Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι αποφάσεις που έλαβε το ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης. Ελλάδα και Τουρκίας σαφώς υποβαθμίζονται, ωστόσο, δεν ...
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι αποφάσεις που έλαβε το ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης. Ελλάδα και Τουρκίας σαφώς υποβαθμίζονται, ωστόσο, δεν θα αποτελούσε υπερβολή να αναφέρουμε ότι σε μια πρώτη εκτίμηση η Τουρκία ισως και να έχει υποστεί πανωλεθρία.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι το σαφώς υποβαθμισμένο Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC: Combined Air Operations Center) της Λάρισας θα λειτουργεί πλέον υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή. Ταυτόχρονα όμως, καταργήθηκε το αντίστοιχο CAOC Σμύρνης, το οποίο χρησιμοποιούσε συστηματικά η Τουρκία ώστε μέσω της Συμμαχίας να περνάει τις θέσεις της για τα θέματα επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο. Στην Τουρκία παραμένει μόνο ένα χερσαίο στρατηγείο, το οποίο για να αποκτήσει σημασία θα πρέπει να αναβιώσει ο πάλαι ποτέ σοβιετικός (ρωσικός σήμερα) κίνδυνος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ ελήφθησαν...
στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που συνήλθε χθες στις Βρυξέλλες» με τη συμμετοχή του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου. Ανάμεσα σε αυτές και το μέλλον του CAOC στη Λάρισα.
Οι υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν τον γεωγραφικό προσδιορισμό των Στρατηγείων και των άλλων επιτελικών οντοτήτων της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας του περασμένου Νοεμβρίου. Η Νέα Δομή Διοίκησης είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τη Νέα Δομή Διοίκησης είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία. Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στην Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejón (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).
Στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ’ Σώμα Στρατού-Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά).
Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη
Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε να παραταθεί για άλλες ενενήντα μέρες η επιχείρηση της Συμμαχίας στη Λιβύη. Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στη Σύνοδο, το ΝΑΤΟ έχοντας διδαχθεί από την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης «στρατηγικής εισόδου» στην κρίση της Λιβύης, πρέπει να επεξεργαστεί άμεσα μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου, μέσω μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.
Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε την ελληνική πρόταση να καταστεί η Κρήτη κέντρο της ανθρωπιστικής επιχείρησης που πρέπει να αναπτυχθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υποστηρικτικό απλώς ρόλο του ΝΑΤΟ.
Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συνήλθε με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για πρώτη φορά μετά το 2008 και την κρίση με τη Γεωργία.
Η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου αυτού είναι ένα σημαντικό βήμα μετά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την παρουσία του Προέδρου Μεντβέντεφ στη Λισαβόνα τον περασμένο Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου