Ανθελληνική δράση του τάγματος των ιπποτών στη Ρόδο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ανθελληνική δράση του τάγματος των ιπποτών στη Ρόδο

Οι φίλοι του μακελάρη Μπρειβικ παριστάνουν τις "νοσοκόμες" στο νησί... Εζησαν στην Ρόδο τον Μεσαίωνα για πάνω από 200 χρόνι...

Οι φίλοι του μακελάρη Μπρειβικ παριστάνουν τις "νοσοκόμες" στο νησί...


Εζησαν στην Ρόδο τον Μεσαίωνα για πάνω από 200 χρόνια:Από το 1309 που την κατέλαβαν από τους Βυζαντινούς έως το 1523 που έφυγαν για την Μάλτα μετά από μάχες με τον Οθωμανό Σουλτάνο Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή. Πρίν λίγες ημέρες οι ...διαδοχοί τους επέστεψαν στην Ρόδο για ένα καθαρά ανθρωπιστικό σκοπό και η εικόνα τους - ένστολοι να φροντίζουν ασθενείς σε καροτσάκια - ξάφνιασε ευχάριστα τους Ροδίτες και τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμα στη Ρόδο: Πρόκειται για τα μέλη και τους εθελοντές του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών, γνωστό και ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας ή Τάγμα του Αγίου Ιωάννη ή Χοσπιταλιέροι ή MALTESER - οι συγκεκριμένοι είναι ο Αυστριακός Κλάδος. Η παρουσία τους στην Ρόδο για 214 χρόνια ήταν αυτή που έδωσε στην μεγαλύτερο νησι των Δεδεκανήσων το όνομα '' Νησί των Ιπποτών ''.

Οι 180 Αυστρικοί MALTESER έρχονται στην Ρόδο για πρώτη φορά- πριν 2-3 χρόνια είχε επισκεφθεί το νησί και μια μεγάλη ομάδα του Τάγματος από την Γαλλία.Αντίθετα με την Μάλτα που έχουν πολύ συχνές επαφες και κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις, μετην Ρόδο τώρα φαίνεται να δρομολογείται κάτι. Έφθασαν στην Ρόδο στις 26 Οκτωβρίου και θα μείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κάνοντας ένα ταξίδι ''στις ιστορικές ρίζες τους''. Μέχρι και την 3η Νοεμβρίου, το πρόγραμμα επιφυλάσσει για τους συμμετέχοντες - Ιππότες και περιθαλπτόμενοι - πολλά και ενδιαφέροντα: Από την επίσκεψη στην παλιά μεσαιωνική πολη της Ρόδου και το Παλάτι του Μεγαλου Μαγίστρου - επικεφαλής τους τοτε , μέχρι την Σύμη και το κάστρο και την τάφρο που έχτισαν οι Ιππότες του Τάγματός τους, αλλά και τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο Κογεράκη.


Με τη βοήθεια 60 εθελοντών συνοδών, οι 40 περιθαλπόμενοι – πολλοί από αυτούς σε αναπηρικά αμαξίδια – και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες Μέλη του Τάγματος σ’ αυτή την εκδρομή έχουν ξεκινήσει το προσκύνημά τους και χαίρονται την διαμονή- αναπαυσή τους με αφετηρία το ξενοδοχείο Πλάζα που επιλέχτηκε προ μηνών για να εξυπηρετεί με την προσβασιμότητά του.Στο ξενοδοχείο έστησαν σε ένα δωμάτιο Ιατρείο και Σταθμό Πρωτων Βοηθειών, ενώ οι συνοδοί εχουν κάνει προετοιμασία ενός ετους με εκπαίδευση στην φροντίδα.Η οργάνωσή τους διακρίνεται από ...στρατιωτική πειθαρχίακαι σεβασμό στον ασθενή σε εντυπωσιακό βαθμό.Το πρόγραμμα έχει τα πάντα προετοιμασμένα: ''Είμαστε όλοι εθελοντές και προσφέρουμε σε κάποιους ανθρώπους την ευκαιρία να αναπαυθούν, συνδυάζοντας και προσκύνημα'', λέει ο υπευθυνος τύπου κ Olivier Loudon.'' ΅ Ο κόσμος στην Ρόδο μας υποδέχθηκε θαυμάσια, παρόλο που δεν ειναι συνηθισμένο θέαμα τα αναπηρικά αμαξίδια'. Ειναι πολύ φιλόξενοι, ευγενικοί και η πόλη ένα κόσμημα'', προσθέτει.

Στην πρώτη βόλτα στην πόλη είδαμε δύο κοπέλλες με την στολή της νοσοκόμας - καατι σαν εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού - να συνοδεύουν μια ηλικιωμένη με το καροτσάκι της στην παραλία μπροστα στον Ναυτικό Ομιλο. Την πήγαν σιγά σιγά μέχρι την άκρη της θάλασσας και την έβαλαν σε μια πιο αναπαυτική καρέκλα.Πήραν λίγο νερό θαλασσινο και της έβρεξαν τα χέριατης! Το καταχάρηκε!'' Αυτό το χαμόγελο, αυτή η ευχαρίστηση του ασθενή, είναι ο σκοπός μας!Η συγκεκριμένη μπορεί να έβλεπε πρώτη φορά θάλασσα'', λέει ο κ. Olivier Loudon.Ισως πρώτη φορά να έβλεπε θάλασσα και η μια από τις δύο συνοδούς που δειλά -δειλά έβγαλε το καλτσόν της και σηκώνοντας λίγο την φούστα της έμεινε για ώρα μεσα στη ζεστή ακόμα θάλασσα της Ρόδου...
''Για τους Περιθαλπόμενούς μας, το ταξίδι αυτό αποτελεί μοναδική εμπειρία, γεμάτη από αξέχαστες στιγμές, μακριά από το άγχος και τα μελήματα της καθημερινότητας. Χωρίς την ειλικρινή ευσπλαχνία των ΜΑΛΤΕΖΕΡ, κάτι τέτοιο ίσως να μην ήταν εφικτό», εξήγησε ο εκπρόσωπος του αυστριακού τάγματος των ΜΑΛΤΕΖΕΡ, Κόμης Νόρμπερτ Σάλμπουργκ – Φάλκενστάϊν, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.Την Ομάδα των Ιπποτών πλαισιώσει κατά την παραμονή της στη Ρόδο ο Αυστριακός Πρεσβύτερος Ηγούμενος του Τάγματος κ. Γκρέγκορ Χένκελ – Ντόννερσμαρκ .


Η περιήγηση στη Ρόδο ξεκίνήσε με μιαν επίσκεψη στην Παλιά Πόλη και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- συνέχισαν με επίσκεψη στην τάφρο όπου είχε προγραμματιστει πικ νικ στην φύση!. Έπίσης, το προγραμματ έχει επισκέψεις και σε άλλα σημεία της πόλης της Ρόδου, όπως εη Ακρόπολη και ο Ναός του Απόλλωνα καθώς και εκδρομές σε μέρη όπως η Μονή του Πανορμίτη στο νησί της Σύμης, ο οικισμός με το λιμάνι του και τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Καμείρου,κ.α . Προχθές επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, ενώ πήραν μια γεύση από το Ελληνορθόδοξο λατρευτικό τυπικό.

Μια άλλη πνευματική πτυχή του προγράμματος ειναι ηεπίσκεψη στη Φιλέρημο. Στο εκεί παρεκκλήσιο φυλάσσονταν άλλοτε μια εικόνα της Παναγίας, έργο της Πρώιμης Μεσαιωνικής περιόδου που οι Ιππότες του Τάγματος των Ιωαννιτών πήραν μαζί τους φεύγοντας από το νησί για την Μάλτα. Η εικόνα αναπαριστά την Θεία Εικόνα της Θεομήτορος της Φιλερήμου, υπό την προστασία της οποίας τελούν οι ΜΑΛΤΕΖΕΡ και η οποία μέχρι σήμερα κατέχει θέση ξεχωριστή στη θρησκευτική παράδοσή τους. Τώρα η εικόνα , όπως μας είπαν βρίσκεται κάπου στο Μαυροβούνιο.

Η ιστορία των MALTESER - όπως την περιγράφουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους - συνδέεται με τη Ρόδο ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Το 1309, το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας – που άλλοτε όπως είπαμε , λόγω του Προστάτη Αγίου τους, Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, ονομαζόταν Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη – επέλεξε τη Ρόδο ως το νέο τόπο εγκατάστασής του. Το ''πέρασμα της διοίκησης του νησιού'' από τη μέχρι τότε Βυζαντινή κυριαρχία στα χέρια του Τάγματος, σηματοδότησε την απαρχή της Ιστορίας των Ίπποτών στη Ρόδο. Τα πρώτα μέτρα που έλαβαν οι νέοι κύριοι του νησιού ήταν η αποκατάσταση αλλά και η κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σώζεται ως τις μέρες μας. Τη σημασία των συγκεκριμένων οχυρωματικών μέτρων που τότε υιοθετήθηκαν καταδεικνύει η επιτυχής αναχαίτιση των επιθέσεων Πειρατών και Οθωμανών που έμελλε να γνωρίσει η πόλη της Ρόδου, 100 χρόνια αργότερα. Στα οχυρωματικά έργα προστέθηκαν, περί τα μέσα του 14ου αιώνα, το εντυπωσιακό μέγαρο που έμελλε να αποτελέσει το Ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου καθώς και ένα Νοσοκομείο, κτίρια που μπορεί κανείς να δεί και σήμερα. Κύρια αποστολή του νοσοκομείου, γνωστού ως ''Ασύλου της Αγίας Αικατερίνης'', ήταν η περίθαλψη προσκυνητών- μελών του Τάγματος αλλά και του ντόπιου πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των 213 χρόνων παραμονής τους στο νησί, οι MALTESER θεωρούν ότι κατάφεραν να αναζωογονήσουν τη λάμψη και το κύρος που απόλαυε η Ρόδος κατά την Ελληνιστική περίοδο, ιδίως μέσω του εμπορίου και της διεθνούς δομής του Τάγματος που συνεπέφερε την επαφή του τόπου με ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία της παρουσίας του Τάγματος στο νησί τελείωσε την 22α Δεκεμβρίου 1522, με την κατάκτηση της Ρόδου από τις δυνάμεις του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και την απέλαση των Ιπποτών στους οποίους επετράπη να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια, όπως αναφέρουν.

Σήμερα, το Τάγμα των Ιπποτών ως κύρια αποστολή του θεωρεί την Διαφύλαξη της Πίστης, την Περίθαλψη και την Πλαισίωση των Ασθενών. . Στις μέρες μας,όπως και στην διάρκεια των 900 ετών της ύπαρξής τους, οι MALTESER προσέρχονται αρωγοί σε όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη, παρέχοντες επαγγελματικές υπηρεσίες βοήθειας με πνεύμα χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπη για τον συνάνθρωπο, αφιλοκερδώς.

Μέσω των υπηρεσιών ανθρωπιστικών υπηρεσιών αρωγής που παρέχει, το Τάγμα της Μάλτας, στηρίζει πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, σε 120 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, όπως αναφέρουν. Το φάσμα των παρεχομένων υπηρεσιών περιλαμβάνει υπηρεσίες συνοδείας και φροντίδας αναπήρων, ηλικιωμένων και ασθενών για άτομα με ειδικές ανάγκες και προβλήματα υγείας, τη διοργάνωση τακτικών προσκυνημάτων, την ενασχόληση με αστέγους, τη διάθεση ασθενοφόρων, την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς ασθενών, υπηρεσίες διάσωσης και παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρώτης βοήθειας, την περίθαλψη θυμάτων καταστροφών καθώς την ενίσχυση έργων ανοικοδόμησης. Στην Αυστρία εργάζονται σήμερα 1.800 Ιππότες MALTESER σε διάφορες δράσεις του Τάγματος. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων εντάσσεται, ειδικότερα, το Νοσοκομείο Μαλτέζερ της Αυστρίας, η Υπηρεσία Περίθαλψης Ηλικιωμένων και Ασθενών του Τάγματος της Μάλτας, η Υπηρεσία Συνοδείας και Πλαισίωσης του Τάγματος της Μάλτας, η Υπηρεσία Περίθαλψης Ασθενών AIDS του Τάγματος της Μάλτας, η Κοινότητα του Αγίου Ιωάννου, η Εστία της Μάλτας, ο Κύκλος Μέριμνας της Μάλτας καθώς και ο Φορέας Αρωγής Φαρμακευτικής Περίθαλψης και Αρωγής για τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου