Ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έχει στις αποσκευές του ήδη σχέδιο "ελεγχόμενης χρεο...
Ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έχει στις αποσκευές του ήδη σχέδιο "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" της Ελλάδας,υποστηρίζει η "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες που μεταδίδει η Deutsche Welle, το σχέδιο προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας σε περίπτωση όπου η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Τη διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, το οποίο θα αναλάβει αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χρεωμένη χώρα και στους πιστωτές της. Προοπτικά, αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό ESM. Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.
Αν πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήγουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το "σχέδιο" θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν τις σοβαρές συνέπειες. Δηλαδή, οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.
Μίνι Μάρσαλ για την ανάκαμψη της οικονομίαςΟ Γερμανός υπουργός, ωστόσο, έχει στις βαλίτσες του και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο "μίνι σχέδιο Μάρσαλ", με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρέσλερ δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα την πορεία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται, πρέπει να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα: γερμανικές υπηρεσίες, υπουργεία, οικονομικοί σύνδεσμοι και επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν τεχνογνωσία και πείρα για να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου