Και η πρώτη κατοικία στο εκτελεστικό απόσπασμα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Και η πρώτη κατοικία στο εκτελεστικό απόσπασμα

Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου Ακίνητα και πρώτες κατοικίες, αυτοκίνητα, μισθούς, ενοίκια και καταθέσεις βάζει στο στόχαστρο η εφορί...


Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου


Ακίνητα και πρώτες κατοικίες, αυτοκίνητα, μισθούς, ενοίκια και καταθέσεις βάζει στο στόχαστρο η εφορία, ξεκινώντας ήδη τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε όσους χρωστάνε ποσά πάνω από 3.000 ευρώ στο Δημόσιο.  Από τον περασμένο Αύγουστο παρατηρείται έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη των «μικρών», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αυξάνει τις πιέσεις χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει λίστα με 78.000 οφειλέτες (την οποία αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 10-06-2012) οι οποίοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο της εφορίας.

Οι κατασχέσεις έχουν ξεκινήσει  από την Εκάλη, την Κηφισιά, το Μαρούσι και το Ψυχικό, την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Σειρά θα πάρει το κέντρο της Αθήνας (ειδικά το Κολωνάκι) και ακολούθως θα μπει στο στόχαστρο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα. Οπου γίνονται κατασχέσεις ακινήτων θα ακολουθούν  άμεσα οι πλειστηριασμοί, ενώ το υπουργείο Οικονομικών όπου βρίσκει ενοίκια θα τα εισπράττει για λογαριασμό του. Ειδικά συνεργεία των εφοριών ασχολούνται με τις κατασχέσεις των Ι.Χ., τα οποία συγκεντρώνονται σε μάντρες προτού βγουν σε πλειστηριασμό.

Μόνο στην εφορία της Κηφισιάς εντοπίστηκαν 4.476 οφειλέτες του Δημοσίου που εισπράττουν ενοίκια αλλά και 1.203 ιδιοκτήτες Ι.Χ. με ανοιχτά χρέη προς το Δημόσιο. Στα νότια προάστια η εφορία της Γλυφάδας έχει ήδη κατασχέσει 11 πολυτελέστατα σπίτια, τα οποία σύντομα θα βγουν «στο σφυρί», ενώ στο στόχαστρο θα μπουν και 4.074 οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκιο και 1.203 ιδιοκτήτες ακριβών Ι.Χ. με σημαντικά ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εντύπωση προκαλεί και η περίπτωση της Παλλήνης που «φιλοξενεί» τους περισσότερους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εάν δεν ρυθμιστούν οι οφειλές τους τότε θα κατασχεθούν 1.646 αυτοκίνητα στην περιοχή, ενώ 6.589 φορολογούμενοι θα χάσουν το ενοίκιο που εισπράττουν!

Σε δύο εφορίες στον Πειραιά υπάρχουν τα στοιχεία από 1.698 ιδιοκτήτες ακινήτων που αρνούνται να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με το Δημόσιο αν και εισπράττουν ενοίκια, όπως επίσης και άλλοι 593 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ακριβά αυτοκίνητα τα οποία μπορούν να κατασχεθούν.

Στην Κηφισιά έχουν κατασχεθεί 14 βίλες που σύντομα θα βγουν σε πλειστηριασμό. Στο Μαρούσι έχουν κατασχεθεί 19 ακίνητα, στο Χαλάνδρι 9 σπίτια, στον Πειραιά 26 κατοικίες και άλλα 100 περίπου ακίνητα σε όλη την Αθήνα. Επίσης η εφορία μεγάλων επιχειρήσεων έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο 42 ακίνητα τα οποία θα πωληθούν... «όπως όπως»!

Ηδη, μεγάλη εφορία της Αττικής έχει προγραμματίσει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου τον πλειστηριασμό διαμερισμάτων, αποθηκών και οικοπέδων δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη την περίοδο 2002-2011 ύψους 31.610 ευρώ ο ένας και 663.985 ευρώ ο άλλος. Ο πρώτος είναι μισθωτός που χρωστάει φόρο εισοδήματος, ΕΤΑΚ για το ακίνητο, πρόστιμα της πολεοδομίας για αυθαίρετη δόμηση, ακόμα και κλήσεις της τροχαίας. Ο δεύτερος οφειλέτης είναι διαχειριστής εμπορικής εταιρίας και χρωστά από το 2012 φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις στα βιβλία του, φόρους από περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης του 2011.

Παράλληλα εντοπίστηκαν και 18.474 οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως και 3.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα γίνουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά οι εφορίες θα πρέπει να δεσμεύσουν το 25% των μισθών ή συντάξεων που λαμβάνουν οι οφειλέτες εφόσον οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Το υπουργείο ζητά ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους, ακόμη κι αν αυτά τελούν υπό αναστολή, καθώς επίσης και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου