Η λύσσα της Ρεπούση εναντίον του μαθήματος των θρησκευτικών συνεχίζεται… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η λύσσα της Ρεπούση εναντίον του μαθήματος των θρησκευτικών συνεχίζεται…

Έχουμε βαρεθεί πλέον να ακούμε τη συγκεκριμένη, δυστυχώς, εκλεγμένη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ να περιφέρεται παντού και να επιτίθεται λυσσαλέα...


  • Έχουμε βαρεθεί πλέον να ακούμε τη συγκεκριμένη, δυστυχώς, εκλεγμένη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ να περιφέρεται παντού και να επιτίθεται λυσσαλέα στην Ορθοδοξία. 
  • Έχουμε βαρεθεί να τα λέμε ξανά και ξανά και παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες να ψηφίζουν τα ίδια ψευτοπροοδευτικά άτομα…!

Απολαύστε παρακάτω την συντονισμένη επίθεση ενάντια στο μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκεται στα σχολεία. Απολαύστε για ακόμα μια φορά την εν λόγω κυρία σε στιγμές επίθεσης προς το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Στιγμές για τις οποίες θα χοροπηδούν από τη χαρά τους τα κέντρα της Νέας Τάξης που επιδιώκουν την μελλοντική ισλαμοποίηση μας. Απολαύστε:    

Μαρία Ρεπούση: «Μάθημα θρησκειολογίας, που να απευθύνεται σε όλους τις μαθητές»

Η Μαρία Ρεπούση, βουλευτής τις ΔΗΜΑΡ και Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του κόμματος μιλώντας σήμερα (31/1/2013) στη Νόνη Καραγιάννη και τον ΑΘΗΝΑ 9.84 σχετικά με την τροπολογία για τους ιμάμηδες τις Θράκης έκανε αναφορές και στο μάθημα των Θρησκευτικών. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Εμείς στο σχολείο δεν θέλουμε να διδάσκεται η κατήχηση είτε η ορθόδοξη κατήχηση είτε η μουσουλμανική κατήχηση, το Κοράνι. Τα Θρησκευτικά να είναι ένα μάθημα που να απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Να διδάσκει τις θρησκείες που υπάρχουν, τις διαφορές, τις ομοιότητες, να είναι περισσότερο θρησκειολογία». (http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6366.html)

. . .

Ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ. Γιαννακάκη και Μ. Ρεπούση, σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις υπ’αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 & 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιους του αρμόδιου Υπουργείου, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, εφόσον έχει προηγηθεί υπεύθυνη δήλωση των γονέων του μαθητή, είτε του ίδιου αν είναι ενήλικος, στην οποία αναφέρεται ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το εν λόγω μάθημα για λόγους συνείδησης.

Οι εγκύκλιοι αυτοί έρχονται ως απόρροια της υπ’αριθμ. 77Α/25.6.2002 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της σχετικής γνωμοδότησης του Συνηγόρου του Πολίτη του 2002 καθώς και της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναντίον της χώρας μας, της 21ης Φεβρουαρίου 2008, στην υπόθεση «Αλεξανδρίδης εναντίον Ελλάδος».

Συγκεκριμένα, η αξίωση γνωστοποίησης θρησκευτικών πεποιθήσεων ως προϋπόθεση άσκησης δικαιωμάτων κρίνεται αθέμιτη, αφού κατά αυτόν τον τρόπο ανακοινώνονται αθελήτως, προσωπικά δεδομένα. Επομένως, με τις εγκυκλίους αυτές δεν δημιουργείται υποχρέωση για αιτιολόγηση της επιθυμίας απαλλαγής.

Τα ανωτέρω, έγιναν λιγότερο σαφή με την έκδοση της υπ’αριθμ. Φ.12/977/109744/Γ1/26.8.2008 εγκυκλίου, του ίδιου Υπουργείου, κατά την οποία παρέχεται αρμοδιότητα ελέγχου των θρησκευτικών πεποιθήσεων του αιτούμενου, στην Διεύθυνση του εκάστοτε σχολείου, ενώ παράλληλα, το δικαίωμα εξαιρέσεως παρέχεται αποκλειστικά σε αλλόθρησκους ή ετερόδοξους.

Η ανωτέρω εγκύκλιος, ακυρώνει ουσιαστικά τις πρωτύτερες, αφού δεν επιτρέπει την εξαίρεση σε ορθόδοξους, ενώ η σχετική δήλωση αποτελεί τεκμήριο θρησκευτικής πεποιθήσεως, γεγονός που αντίκειται τόσο στις εγχώριες όσο και στις Ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις.

Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών κρίνεται απαραίτητη δεδομένου του ομολογιακού-κατηχητικού χαρακτήρα της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, η αιτιολογία για λόγους συνείδησης, ορίστηκε βάσει του μη γνωσιολογικού περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Επιπροσθέτως, οι αντιφάσεις μεταξύ των προαναφερθεισών εγκυκλίων έχουν ως αποτέλεσμα την άρνηση παροχής απαλλαγής σε μαθητές. Συγκεκριμένα, τόσο στην περίπτωση του μαθητή του 17ου Λυκείου Παγκρατίου, όσο και σε αυτήν του μαθητή του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών, οι διευθυντές των σχολείων αρνούνται την απόδοση εξαίρεσης, βασιζόμενοι στις ασάφειες που προκύπτουν από τις αντικρουόμενες εγκυκλίους. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι μαθητές επιφορτίζονται με απουσίες, καταχρηστικά.

Επίσης, η ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τα σχετικά δικαιώματα των μαθητών είναι ελλιπής, ενώ οι πρακτικές που ακολουθούν τα σχολεία είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσες.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεται να προβεί στην αντικατάσταση του όρου «μη ορθόδοξοι μαθητές» της Φ.12/977/109744/Γ1/26.8.2008 εγκυκλίου με τον όρο «απαλλασσόμενοι μαθητές»;

2.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα;

3.Προτίθεται να προβεί στην άμεση ενημέρωση όλων των διευθυντών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με το συγκεκριμένο δικαίωμα των μαθητών;

4.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με το εν λόγω δικαίωμα;

5.Πως προτίθεται να διαχειριστεί το ζήτημα των απουσιών των προαναφερθέντων μαθητών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη
Μαρία Ρεπούση

. . .

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι προαιρετικό, δηλώνει η βουλευτής Μαρία Ρεπούση

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα, 1/2/2013, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση στην εκπομπή "Γιάφκα" του Ρ/Σ Σκαϊ και στο δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο. Αναφερόμενη στην Ερώτηση που κατέθεσε χθες προς το Υπουργείο Παιδείας για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά η Μαρία Ρεπούση είπε μεταξύ άλλων: «H απαλλαγή από τα Θρησκευτικά είναι νομοθετημένη στην Ελλάδα, δηλαδή εφόσον οι γονείς θελήσουν να απαλλαγεί το παιδί τους από το μάθημα των Θρησκευτικών (έχουν αυτή τη δυνατότητα). Τελευταία υπάρχουν εμπόδια στην τήρηση αυτού του νόμου.

Υπάρχουν γονείς που έχουν καταγγείλει ότι έχουν ζητήσει την εξαίρεση του παιδιού τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, γιατί είναι προαιρετικό το μάθημα. Δεν μπορεί υποχρεωτικά ένα παιδί να κάνει αυτό το μάθημα γιατί είναι κατηχητικού περισσότερο χαρακτήρα, δεν είναι ένα μάθημα ενημέρωσης. Είναι ένα μάθημα εισαγωγής σε μια συγκεκριμένη θρησκεία και στην κατήχησή της. Αυτό πρέπει να είναι προαιρετικό, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό σε ένα σύγχρονο σχολείο. Δεν είναι πουθενά υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό. Υπάρχουν όμως γονείς που τελευταία δηλώνουν ότι αυτό το δικαίωμά τους που είναι κατοχυρωμένο από το νόμο εμποδίζεται. Η Ερώτησή μας λοιπόν έχει ακριβώς αυτό το στόχο: να δούμε γιατί εμποδίζεται η εφαρμογή του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση και τι προτίθεται να κάνει ο Υπουργός για να τηρείται ο νόμος».

Η βουλευτής μάλιστα πρόσθεσε: «Έχουμε κάποιους νόμους και κάποιες εγκυκλίους που διασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών τα οποία δεν θέλουν και οι γονείς τους συμφωνούν να παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα. Ο νόμος αυτός σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρείται. Ερωτούμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας και την πολιτική του ηγεσία γιατί δεν τηρείται το συγκεκριμένο και τι έχουν υπόψη τους να κάνουν για να τηρηθεί».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ.

2 σχόλια

  1. Η συγκεκριμένη "γυναίκα" μου θυμίζει κάποιο είδος ερπετού όταν την βλέπω. Κάτι ανάμεσα σε κόμπρα και οχιά. Φυσικά είναι και το πρόβλημα της λύσσας και αυτό με μπερδεύει, γιατί μόνο Σκύλα θα μπορούσε να έχει το πρόβλημα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΔΑΙΜΟΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ Η ΛΥΣΣΑ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΙΩΝΙΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ? ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου