Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για πιθανή ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για πιθανή ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία

Αυτό που ανησυχεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι ότι εάν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυ...

Αυτό που ανησυχεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι ότι εάν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις δεν θα μπορούν να αντιδράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Την ανησυχία του για την συγκέντρωση σημαντικών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τις επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις τα συγκεκριμένα στρατεύματα συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. Συνολικά 20.000 ρωσικά στρατεύματα ασκούνται αυτή την περίοδο κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται από σχηματισμούς Πεζικού, Μηχανοκίνητου Πεζικού, Αλεξιπτωτιστών και Αεράμυνας.  Όπως αναφέρουν πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η πιθανότητα μίας ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία είναι τουλάχιστον για αυτή την περίοδο πολύ μικρή.

Αυτό όμως που ανησυχεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι ότι εάν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις δεν θα μπορούν να αντιδράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, αφού δεν υπάρχουν υποδομές και η δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να σταματήσουν μία ρωσική επίθεση.

Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση του Κιέβου αποφάσισε να αυξήσει εκτάκτως τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατα 697 εκατ. δολάρια. Τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν για την κινητοποίηση του ουκρανικού Στρατού, για τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων και για την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2006 οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Χαρακτηριστικά η Λεύκη Βίβλος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούσε σε αυτές το 2011 έφτανε τα 144.000 άτομα.

Όσον αφορά τα στρατιωτικά μέσα του ουκρανικού Στρατού το 2012 υπήρχαν σε επιχειρησιακή χρήση 735 άρματα μάχης, 2155 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, και 48 επιθετικά ελικόπτερα. Η δε ουκρανική Αεροπορία διαθέτει μόλις 92 μαχητικά αεροσκάφη διαφορετικών τύπων και 12 αναγνωριστικά.


Παρά τις αδυναμίες τους οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναπτυχτεί σε μικρή απόσταση από τις ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Strilecha, ενώ στην πόλη Donetsk ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποιούν περιπολίες.

Από "Επίκαιρα"         

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου