η Τράπεζά μας κατέχει ηγετική θέση, δημιουργώντας έσοδα με περιορισμένη την ανάγκη χρήσης κεφαλαίων.
Δεδομένου του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, τα αποτελέσματά μας για το 2010 επιβαρύνθηκαν από πολύ υψηλές προβλέψεις, ύψους €1,273 εκ., αυξημένες κατά 17% έναντι του 2009. Ωστόσο οι αυξημένες προβλέψεις, που συνδέονται και με την συντηρητική πολιτική μας στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων, θωρακίζουν το χαρτοφυλάκιο μας από ενδεχόμενες επισφάλειες, που είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της κρίσης.
Στη «Νέα Ευρώπη», η εικόνα στον τομέα αυτό βαίνει βελτιουμένη με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση και τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, εξέλιξη που αντανακλά ένα ευνοϊκότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, και που αναμένεται να συνεχισθεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η από καιρού αλλαγή στο μείγμα των δανείων μας, με έμφαση σε δάνεια μικρότερου πιστωτικού κινδύνου, αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά σε περιορισμό των προβλέψεων. Στην Ελλάδα, παρά κάποια πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια σε ορισμένους τομείς, είναι ίσως λίγο νωρίς, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας και αβεβαιότητας, να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα.
Ισχυρή στρατηγική μας επιλογή παραμένει η οργανική βελτίωση της κεφαλαιακής μας βάσης. Ειδικότερα, η στρατηγική συνεργασία στην Πολωνία και η συγχώνευση με την εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ενισχύουν κατά τουλάχιστον 135 μονάδες βάσης τη συνολική κεφαλαιακή θέση του Ομίλου, που ισοδυναμεί με αύξηση κεφαλαίων ύψους €800 εκ. περίπου. Παράλληλα, ενισχύεται η ρευστότητα αλλά και η κερδοφορία του 2011, ενώ η Τράπεζά μας εξακολουθεί να συμμετέχει στις προοπτικές ανάπτυξης της ταχύτατα εξελισσόμενης και ελκυστικής Πολωνικής τραπεζικής αγοράς. Έτσι με μια μόνο κίνηση πετυχαίνουμε τέσσερις στόχους: κεφάλαια, ρευστότητα, κερδοφορία αλλά και παραμονή στην πολλά υποσχόμενη Πολωνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τις μοναδικές ικανότητες του προσωπικού μας αλλά και του Οργανισμού μας, που κατάφερε, σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών να δημιουργήσει, εκ του μηδενός, μια νέα τράπεζα σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, και να εξασφαλίσει για τους μετόχους μας σημαντικές υπεραξίες.
Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης και θωράκισης του χαρτοφυλακίου μας, μειώνουμε το σταθμισμένο ενεργητικό της Τράπεζας σε €45δισ. Έτσι σε συνδυασμό με τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που περιγράψαμε προηγουμένως, ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I), αυξήθηκε σε 11,9%, από 8% μόλις το 2008, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του δείκτη αυτού με οργανικά μέσα.
Η ρευστότητα της Τράπεζάς μας διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά την αρνητική συγκυρία. Συνολικά, το 2010 οι καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά €2,34 δισ. περίπου, ποσό που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 η εκροή καταθέσεων συνολικά από το τραπεζικό μας σύστημα έφθασε τα €30 δισ. περίπου. Βέβαια, και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η μείωση των καταθέσεων συνεχίστηκε λόγω της αβεβαιότητας αλλά και της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει την οικονομία, με επιπτώσεις ασφαλώς και στην Τράπεζά μας.
Στον τομέα του κόστους ο Όμιλός μας, πέτυχε το 2010 μείωση των συνολικών δαπανών κατά 4,5% σε ετήσια βάση και σχεδόν 10% στη διετία. Και για το τρέχον έτος, θα συνεχιστεί με συνέπεια η προσπάθεια αυτή, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επανεξέταση του λειτουργικού μας προτύπου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όπου χρειάζεται, ή την επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με προμηθευτές, και στόχο την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 4% περίπου. Έτσι, σε βάθος τριετίας, θα έχουμε περικόψει τις δαπάνες λειτουργίας μας κατά σχεδόν 14%, ή κατά περίπου €200 εκ. Τέλος, ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 48,8% το 2010, και είναι ο καλύτερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η ισχυρή παρουσία και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας και η αξιοποίηση των εκάστοτε ευκαιριών στη «Νέα Ευρώπη», συνιστούν σταθερό άξονα της στρατηγικής του Ομίλου μας. Τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα θετικά το 2010, καθώς η «Νέα Ευρώπη» επέστρεψε δυναμικά σε τροχιά κερδοφορίας, επιτυγχάνοντας καθαρά κέρδη €32 εκ., ενώ για το 2011 αναμένεται σημαντική βελτίωση της επίδοσης αυτής.
Έτσι, αναδεικνύεται η ορθότητα της στρατηγικής μας επιλογής για ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξή μας στην περιφερειακή μας αγορά.
Επίσης σημαντική προσπάθεια καταβάλουμε στη βελτιστοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης των Τραπεζών μας στη Νέα Ευρώπη, περιορίζοντας ή και μηδενίζοντας την εξάρτησή τους από τη μητρική Τράπεζα. Η συμφωνία στην Πολωνία θα βοηθήσει σημαντικά (κατά περισσότερο από €2 δισ.) σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε συνδυασμό με την συστηματική προσέλκυση τοπικών καταθέσεων, την αυτόνομη χρηματοδότηση των Τραπεζών μας στην τοπική ή τη διεθνή αγορά και τις χρηματοδοτήσεις από υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος του 2012, η συνολική χρηματοδότηση των τραπεζών μας στη Νέα Ευρώπη να σταματήσει να είναι εξαρτώμενη από το κέντρο.
Το Α΄ τρίμηνο του 2011 συνεχίσαμε να υλοποιούμε με επιτυχία τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Ειδικότερα, διατηρήσαμε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια - με το δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Tier I να βρίσκεται στο 11.9% - και ικανοποιητική ρευστότητα, μειώσαμε περαιτέρω το κόστος λειτουργίας μας, ενώ χρησιμοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τη στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen στην Πολωνία για τη δημιουργία, για προληπτικούς λόγους, ειδικού αποθεματικού χρεογράφων ύψους €130εκ., δεδομένων των δυσχερών μακροοικονομικών συνθηκών. Τέλος για το πρώτο τρίμηνο του 2011, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €74 εκ., υποβοηθούμενα και από τη συναλλαγή στην Πολωνία.
Επιτρέψτε τώρα να αναφερθώ στο θέμα των συνεργασιών και συγχωνεύσεων που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό και που αναμφίβολα απασχολεί και εσάς τους μετόχους μας. Εμείς, όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει και στο παρελθόν, πιστεύουμε πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνέργιες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα. Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται «ελαφρά τη καρδία» και με κάθε κόστος. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας.
Εμείς στην Eurobank από την αρχή της κρίσης και με συναίσθηση του ρόλου που πρέπει να παίξει ένας μεγάλος τραπεζικός οργανισμός, επιλέξαμε να ακολουθήσουμε μια ενεργητική αντιμετώπιση της δυσμενούς συγκυρίας.
Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα, τους πελάτες μας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με κατανόηση και ευελιξία ώστε να ξεπεράσουν, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τη δυσμενή συγκυρία. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε σε κοινές πρωτοβουλίες με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, και αναπτύσσουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης, που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρά τις συνθήκες γενικευμένης ύφεσης που πλήττουν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Έχουμε αναπτύξει στοχευμένες συνεργασίες σε κλάδους που εντάσσονται στη λογική του νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα, με μοχλό την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, και με άξονες τη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Έτσι, συνεργαζόμαστε σε σειρά πρωτοβουλιών με τον ΣΕΤΕ για την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ συνδιοργανώνουμε με τον ΣΕΒ ένα μεγάλο διαγωνισμό για την ανάδειξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή. Παράλληλα, σε κοινή συνεργασία με τους τρεις μεγάλους συνδέσμους εξαγωγέων αναπτύξαμε το πρόγραμμα Go International, που προβάλει τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια. Τέλος εξακολουθούμε να υλοποιούμε με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς και αλληλεγγύης στους χώρους της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής μέριμνας, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.
Για το 2011, οι προτεραιότητες του τραπεζικού μας Ομίλου, παραμένουν προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η συγκυρία. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην στρατηγική μας που έχει ως στόχο:
 Τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής θέσης.
 Τη διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας.
 Τον ακόμη πιο αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο των κινδύνων.
 Τη διατήρηση της υψηλής, προ προβλέψεων κερδοφορίας.
 Την περαιτέρω εκλογίκευση των λειτουργιών μας και τον περιορισμό του κόστους σε όλα τα επίπεδα.
 Τέλος, τη στήριξη των πελατών μας, αντιμετωπίζοντας την παρούσα κρίση σαν μια ευκαιρία για να καλλιεργήσουμε ακόμα στενότερες σχέσεις, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Σήμερα το διακύβευμα για τη χώρα είναι το ίδιο της το μέλλον. Οφείλουμε όλοι, ατομικά και συλλογικά να αναγνωρίσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να συστρατευθούμε έμπρακτα στην συλλογική προσπάθεια για τις μεγάλες αλλαγές.
Ο τραπεζικός μας Όμιλος κεφαλαιακά ισχυρός και θωρακισμένος, με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης και του ρόλου του στη ελληνική οικονομία, θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» και να συμμετέχει ενεργά στην μεγάλη εθνική προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση και να χτίσει ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας.
Την υλοποίηση της στρατηγικής μας εγγυώνται με τον καλύτερο τρόπο οι άνθρωποι του Οργανισμού μας, που και στις δύσκολες αυτές συνθήκες, παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους μας, εστιάζουν στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στην καθημερινή τους δουλειά, και απαντούν στις προκλήσεις με μοναδικό επαγγελματισμό και μαχητικότητα. Έτσι υλοποιούν με συνέπεια τη δέσμευσή μας να στεκόμαστε «υπεύθυνα δίπλα στους πελάτες μας», και για αυτό τους αξίζει, από όλους μας ένα μεγάλο “ευχαριστώ”.
Δέσμευσή μας είναι ο τραπεζικός μας Όμιλος να εξέλθει από τη δύσκολη αυτή συγκυρία, ενδυναμωμένος παραμένοντας στην πρωτοπορία των εξελίξεων, προς όφελος των μετόχων, των πελατών και του προσωπικού μας. Έτσι θα συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη σας για την οποία και πάλι εκ μέρους όλης της Διοίκησης, αλλά και όλων των ανθρώπων της Eurobank, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.
(Ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 28ης Ιουνίου)
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ"

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου