Η φούσκα της εξόδου στις αγορές και η σκληρή πραγματικότητα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η φούσκα της εξόδου στις αγορές και η σκληρή πραγματικότητα

Η ανεργία στο 28%, τα χρέη προς το δημόσιο στα 64,5 δις. και τα δυσάρεστα μέτρα για μετά τις ευρωεκλογές Η κυβέρνηση επιχαίρει για τ...

Η ανεργία στο 28%, τα χρέη προς το δημόσιο στα 64,5 δις. και τα δυσάρεστα μέτρα για μετά τις ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση επιχαίρει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία είναι σαφές ότι θα την χρησιμοποιήσει στο πεδίο των ευρωεκλογών προκειμένου να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο, πολιτικά, αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δώρο των δανειστών προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και να μην τεθεί σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος επετράπη από τους δανειστές προκειμένου να μοιραστεί ένα ποσό σε όσους υπέστησαν άδικες περικοπές και να εκτιμηθεί αναλόγως μπροστά στην κάλπη.
Το δώρο της εξόδου στις αγορές στοχεύει εκτός από την ενίσχυση της κυβέρνησης και σε κάτι ακόμα. Στο να χρυσώσει το χάπι για αυτά που ακολουθούν μετά τις ευρωεκλογές. Τότε που θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τα μέτρα για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 αλλά και του 2015.

Ουσιαστικά τα προβλήματα είναι μπροστά μας αφού η φούσκα της εξόδου στις αγορές, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Βερολίνου και της JP Morgan, δεν μπορεί να τα κρύψει:

- Η ανεργία όχι μόνο δεν επιβραδύνεται αλλά αυξάνεται και κινείται κοντά στο 28%.

- Τον Ιανουάριο έφυγαν 3 δις από τις τράπεζες για να πληρωθούν φόροι, χαράτσια αλλά και καταναλωτικές δαπάνες, την ίδια στιγμή που δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις.

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξάνονται με σταθερή γεωμετρική πρόοδο, έφτασαν τα 64.5 δις ευρώ.

- Το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Όλοι όμως βλέπουν ότι το Βερολίνο δεν συζητά για απομείωση, αντίθετα μας βάζει να δανειζόμαστε και άλλα και προσανατολίζεται στην επιμήκυνση.

- Για να βγει ο λογαριασμός η χώρα πρέπει τα επόμενα χρόνια να έχει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 4-5% σε ετήσια βάση και για χρόνια, να έχει 4 δις πλεόνασμα κάθε χρόνο, να συνεχίσουν να αντέχουν οι Έλληνες στην υπερφορολόγηση δίνοντας από τα έτοιμα για να πληρώσουν τους φόρους και επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία.

Όλα αυτά είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Φαίνεται ότι ο ορίζοντας της στρατηγικής της κυβέρνησης και των δανειστών εκπνέει στις 25 Μαϊου.

Η κυβέρνηση θέλει ένα καλό αποτέλεσμα που να μην την απονομιμοποιεί. Το ίδιο θέλει και το Βερολίνο που αρνείται να διαπραγματευθεί με τον κ.Τσίπρα στο πλαίσιο που ο ίδιος θέτει. Για αυτό και σε αυτή τη φάση δόθηκαν τρία δώρα προς την κυβέρνηση.

1ον. Η μετάθεση των δυσάρεστων μέτρων για μετά τις ευρωεκλογές.

2ον. Η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

3ον. Η έξοδος στις αγορές και η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Φυσικά και το Βερολίνο εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα, θέλει να μην υπάρχουν αναταράξεις στην ευρωζώνη, να εμφανίσουν ως επιτυχημένο το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το ταμείο θα γίνει το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Αν οι Έλληνες δεν έχουν ψηφίσει ''σωστά'', τότε θα δούμε μια μεταστροφή της στάσης των δανειστών.

Και οι σημερινοί πανηγυρισμοί και το κλίμα ευφορίας θα αποτελούν παρελθόν.

Από newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου