Αυστηρός τόνος του ΔΝΤ για τα της ευρωζώνης στην εξαμηνιαία έκθεσή του...! Το ΔΝΤ προέτρεψε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει...
Το ΔΝΤ προέτρεψε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς στο εσωτερικό της ευρωζώνης, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Ο αυστηρός τόνος του ΔΝΤ για τα της ευρωζώνης στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική ευρωστία βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, καθώς το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς έχει κατευνάσει τις άμεσες ανησυχίες για την επιβίωση του ευρώ.
«Παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει από τους πολιτικούς, το χρονοδιάγραμμα παραμένει κρίσιμα ημιτελές, αφήνοντας έκθετη την ευρωζώνη σε μία πτωτική δίνη φυγής κεφαλαίων, στους φόβους για διάλυσή της και για οικονομικό μαρασμό», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (GFSR), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην Έκθεση το Ταμείο υποστηρίζει πως η κρίση στην ευρωζώνη αποτελεί την κύρια απειλή για την παγκόσμιο χρηματιστηριακή σταθερότητα, η οποία το τελευταίο εξάμηνο έχει αρχίσει να φθίνει ιδιαίτερα, δημιουργώντας ένα πεδίο «πολύ εύθραυστης» εμπιστοσύνης.
Το τέλμα στην ευρωζώνη συνεπάγεται πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί να διαθέσει 2,8 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού την επόμενη διετία, προκειμένου να αποφύγει την έκθεσή του σε κινδύνους, μία πρόβλεψη αυξημένη κατά 200 δισ. ευρώ, σε σχέση με τους υπολογισμούς του προηγούμενου εξαμήνου, δηλώνει το ΔΝΤ.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιστολή κατά 9% των πιστωτικών παροχών στην περιφέρεια έως τα τέλη του 2013, αγκυλώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται να προσθέσουν ακόμη περισσότερη ανησυχία στο δυσοίωνο κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδος η εξαμηνιαία σύνοδος του ΔΝΤ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι έχοντες την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία.
«Ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη θα σέρνεται, αντιμετωπίζοντας κατ' αποκοπή κάθε νέο κίνδυνο που θα παρουσιάζεται στο προσκήνιο της διαιωνιζόμενης κρίσης, θα αποδειχθεί πολυέξοδο», κατά τον Χοσέ Βινάλς, διευθυντή του τμήματος νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών και κύριο συντάκτη της έκθεσης.
«Όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς μία πλήρη λύση, τόσο περισσότερα θα είναι για τον καθένα μας τα πιθανά κόστη για την επίλυσή της», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Τα δεινά της Ευρώπης είναι απαραίτητο να αποτελέσουν δίδαγμα για τις υπερχρεωμένες ΗΠΑ και Ιαπωνία, δείχνοντάς τους ότι η καθυστέρηση των αναγκαίων πολιτικών μεταρρυθμίσεων ωσότου αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές ίσως οδηγήσει σε σκληρότερα οικονομικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Βινάλς.
Και μολονότι οι δύο χώρες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την εκροή κεφαλαίων σε ασφαλέστερους προορισμούς εκτός ευρωζώνης, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως και οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να μειώσουν μεσοπρόθεσμα τα δημοσιονομικά βάρη τους, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» των φορολογικών αυξήσεων και της περικοπές δαπανών από το 2013, ενώ η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό χρέος μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, που είναι διπλάσιο της ύψους 5 τρισ. δολαρίων οικονομία της.
«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις παρούσες συνθήκες στις αγορές, οι οποίες έχουν βελτιωθεί, να μας οδηγήσουν σε μία ψευδεπίγραφη αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε ο ίδιος.
Μολαταύτα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιου είπε από το Τόκιο πως το μήνυμά του προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι πως η Ευρώπη έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο κατά τους πρόσφατους μήνες και πως «αυτό θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικό για την παγκόσμια οικονομία».
Παράλληλα, πηγές από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ θα καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθεί ότι η κρίση χρέους δεν θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του πως η κρίση στην ευρωζώνη είναι ικανή να διαχυθεί και στις αναδυόμενες αγορές, όπου η ανάπτυξη ήδη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Οι χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης είναι οι πλέον ευάλωτες στα χρηματοοικονομικά πλήγματα, δεδομένης της έκθεσής τους στην ευρωζώνη και τα δικά τους εξωτερικά χρέη.
«Η επιλογή σήμερα είναι μεταξύ της λήψης των αναγκαίων πλην επώδυνων πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων, ή να τις καθυστερήσουμε--γι' άλλη μία φορά--με την στρεβλή ελπίδα πως έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας. Που όμως δεν είναι», προειδοποιεί ο Βινάλς.
Από "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου