Η Μογγολία στη Κίνα όπως η προσάρτηση Κριμαίας στη Ρωσία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Μογγολία στη Κίνα όπως η προσάρτηση Κριμαίας στη Ρωσία

Το Πεκίνο έχει στο νου του έναν δικό του γείτονα Τον Οκτώβριο του 1945, η Σοβιετική Ενωση ενθάρρυνε την βόρεια Μογγολία να κάνει δημ...

Το Πεκίνο έχει στο νου του έναν δικό του γείτονα

Τον Οκτώβριο του 1945, η Σοβιετική Ενωση ενθάρρυνε την βόρεια Μογγολία να κάνει δημοψήφισμα και, για λιγότερες από 50.000 ψήφους, η Κίνα έχασε το 15% ( με κίτρινο χρώμα στο χάρτη) του κυρίαρχου εδάφους της.

Η Κίνα έκανε αποχή, αυτή τη φορά, αντί να στηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γιατί ; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, μάλλον επειδή το Πεκίνο έχει στο νου του έναν δικό του γείτονα: την Μογγολία.

Μερικοί έχουν συγκρίνει την «κατοχή», όπως την αποκαλούν, του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κριμαία, με την εισβολή του Αδόλφου Χίλτερ στην Τσεχοσλοβακία το 1938. Τότε, υπενθυμίζουν, ο Φύρερ είχε χρησιμοποιήσει ως πρόφαση την προστασία των γερμανοφώνων στην Σουδητία, όπως οι Ρώσοι είπαν ότι φοβούνται για την ασφάλεια του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Κριμαία από τους εθνικιστές Ουκρανούς στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, παρομοίασε την Κριμαία με κάτι ιστορικά πολύ πιο πρόσφατο: το δημοψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο οι πλειοψηφούντες Αλβανοί διακήρυξαν την ανεξαρτησία από την Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Η Δύση το είχε στηρίξει, και ας καταγγέλλει σήμερα παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία, η οποία στην Κριμαία έκανε περίπου τα ίδια.

Πέρα από την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό των μεγάλων δυνάμεων, ορισμένοι Κινέζοι έχουν φέρει την συζήτηση πιο κοντά στην δική τους ιστορία, και γεωγραφία. Δεν ξεχνούν ότι με ένα δημοψήφισμα, το οποίο στήριξαν οι Σοβιετικοί, η Κίνα έχασε την Μογγολία. Ενας χάρτης της Κίνας, με την ανεξάρτητη χώρα της Μογγολίας στα βόρεια σύνορα της Κίνας με κόκκινο χρώμα, μεταδόθηκε στο κινεζικό Twitter, στην πλατφόρμα Weibo, περισσότερες από 15.000 φορές, στις 16 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο του 1945, η Σοβιετική Ενωση ενθάρρυνε την βόρεια Μογγολία να κάνει δημοψήφισμα, και για λιγότερες από 50.000 ψήφους, η Κίνα έχασε το 15% του κυρίαρχου εδάφους της.

Στο Weibo ακούγονται όλες οι απόψεις. Ορισμένοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την τρέχουσα σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις και συχνές συναντήσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών. Ενας σχολιαστής έγραψε, «Η Ρωσία είναι η χώρα που θα ωφεληθεί τα μέγιστα από μια εισβολή στην Κίνα, αλλά οι Κινέζοι αποκαλούν αυτόν τον κλέφτη «πατερούλη»...


Από «ΒΗΜΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου