Οι Financial Times βγάζουν οφσάιντ τα ελληνικά ομόλογα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Financial Times βγάζουν οφσάιντ τα ελληνικά ομόλογα

«Οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν» Γράφει η Χ.Τζογανάκη Δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρ...

«Οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν»

Γράφει η Χ.Τζογανάκη

Δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπολύουν οι Financial Times, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου έχει ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ την ίδια ώρα Bloomberg και Reuters αναδεικνύουν μια άλλη -ταυτόσημη- εκδοχή του παρασκηνίου.

Οι Financial Times εμμένουν στο αρνητικό σενάριο, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα έχουν καλή εξέλιξη, εκτιμώντας μάλιστα  ότι περιλαμβάνονται στις πέντε μεγάλες "φούσκες" που απειλούν τς αγορές. Δεδομένου του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που έδωσαν την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ και της «άτυπης» προεκλογικής περιόδου που έχει εισέλθει η Ελλάδα, οι FT προειδοποιούν εμμέσως πλην σαφώς τους επενδυτές, να μην τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα, στη σκιά του αυξημένου ρίσκου και του κλίματος αβεβαιότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

«Σήμερα, ακόμα και η Ελλάδα εκδίδει πενταετές χρέος με λιγότερο από 5%. Τα επιτόκια αυτά υποτιμούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και αγνοούν το δεδομένο πως η ανάπτυξη παραμένει αναιμική. Δύο μόλις χρόνια μετά το PSI, το σενάριο της χρεοκοπίας έχει εξαφανιστεί. Αλλά ακόμα και χωρίς το ακραίο αυτό σενάριο, η αγορά χρέους στα επίπεδα αυτά είναι υπερβολή», εκτιμούν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, μεταξύ της επικινδυνότητας της μόχλευσης δανείων, των ETFs, τους τίτλους των  ευρωπαϊκών τραπεζών και αγορά ακινήτων στη Μ. Βρετανία, τα ελληνικά ομόλογα είναι εξίσου επικίνδυνα. 

«Έχει αλλάξει κάτι από τότε που οι αποδόσεις στα ελληνικά, στα πορτογαλικά και τα ιταλικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά πριν από τρία χρόνια;», αναρωτιέται η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που άλλες χώρες της περιφέρειας πληρώνουν μετά βίας 3% για δεκαετή ομόλογα, η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα 5ετούς διάρκειας με απόδοση κάτω του 5%. 

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι αγορές εναποθέτουν υπερβολικά πολλές ελπίδες στην άμεση έναρξη ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και η επενδυτική κοινότητα αψηφά τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Είναι αλήθεια ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομίες της νοτίου Ευρώπης δεν εξαρτώνται από τον εξωτερικό δανεισμό και επιτέλους αναπτύσσονται ξανά, ωστόσο μέσα στο κυνήγι της απόδοσης, οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται ότι ακόμη και η χρεοκοπημένη Ελλάδα - που επέβαλε «κούρεμα» στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν μόλις δύο χρόνια, χρωστάει ένα βουνό στην ΕΕ και το ΔΝΤ και παραμένει εξαρτημένη από την χρηματοδότησή τους. Δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει μεγάλο –στο 175% του ΑΕΠ-, οι επενδυτές ουσιαστικά τζογάρουν με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους και η Ευρωζώνη θα είναι πρόθυμη να προσφέρει κάποια ακόμη ανακούφιση από το χρέος».

Η πλατφόρμα λύσης για το ελληνικό χρέος

Η χρονική στιγμή που επέλεξαν οι FT να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχει η τοποθέτηση στα ελληνικά ομόλογα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, και τα διεθνή media βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις. Παρ΄ότι οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να δείξουν μεγαλύτερη χαλαρότητα για το ελληνικό χρέος -καθώς λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά-, οι FT εμμένουν στο δυσμενές σενάριο.

Μεγαλύτερη χαλαρότητα ενδέχεται να δείξουν οι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων  το φθινόπωρο, εκτιμά ευρωπαίος αξιωματούχος, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Και αυτό .

Το οικονομικό επιτελείο έχει βολιδοσκοπήσει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επί του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Υπ αυτό το πρίσμα ο Γιάννης Στουρνάρας προωθεί μια ακόμα «αναίμακτη» λύση η οποία στηρίζεται αφενός στην προοδευτική μείωση του χρέους μέσα από την αναδιάρθρωση των λήξεων και μείωσης του επιτοκίου, ενώ στο φάκελο της διαρπαγμάτευσης βρίσκονται και σενάρια αύξησης της διασποράς του ελληνικού χρέους από το 2016 και μετά με placement και πρόωρη επαναγορά των ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κοντινών λήξεων.

Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr η πλατφόρμα της λύσης για το ελληνικό χρέος που έχουν ήδη επεξεργαστεί κλιμάκια του ΔΝΤ, των Βρυξελλών και του Βερολίνου, περιλαμβάνει νέο μηχανισμό επιτήρησης κάτω από μια πλατφόρμα νέου –on demand- δανείου. 

Η λύση αυτή εφαρμόστηκε και στην Πορτογαλία με τη standby credit line η οποία αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας και θα είναι διαθέσιμη για ένα έτος. Στην περίπτωση της Ελλάδας η γραμμή παροχής ρευστότητας θα αντιστοιχεί επίσης στο 10% του προβλεπόμενου –όμως- ΑΕΠ και θα ενεργοποιείται αυτόματα για την αποπληρωμή ομολόγων του ΔΝΤ και κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Η Πορτογαλία έχει τη δυνατότητα να δανειστεί όταν η κυβέρνηση το επιθυμεί καθώς το χρέος της χαρακτηρίζεται βιώσιμο και διαχειρίσιμο, ενώ το ελληνικό είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί βιώσιμο πριν υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ. 

Αν και επικοινωνιακά η κυβέρνηση και η τρόικα θα επιχειρήσουν να «πλασάρουν» τη λύση ως αντίστοιχη της Πορτογαλικής στην πραγματικότητα θα υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά: Η ρήτρα αυτόματης ενεργοποίησης, η οποία προϋποθέτει παράλληλα την αποδοχή όλων των συνοδευτικών όρων απριόρι και ανεπιφύλακτα από την ελληνική πλευρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου