Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Να μην ξανακάνουμε το λάθος του 1992 με την αναγνώριση των Σκοπίων - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Να μην ξανακάνουμε το λάθος του 1992 με την αναγνώριση των Σκοπίων

Ακαδημαϊκός εναντιώνεται στην πρόταση των διανοουμένων για ένταξη των Σκοπίων Σόφια - Ιούνιος 28, 2013 «Δεν είναι δυνατό η χώρ...

Ακαδημαϊκός εναντιώνεται στην πρόταση των διανοουμένων για ένταξη των Σκοπίων

Σόφια - Ιούνιος 28, 2013

«Δεν είναι δυνατό η χώρα να έχει αξιώσεις εναντίον μας και να συναινέσουμε στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος Ιστορικός του Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκεόργκι Μάρκοφ, αναφερόμενος στη θέση των Βουλγάρων διανοουμένων – ιστορικών και δημοσίων προσώπων- για την αναθεώρηση της βουλγαρικής θέσης για την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στην ΕΕ.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, έδωσε εντολή στην Ακαδημία να αναλύσει τις σχέσεις με τα Σκόπια. Μια ομάδα ειδικών επιστημόνων με ειδίκευση στα θέματα της ιστορίας, της λαογραφίας, της γλωσσολογίας, της οικονομίας και του δικαίου, συνέταξαν την ανάλυση αυτή καθώς και σχετικές συστάσεις.

Υπήρξε μια σύσταση να υπογραφεί προσύμφωνο για τις σχέσεις καλής γειτονίας από τις αξιώσεις των Σκοπίων για νοτιοσλαβική μειονότητα στη Βουλγαρία. Δεν μπορούμε χωρίς να αρνηθεί οποιαδήποτε αξίωση εναντίον μας, να συνηγορήσουμε στην ένταξή της στην ΕΕ. Υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο Μάρκοφ.

«Φυσικό είναι να υπάρχουν προτάσεις, ας σταματήσουν όμως πρώτα η κλοπή της βουλγαρικής ιστορίας, η κλοπή των συμβόλων κ.α. Ας μην ξανακάνουμε το λάθος που κάναμε το 1992 όταν άνευ όρων αναγνωρίστηκαν τα Σκόπια από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Ακαδημαϊκός και θα συμπληρώσει:

«Οι κυβερνήσεις των Σκοπίων, με εξαίρεση εκείνης του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, διακατέχονται από ακραία αντιβουλγαρική πολιτική. Ειδικά σήμερα με τον Γκρούεφσκι που είναι αμετανόητος αντιβουλγαριστής. Πως πρέπει εμείς να υποστηρίξουμε άνευ όρων την ένταξή τους στην ΕΕ για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».


« Βέβαια, υπάρχει  και η άλλη πλευρά που διατείνεται να αρχίσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να γίνει η διευθέτηση των προβλημάτων, χωρίς να τεθούν όροι. Όχι! Οι προϋποθέσεις πρέπει να καθοριστούν εκ των προτέρων  για να μπορέσουν τα Σκόπια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα έχουμε τα ίδια δικαιώματα», γράφει το βουλγαρικό ‘Φόκους’.

1 σχόλιο

  1. Η αφύπνιση των Ελλήνων που έχετε τίτλο δεν συνδέεται για εσας με την είδηση της επικύρωσης του δικαστηρίου για την αλήθεια των κατατεθιμένων 600 δισ ΄στο όνομα της ελληνικής δημοκρατίας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου