Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Handelsblatt: Κι όμως η Γερμανία δεν απορρίπτει νέο κούρεμα! - Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει!

Για πρώτη φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου, όπου παρουσιάζονται πιθανά σενάρια α...

Για πρώτη φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου, όπου παρουσιάζονται πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος...

Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς.

Σε αυτή ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, ότι στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε υπάρχει όντως ένα κείμενο θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα» για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με το κείμενο, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ ευρώ, ενώ το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Κάμπετερ, πρόκειται για ένα κείμενο εργασίας, το οποίο συνέταξε το υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, που είχε διαρρεύσει ως το «σχέδιο Σόιμπλε», είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στις αρχές Φεβρουαρίου το περιοδικό Spiegel. Επισήμως η ύπαρξη του κειμένου δεν επιβεβαιώθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει απλώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέου κουρέματος.

Η Handelsblatt σχολιάζει σήμερα ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι σήμερα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον «ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν όντως σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Βάγκενκνεχτ: Φόρο στους Έλληνες ολιγάρχες

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπ. Οικονομικών, η αντιπρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επισημαίνει ότι «και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να λέει ψέματα στους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι μετά τις ευρωεκλογές».

Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με την ίδια, «φαίνεται πως εξετάζει και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος».

Όπως επισημαίνει η Βάγκενκνεχτ «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν κεφαλαιακό φόρο για τους Έλληνες ολιγάρχες».

DIW: Απαιτείται συνδυασμός λύσεων

Υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων που θα περιλαμβάνει ένα νέο κούρεμα, αλλά και μείωση των επιτοκίων τάσσεται την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σε συνέντευξή του προς την Saarbrücker Zeitung, ο Μαρσέλ Φράτσερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της».


Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητους του φόβους ότι με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα Γερμανών φορολογουμένων. Αντιθέτως, όπως τονίζει, θα πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι η ΕΕ θα μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ένα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε. Χρήματα θα δοθούν μόνον εάν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις».

Από "Επίκαιρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου