Εκτακτη Σύνοδος της ΕΕ με ανοικτή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εκτακτη Σύνοδος της ΕΕ με ανοικτή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης...

Ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Διατηρώντας την ανωνυμία τους, τρεις πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Παράλληλα, πηγή της Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ πρόκειται να προσθέσει νέα ονόματα στη λίστα με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις εις βάρος και άλλων προσώπων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνηθεί ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις.

Νωρίτερα, πάντως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ συζήτησαν τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Οι Λαβρόφ και Στάινμαγερ «συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία με επίκεντρο τα πιθανά βήματα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Ομάδα διαπραγματευτών για την απελευθέρωση των παρατηρητών του στέλνει ο ΟΑΣΕ

Εν τω μεταξύ, ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με γερμανική πηγή.

«Ομάδα διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ βρίσκεται καθ' οδόν προς την περιοχή», δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πού κατευθύνονται.

Νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους «κρατούμενους».

Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσεσήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

«Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Ολοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις».


Από την Ιταλία όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Από "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου