To «ελληνικό δράμα» των Βρυξελών έληξε με έναν προσωρινό συμβιβασμό των λογιστών της Κριστίν και της Αγκέλας και με μια εξαρχής νέα χρη...
To «ελληνικό δράμα» των Βρυξελών έληξε με έναν προσωρινό συμβιβασμό των λογιστών της Κριστίν και της Αγκέλας και με μια εξαρχής νέα χρηματοδοτική συμφωνία που ακυρώνει την παλιά.
Η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 144% στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 θα επιδιωχθεί καταρχήν να γίνει με μείωση των τοκογλυφικών επιτοκίων και με την αγορά ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Αν αυτό δεν συμβεί το «κούρεμα» θα γίνει το 2020.
Η «δόση» πήγε περίπατο. Την έφαγε η μαρμάγκα.
Στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν 27,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών , (χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα δοθούν απευθείας στις τράπεζες όπως έγινε με την Ισπανία, η αν θα τα φορτωθεί ο Ελληνικός λαός), και θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό 3,5 δις. για πληρωμές. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.
Αυτό πήρε ο Αντωνάκης 3,5 δισ . Σύνολο δόσης στις 13 Δεκεμβρίου 31,2 δίς. Μέσα στον Δεκέμβριο μπορεί να δοθούν από την Κριστίν άλλα 3,2 δις. , για τις ανάγκες του προϋπολογισμού εφόσον όμως έχει προχωρήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και στις πολύ χαμηλές τιμές που είχαν στις 23 Νοεμβρίου. Ακολούθως αρχίζουν 3 νέες δόσεις μέχρι τον Μάρτιο, (που θα γίνουν οι εκλογές;), για άλλα 9,3 δισ. ευρώ.
Πρακτικά η δανειακή συμφωνία ακυρώθηκε και εμφανίστηκε μια νέα. Αυτό νομικά είναι αδιαμφισβήτητο. Όπως αδιαμφισβήτητος ο τοκογλυφικός χαρακτήρας της «διάσωσης».
Η Ελλάδα θα μεταφέρει μέχρι το 2020 όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό, για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε ακόμα ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016, λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου