Αίγυπτος σε ΟΗΕ : Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αίγυπτος σε ΟΗΕ : Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης

Αίγυπτος σε ΟΗΕ: Άκυρες και ανυπόστατες οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, να μην πρωτοκολληθούν Άκυρες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει η...


Αίγυπτος σε ΟΗΕ: Άκυρες και ανυπόστατες οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, να μην πρωτοκολληθούν

Άκυρες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει η Αίγυπτος τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, με επιστολή που φέρεται να έστειλε στον ΟΗΕ ζητώντας να μην πρωτοκολληθούν τα μνημόνια που υπεγράφησαν.

Η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα μνημόνια που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και ζητά από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν, με επιστολή που φέρεται να έστειλε στον Οργανισμό, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Η Αίγυπτος φέρεται να έστειλε επιστολή για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ανύπαρκτες και για την Ελλάδα οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη. Ο κ. Δένδιας παρουσίασε στον Αντόνιο Γκουτέρες τους λόγους που η Ελλάδα θεωρεί «ανύπαρκτες» τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης.

Αναφερθείς στις συμφωνίες, ο κ. Δένδιας είπε ότι «κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουτέρες παρέπεμψε το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, «ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αφορά ουσιαστικά δύο επιμέρους μνημόνια που υπεγράφησαν.

Το πρώτο αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την κήρυξη ΑΟΖ, γεγονός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες έχει κυρωθεί από την τουρκική Βουλή και έχει σταλεί στον ΟΗΕ.

Το δεύτερο μνημόνιο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης και όπως δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, έχει επίσης υποβληθεί στην τουρκική Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωση από το κοινοβούλιο της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι «αντιστροφή της Συνθήκης των Σεβρών».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου