Εντείνονται οι διεργασίες προς την ενοποίηση της ΕΕ ως μέρος της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εντείνονται οι διεργασίες προς την ενοποίηση της ΕΕ ως μέρος της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης...

O Σόιμπλε αναβιώνει την πίεση για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης Πηγή: Financial Times Η Γερμανία πιέζει για αλλαγές στις συνθήκες...

O Σόιμπλε αναβιώνει την πίεση για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης

Πηγή: Financial Times

Η Γερμανία πιέζει για αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. «το συντομότερο δυνατό» μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μάη, σε μια γενικευμένη αναθεώρηση για να «συγχωνεύσει» την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης πίσω από έναν κεντρικό προϋπολογισμό και ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Σε συνεντεύξεις, ομιλίες και άρθρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει δώσει επείγουσα προτεραιότητα και πολιτική ώθηση στις μακρόχρονες ιδέες του Βερολίνου για μια αναμορφωμένη και πιο συγκεντρωτική Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ, ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε ένα όραμα για αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. ώστε να καθιερωθεί ένας «Επίτροπος Προϋπολογισμού», εξουσιοδοτημένος να χρησιμοποιεί κοινά κεφάλαια και να απορρίπτει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια εάν «δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες».

Ερωτώμενος πότε  βλέπει να συμφωνούνται οι συνθήκες, είπε «σήμερα είναι καλύτερα από αύριο» και κάλεσε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις  αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές το Μάιο.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις προς την ολοκλήρωση  της Ευρωζώνης, πρόσθεσε, πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι εκείνες τις χώρες που είναι έξω (από την ευρωζώνη) δεν θα είναι «συστηματικά σε μειονεκτική θέση» – μία προσέγγιση που θα είναι ευπρόσδεκτη στη Βρετανία.

Σε κοινό άρθρο των Financial Times με τον George Osborne, ο καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε ότι η μελλοντική αλλαγή της συνθήκης «πρέπει να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις του πλαισίου διακυβέρνησης για να θέσει την ολοκλήρωση  της ευρωζώνης υπό μία στέρεη νομική βάση, και να εγγυηθεί τη δικαιοσύνη σε εκείνες τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται μέσα στην Ενιαία Αγορά αλλά έξω από την ευρωζώνη».

Η παρέμβαση του κ.Σόιμπλε για επανεκκίνηση της συζήτησης περί μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Βερολίνου ότι η Ε.Ε. πρέπει να χτίσει πάνω στη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη από την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης, δημιουργώντας θεσμούς αρκετά δυνατούς ώστε να αντέξουν μελλοντικές αναταραχές.

Η δέσμευση του πολύπειρου υπουργού οικονομικών να παλέψει για μεταρρυθμίσεις ακολούθησε  την κοινή διακήρυξη το Γενάρη από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ,  που υποσχέθηκαν να εργαστούν για μια πιο στενή οικονομική και νομισματική ένωση.

Αλλά η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει τώρα ένα βήμα πιο μπροστά, ισχυριζόμενη στους Financial Times ότι η αλλαγή της συνθήκης πρέπει να διευθετήσει ένα από τα βασικά διαπραγματευτικά αιτήματα του κ. Κάμερον, του Προέδρου της Μ. Βρετανίας, πριν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα του 2017: την προστασία των συμφερόντων των «εκτός» ευρώ χωρών [Σ.Σ. όπως δηλαδή της Βρετανίας]

Ο κ. Σόιμπλε , ένας μακρόχρονος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων, θέλει να καθιερώσει ένα θεσμικό οικοδόμημα για μία κοινή δημοσιονομική και οικονομική  πολιτική, με ένα [κοινό] κοινοβούλιο, [κοινό] Υπουργό Οικονομικών και προϋπολογισμό που θα υποστηρίζει τις χώρες σε κρίση και θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Είπε ότι ήταν «ανοησία» να υπονοείται ότι ένας Επίτροπος της Ευρωζώνης που θα έχει την ισχύ να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς θα προσέκρουε στην εθνική κυριαρχία. «Η τήρηση των κανόνων δεν αποτελεί παραβίαση  της δημοσιονομικής κυριαρχίας,...της εθνικής κυριαρχίας. Έχουμε μεταφέρει την εθνική  κυριαρχία  στο ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

Η ανανεωμένη όρεξη της Γερμανίας για αλλαγή της Συνθήκης θα ταρακουνήσει κάποια μέλη-κράτη της Ευρωζώνης, που φοβούνται ότι η συγκέντρωση της εξουσίας σχετικά με τη δημιουργία προϋπολογισμών πιθανώς να πυροδοτήσει εθνικά δημοψηφίσματα που δεν θα μπορούν να κερδηθούν.

Μεγάλα οφέλη για περισσότερο ριζοσπαστικά,  ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις εκλογές του Μαΐου θα μπορούσαν να υποδαυλίσουν τις προσπάθειες των παραδοσιακών κομμάτων όπως το CDU της κα Μέρκελ να οικοδομήσουν μία πολιτική συναίνεση για ενδυνάμωση της Ευρωζώνης.

Αναγνωρίζοντας τη λαϊκίστικη απειλή σε μία συνέντευξη στην Handelsblatt, την καθημερινή οικονομική εφημερίδα , ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Γαλλία και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων αλλού «δεν είναι καλή εξέλιξη».

Αλλά παρηγορήθηκε από τις ελπίδες ότι η Ουκρανική κρίση θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, λέγοντας «Η Ευρώπη πάντα προοδεύει σε μία κρίση… η κρίση στην Ουκρανία θα δώσει ξανά στους ανθρώπους στην Ευρώπη περισσότερη αυτοπεποίθηση για την αξία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και θα τους κινητοποιήσει να ψηφίσουν. Τότε η προσέλευση θα αυξηθεί, και οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις λογικά θα τα πάνε χειρότερα από ό,τι πολλοί φοβούνται σήμερα.»

Ο υπουργός οικονομικών προέβλεψε ότι η επίδραση της κρίσης στην γερμανική οικονομία θα είναι «διαχειρίσιμη». Όσο για τις κυρώσεις, η γερμανική βιομηχανία το είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αν επιβληθούν θα είναι ετοιμοπόλεμη. «Πρέπει να πειστεί η Ρωσία με διπλωματία και οικονομική πίεση. Η συμμόρφωση με κανόνες και αρχές δεν είναι μόνο για το συμφέρον της Δύσης αλλά και της Ρωσίας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου