Εκατέρωθεν βολές ανταλλάσσουν Πούτιν - Ομπάμα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εκατέρωθεν βολές ανταλλάσσουν Πούτιν - Ομπάμα

Έγινε  πραξικόπημα στην Ουκρανία, λέει ο Ρώσος πρόεδρος. Ανέστειλε τα στρατιωτικά γυμνάσια. Σημάδι αδυναμίας η ρωσική επέμβαση υποστη...

  • Έγινε πραξικόπημα στην Ουκρανία, λέει ο Ρώσος πρόεδρος. Ανέστειλε τα στρατιωτικά γυμνάσια.
  • Σημάδι αδυναμίας η ρωσική επέμβαση υποστηρίζει ο Ομπάμα.
  • Κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση, με αντίμετρα απειλεί η Ρωσία. Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο σε ουκρανική βάση.

Για  αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την κατοικία του λίγο έξω από τη Μόσχα.

Κατά τον ίδιο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση, παραχωρώντας εξουσία. Ωστόσο, ο κ. Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, παρότι δεν έχει καμία ουσιαστική εξουσία. Ο Γιανουκόβιτς θα είχε δολοφονηθεί εάν είχε παραμείνει στην Ουκρανία, σημείωσε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι "εκείνος δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον".

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, όμως δεν μπορεί να ενθαρρύνεται η "παράνομη αλλαγή", συμπληρώνοντας πως οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους επί ίσοις όροις. 

Πρόσθεσε, δε, ότι φυσικά η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία, σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην περιοχή, αν και έχει την επιλογή να το πράξει, καθώς αυτό αποτελεί την έσχατη επιλογή.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές εάν υπάρξει ανομία στην ανατολική Ουκρανία. Κατά τον ίδιο, οι ένοπλες ομάδες που κατέλαβαν την εξουσία στην Κριμαία ήταν "τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας" και όχι Ρώσοι στρατιώτες, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα παροτρύνει αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία και πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησής της.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Δύσης για επιβολή κυρώσεων, είπε πως όλες οι απειλές κατά της Ρωσίας είναι "αντιπαραγωγικές και βλαβερές", ενώ αυτοί που εξετάζουν τις κυρώσεις θα πρέπει να σκεφτούν τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν. Παράλληλα, δήλωσε πως η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον είναι "έσχατη επιλογή" και δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, είπε πως  η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη σύνοδο του G8, όμως αν οι ηγέτες της Δύσης δεν θέλουν να συμμετάσχουν "δεν χρειάζεται να έρθουν".

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης πως εάν διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία υπό τις τρέχουσες συνθήκες τρόμου η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα. 

Για το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον δανεισμό στο Κίεβο, όμως η Δύση της ζητά να περιμένει για μια συμφωνία με το ΔΝΤ. Κατά τον ίδιο, η Δύση ζήτησε από τη Ρωσία να αναβάλει την εκταμίευση των δόσεων στο πακέτο των 15 δισ. δολαρίων. Επίσης, δήλωσε πως εάν η Ουκρανία δεν καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τότε θα χρωστά στη Ρωσία σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

Ακόμα, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί θανάτου του Γιανουκόβιτς, ο Πούτιν απάντησε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν από δύο ημέρες στη Ρωσία και πως αυτός είναι "σώος και ασφαλής".

Ομπάμα: Δεν ξεγελάει κανέναν ο Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τρίτη πως η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Μόσχα έναντι της Ουκρανίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αντίθετα αναδεικνύει τις έντονες ανησυχίες που έχουν οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας για τις κινήσεις της.

Ο ίδιος τόνισε πως Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ισχύ της εναντίον γειτονικών κρατών, λέγοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την κίνηση στην Κριμαία. Παράλληλα, εκφράστηκε με ειρωνικό τρόπο για τους λόγους που επικαλέστηκε ο Ρώσος πρόεδρος σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

"O κ. Πούτιν φαίνεται πως έχει διαφορετική ομάδα δικηγόρων που κάνει διαφορετικές ερμηνείες" σημείωσε ο κ. Ομπάμα. "Αλλά δεν νομίζω πως ξεγελάει κανέναν" τόνισε.

Ο κ. Ομπάμα υποστήριξε πως αν διεξαχθούν νόμιμες εκλογές στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ουκρανικός λαός είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα. Πρόσθεσε επίσης πως η Ρωσία έχει ακόμα την δυνατότητα να βοηθήσει την διεθνή κοινότητα για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο ο Κέρι - Βοήθεια 1 δισ. από ΗΠΑ

Έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων —υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων— για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Συμβούλιο Ρωσίας με ΝΑΤΟ την Τετάρτη

Η Ρωσία συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ αύριο Τετάρτη για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι η Ρωσία δέχθηκε την πρόσκληση σε ένα συμβούλιο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αύριο», δήλωσε η Μογκερίνι σε μια επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου.

Λαβρόφ: Η Δύση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της έναντι της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την Τυνησία ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από όλους τους Ουκρανούς και όχι μόνο από λίγους, ενώ υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Ρωσίας στην Κριμαία, λέγοντας πως ήταν σωστές και πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέσχεσαν όπλα και εκρηκτικά.

Ο ίδιος δήλωσε πως ελπίζει ότι οι εταίροι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις για το θέμα της Ουκρανίας και θα κατανοήσουν τη θέση της Ρωσίας, ενώ σχολίασε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι οργισμένος με τη Ρωσία, αφού ούτε η Ε.Ε. ούτε οι ΗΠΑ εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ουκρανίας.

Διαβουλεύσεις της νέας ουκρανικής κυβέρνησης με Ρωσία

Η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Εξάλλου ο Γιατσενιούκ σημείωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λήξη στρατιωτικών γυμνασίων

Το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στους στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις αυτήν την εβδομάδα να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι στρατιωτικές ασκήσεις, που η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, ήταν επιτυχημένες. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη δυτική Ρωσία, περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Απειλεί με αντίμετρα τη Δύση το Κρεμλίνο

Nωρίτερα αξιωματούχος του Κρεμλίνου σήκωσε το γάντι στις απειλές της Δύσης για οικονομικές κυρώσεις και υποστήριξε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η Μόσχα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως αποθετικό νόμισμα και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνεια στις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου, πρόσθεσε ότι εάν η Ουάσιγκτον παγώσει τους λογαριασμούς Ρώσων επιχειρηματιών και ιδιωτών η Μόσχα θα συστήσει σε όποιον κατέχει αμερικανικά ομόλογα να τα πουλήσει.

Κόβει την έκπτωση η Gazprom

Σχεδόν ταυτόχρονα η Gazprom ανακοίνωσε πως από τον Απρίλιο θα αυξήσει τις τιμές με τις οποίες πουλά φυσικό αέριο στην Ουκρανία καθώς η τελευταία διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, όμως, ο ρωσικός όμιλος προτίθεται να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο, της τάξης των 2-3 δισ. για να καλύψει τα χρέη του.

Παγώνουν τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία οι ΗΠΑ

Τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ομπάμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που θα οδηγούσαν τη Μόσχα σε απομόνωση, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των αμυντικών συναλλαγών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών ασκήσεων. Επίσης ανεστάλησαν όλες οι εμπορικές και οι επενδυτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Ζητούμε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και να επιστρέψουν στη βάση τους οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι. Όπως επισήμανε, αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θεωρεί ότι υπάρχει αξία στις διαστρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία «λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία, αναστείλαμε όλες τις διαστρατιωτικές μας δεσμεύσει». Η αναστολή αυτή αφορά επίσης και τις διμερείς επαφές για αμυντικά ζητήματα καθώς και τον σχεδιασμό συνεδρίων, συμπλήρωσε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο απέρριψαν το ενδεχόμενο στρατιωτικών κινήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την ένταση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανικός στρατός δεν παίρνει εύκολα απόφαση για αναστολή αμυντικών σχέσεων.

Παρ΄ολίγο θερμό επεισόδιο

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον Ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός αξιωματικός. Οι άνδρες πυροβόλησαν στον αέρα την ώρα που μια ομάδα 300 ουκρανών στρατιωτών πλησίαζε στο αεροδρόμιο περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο ο Ολέκσι Χραμόφ, αξιωματικός της βάσης του Μπελμπέκ.

«Πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα και είπαν ότι θα άνοιγαν πυρ αν συνεχίζαμε να πλησιάζουμε», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι Ουκρανοί στρατιώτες παρέμειναν στο σημείο που βρίσκονταν έξω από τη βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη βάση Μπελμπέκ στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονται δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες.

Η Ουκρανία επικυρώνει δάνειο 610 εκατ. από την Ε.Ε.

Σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2013 για δάνειο ύψους 610 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο δεν επικυρώθηκε επί προεδρίας Γιανουκόβιτς.

«Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία»

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να βρει λύση στην κρίση της Ουκρανίας η οποία θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Μετά από τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε την ανάγκη «η Ρωσία να αποδεχθεί μια λύση στην κρίση η οποία να συμμορφώνεται με τη διεθνή νομοθεσία».

Ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ανέφερε πως ο Ολάντ και ο Κάμερον συμφωνούν με την «αυστηρή στάση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι, και συγκεκριμένα για τα πιθανά στοχευμένα μέτρα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, αν δεν υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση». Ο Ολάντ και ο Κάμερον τόνισαν επίσης την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει και να συμμετάσχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα γίνει Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το θέμα.

Κυρώσεις μεν, αλλά...

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Ε.Ε. εάν η Ρωσία δεν αποσύρει τον στρατό της από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, όπως προέκυψε λίγο αργότερα, η Βρετανία είναι απίθανο να κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία ή να μπλοκάρουν τη ρωσική συμμετοχή στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με σημείωμα συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών, που πραγματοποιήθηκε χθες, οι Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας και απαγόρευση ταξιδιών για πρόσωπα-κλειδιά της Ρωσίας. Το σημείωμα ανέφερε ότι οι υπουργοί θα πρέπει να «αποθαρρύνουν την όποια συζήτηση (για παράδειγμα στο ΝΑΤΟ) έκτακτων στρατιωτικών προετοιμασιών» και να στηρίξουν τις «έκτακτες διεργασίες στην Ε.Ε. για την παροχή εναλλακτικών προμηθειών αερίου και πετρελαίου στην Ουκρανία» εάν η Ρωσία κόψει την παροχή των προϊόντων αυτών. Ανέφερε επίσης πως «η Βρετανία δεν θα πρέπει να στηρίξει για την ώρα τις εμπορικές κυρώσεις ή να κλείσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου για τους Ρώσους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου