Le Soir: Το 30% των ψήφων στα "ευρωσκεπτικιστικά" κόμματα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Le Soir: Το 30% των ψήφων στα "ευρωσκεπτικιστικά" κόμματα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα θεωρούμενα από το σύστημα «λαϊκιστικά» κόμματα αναμένεται να λάβουν περί το 30%, κατά μέσο ευρωπαϊκό όρ...

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα θεωρούμενα από το σύστημα «λαϊκιστικά» κόμματα αναμένεται να λάβουν περί το 30%, κατά μέσο ευρωπαϊκό όρο

Πηγή: Le Soir

Η ανησυχία για την απήχηση των ευρωσκεπτικιστικών ιδεών στο εκλογικό σώμα της Ευρώπης διατυπώνεται σε άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «Le Soir», με τίτλο «Ευρώπη: τα λαϊκιστικά κόμματα θα λάβουν το 30% των ψήφων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα θεωρούμενα λαϊκιστικά κόμματα αναμένεται να λάβουν περί το 30%, κατά μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι σε 12 από τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εκλεγεί στις τρεις πρώτες θέσεις ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση του ολλανδικού κόμματος της άκρας δεξιάς «Κόμμα για την ελευθερία» το οποίο αναμένεται να είναι πρώτο, το ευρωσκεπτικιστικό ιταλικό «Κίνημα Πέντε αστέρων» στη δεύτερη θέση, ενώ οι «Σουηδοί Δημοκράτες» (άκρα δεξιά) αναμένεται να λάβουν την τρίτη θέση στη χώρα τους.

Το μήνυμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι σαφές: ορισμένοι Ευρωπαίοι θέλουν να απαλλαγούν από τις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του, ο Yβ Μπερτοντσίνι (επικεφαλής του κέντρου μελετών Notre Europe) σχολιάζει ότι «είναι αλήθεια ότι πολλοί Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι. Αλλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτοί που θα ψηφίσουν κόμματα που επιθυμούν την έξοδο από την Ευρώπη δεν θα είναι πάνω από το 30%». Με βάση αυτό το στοιχείο, συνεχίζει, αυτοί που τάσσονται κατά της Ευρώπης είναι το 30% και αυτοί που τάσσονται υπέρ είναι το 70%.

Συνεχίζοντας η βελγική εφημερίδα αναφέρει ότι όπως έχει ήδη φανεί από την παρουσία των λαϊκιστικών κομμάτων (το 2009, το μπλοκ των λαϊκιστών είχε λάβει 20% της ψήφου και σχεδόν 20 έδρες) τα κόμματα αυτά είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ώστε δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να αυξήσουν ιδιαίτερα την επιρροή τους εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

«Οι ευρωσκεπτικιστές δεν είναι ενωμένοι σε μια οικογένεια. Υπάρχουν οι ευρωσκεπτικιστές (όπως το πολωνικό κόμμα ‘Δεξιά και δικαιοσύνη’), οι ευρωφοβικοί (όπως το βρετανικό UKIP) και η άκρα δεξιά (όπως το ουγγρικό Jobbik ή το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας). Κατά συνέπεια, συνεχίζει το άρθρο, δεν υπάρχει κίνδυνος να σχηματίσουν μια πολιτική ομάδα εντός του ΕΚ.

Η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ουγγρικό Jobbik ή με την ελληνική ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, «γιατί είναι πολύ ακραίοι για το Εθνικό Μέτωπο», εξηγεί στην εφημερίδα ο Mάριο Ιντσέρτι (μελετητής στο CEPS). Μοναδική πιθανότητα θεωρείται ο σχηματισμός πολιτικής ομάδας από 30 ευρωβουλευτές της άκρας δεξιάς από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το βελγικό Vlaans Belang, το βελγικό PVV (Κόμμα για την Ελευθερία και την Πρόοδο), το αυστριακό FPO (Κόμμα Ελευθερίας), την ιταλική Λέγκα του Βορρά και τους Πραγματικούς Φινλανδούς. Οι υπόλοιποι λαϊκιστές (περίπου 180 ευρωβουλευτές) θα διαθέτουν μικρό πολιτικό βάρος, εφόσον δεν θα ανήκουν σε μια πολιτική ομάδα.


Μεταξύ άλλων, το άρθρο αφιερώνει μικρής έκτασης διακριτή αναφορά στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Ψήφος κατά της Ευρώπης της λιτότητας». Το σχόλιο επισημαίνει ότι η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα δεν ζητά την έξοδο από την Ευρώπη, αλλά εκφράζει την ευρωπαϊκή δυσαρέσκειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου