Σε...συγκρουσιακό κλίμα η Σύνοδος Κορυφής - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σε...συγκρουσιακό κλίμα η Σύνοδος Κορυφής

Γερμανία- Γαλλία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις κρίσιμες αποφάσεις.. Άρχισε σήμερα Πέμπτη γύρω στις 18:20 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλ...

Γερμανία- Γαλλία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις κρίσιμες αποφάσεις..


Άρχισε σήμερα Πέμπτη γύρω στις 18:20 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με φόντο ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ άρχισαν τις εργασίες- διάρκειας δύο ημερών- λίγο μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ προσκάλεσε σήμερα τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της να μεταβούν στο Όσλο για να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ.

«Για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την ευκαιρία εορτασμού, ελπίζω ότι όλοι οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορέσουν να μετάσχουν στους εορτασμούς στο Όσλο το Δεκέμβριο», δηλώνει ο Ρόμπαϊ στον λογαριασμό του στο Twitter, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Μπρα ντε φερ» Γαλλίας- Γερμανίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, σήμερα την Πέμπτη, στην οποία αναμενόταν να σημειωθούν σημαντικές διαφωνίες και ενδεχομένως συγκρούσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. 

Το Βερολίνο διαφωνεί με τις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μετατίθενται για το Νοέμβριο.


Η χώρα μας ειδικότερα αναμένει μια «θετική δήλωση» των εταίρων μας για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση προς την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.


Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι οι προτάσεις Ρομπάι για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.


Όπως αναφέρει στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η έκθεση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ θα εξεταστεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου. 


Η έκθεση περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των προέδρων της ΕΕ, της Κομισιόν, του Eurogroup και της ΕΚΤ, και ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου 2013. 


Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.


Το Βερολίνο, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Ρόμπαϊ. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλλει ενστάσεις, όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.


Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητεί περισσότερο χρόνο.


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και κυρίως στην δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης «ώς το τέλος του έτους».


«Το θέμα του (ευρωπαϊκού) συμβουλίου δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση», είπε ο κ. Ολάντ κατά την άφιξή του σε γεύμα ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), το οποίο παρατέθηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου.


«Επομένως, η μόνη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε, να επιβεβαιώσουμε εξάλλου, είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης ως το τέλος του έτους και κυρίως το πρώτο στάδιο που είναι η τραπεζική εποπτεία», πρόσθεσε.


Δικαίωμα βέτο 


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει θέσει στο τραπέζι την ιδέα ενός «υπερεπιτρόπου», ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών. 


Το ζήτημα αυτό προϋποθέτει αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και για το λόγο αυτό η πρόταση Σόιμπλε ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας να καθυστερήσει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.


Άλλο θέμα τριβής αποτελεί  η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία. 


Ωστόσο, η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους και διεμήνυσε ότι όσοι επαναφέρουν στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν την εικόνα μιας ακόμη διχασμένης Συνόδου Κορυφής.  


Μέρκελ: Παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς


«Η Ευρώπη χρειάζεται σαφή δικαιώματα παρέμβασης στις περιπτώσεις που οι εθνικοί προϋπολογισμοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ» τόνισε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από τη Σύνοδο.


«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», τόνισε, μιλώντας στην γερμανική βουλή και υποστήριξε την ιδέα να δοθεί στον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων το δικαίωμα να ασκεί βέτο.


«Όταν θα έχουμε ένα μηχανισμό ικανό να κηρύξει άκυρο έναν προϋπολογισμό θα βρισκόμαστε τότε στο σημείο που θα έχουμε σίγουρα ανάγκη από κάποιον στους κόλπους της επιτροπής που θα είναι εξουσιοδοτημένος να το πράξει κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων», τόνισε.


Η Γερμανίδα καγκελάριος καταφέρθηκε εναντίον αυτών που απέρριψαν αμέσως την πρόταση Σόιμπλε για τον «υπερεπίτροπο» οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.


«Με ενοχλεί που μόλις διατυπώνεται μια πρόταση για την αξιοπιστία της Ευρώπης, κάποιοι φωνάζουν ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει" και ότι "η Γερμανία απομονώνεται". Δεν μπορούμε έτσι να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη Ευρώπη», υποστήριξε.


Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά δικαιώματα πρέπει να συνοδεύονται από ένα ισχυρότερο Ευρωκοινοβούλιο και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύσει σε συγκεκριμένα προγράμματα σε χώρες μέλη και το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.


Από "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου