Η πολιτική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας οδηγεί σε πόλεμο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η πολιτική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας οδηγεί σε πόλεμο

Όταν ο Χαφτάρ καταλάβει την Τρίπολη αποδομείται το σχέδιο Ερντογάν… “Ταχυδρόμος” του Μακρόν, ο Σαρκοζί;   Του Παναγιώτη Αποσ...


  • Όταν ο Χαφτάρ καταλάβει την Τρίπολη αποδομείται το σχέδιο Ερντογάν…
  • “Ταχυδρόμος” του Μακρόν, ο Σαρκοζί;

 Του Παναγιώτη Αποστόλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πραγματικός ηγέτης κράτους. Είναι μια διεθνής προσωπικότητα που καταφέρνει – προς το παρόν τουλάχιστον – να παλαντζάρει μεταξύ δυο υπερδυνάμεων. Της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Είναι ένας πανέξυπνος και ριψοκίνδυνος πολιτικός κι ας τον χαρακτηρίζουν κάποιοι αδαείς ως ανισόρροπο. Έχοντας – και είναι σίγουρο αυτό – έντονα και οξυμένα προβλήματα υγείας, θέλει το 2023, όταν και η Δημοκρατία της Τουρκίας κλείνει τα 100 χρόνια, να παραδώσει την Τουρκία μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβε (η Συνθήκη της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923 οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση την νεοσύστατη Δημοκρατία της Τουρκίας ως κράτους - συνέχειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η οποία Δημοκρατία ανακηρύχθηκε επίσημα στις 29 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, τη νέα πρωτεύουσα της χώρας)! Και αυτό θα γίνει προσαρτώντας στο κράτος του εδάφη της Ελλάδος! Παρ΄ ότι είναι γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις στο θέμα των σχέσεων του Κράτους και της Ισλαμικής θρησκείας, εν τούτοις στα εσώψυχά του κυριαρχεί ο Κεμαλισμός, όσον αφορά την επέκταση των ορίων της χώρας του.

Αυτά τα όνειρά του ωστόσο, μπορούν να γίνουν πράξη, λόγω της ανύπαρκτης και επικίνδυνης για τα εθνικά συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία συνειδητά – αν είναι δυνατόν – τον τροφοδότησε με πίστη, πως μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις διεκδικήσεις του, αλλά και η υποτακτική και φοβισμένη εξωτερική πολιτική που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη! Η οποία τον ενθαρρύνει να ανακοινώνει ΑΟΖ στο Αιγαίο μας με την κυβέρνηση της Τριπόλεως (Λιβύης)!   

Αλλά, ο Ρ. Τ. Ερντογάν – κι εκεί καταλήγω συνθέτοντας ρητορική της τουρκικής πλευράς, πράξεις και γεγονότα - δεν είναι ανόητος να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, άσχετα αν διαθέτει μεγαλύτερη πολεμική ισχύ έναντι της Ελλάδος, γιατί οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας έχουν δημιουργήσει μη επουλώσιμες πληγές στην τουρκική κοινωνία!

Από την στιγμή μάλιστα που διακρίνει απόλυτη υποχωρητικότητα και από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδος και μπορεί να αποκομίσει οφέλη χωρίς πόλεμο! Είναι δε σίγουρο, πλέον, πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν τεστάρει καθημερινώς τις αντοχές της ελληνικής κυβερνήσεως και τροφοδοτείται η επιθετικότητά του, όσο η ελληνική κυβέρνηση βγάζει νότες περί διεθνούς δικαίου και περί του ευρωπαϊκού κεκτημένου! Όταν μάλιστα διαπιστώνει, ότι είμαστε τελείως μόνοι σε αυτόν τον κόσμο! Αφού διεθνές δίκαιο δεν υφίσταται, αντιθέτως υφίσταται το δίκαιο του ισχυρού! Και στα μάτια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρός στα μάτια τους, λόγω και μεγάλων συμφερόντων, φαντάζει η Τουρκία!

Έτσι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μεγάλες τομές στην εξωτερική της πολιτική, αναζητώντας συμμάχους που θέλουν την Ελλάδα για σύμμαχό τους και προς εκεί να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική της και τη συνεργασία της! Τότε και μόνο ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα βάλει φρένο στα επεκτατικά του σχέδια, γιατί όπως προείπα, είναι έξυπνος κι όχι ηλίθιος πολιτικός!

Όταν ο Χαφτάρ καταλάβει την Τρίπολη αποδομείται το σχέδιο Ερντογάν… 

Η κυβέρνηση της Τρίπολης, του φιλότουρκου Φαγέζ αλ Σαράζ, με τον οποίο ο Ρ. Τ. Ερντογάν συνήψε τη Συμφωνία (ΑΟΖ) καθορισμού θαλασσίων συνόρων, ελέγχει το μικρότερο εδαφικό κομμάτι της Λιβύης. Αυτή η Συμφωνία καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που θέλει να αναλάβει την εξουσία σε όλη τη χώρα και που φρονώ, πως αργά ή γρήγορα αυτό θα το επιτύχει. Έτσι αυτή η Συμφωνία δεν έχει νομιμότητα, αφού δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή της Λιβύης, παρ΄ ότι αναγνωρίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο και το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ!

Έτι περαιτέρω, ο Εθνικός Στρατός (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, προκειμένου να παρέμβει και να φρενάρει τις παράνομες φιλοδοξίες του Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία ως παράνομη, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και που δεν σέβεται τα έννομα συμφέροντα των άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου!
 Και είναι γνωστό, ότι ο στρατηγός Χαφτάρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Λιβύης και έχει στον έλεγχό του μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας. Επίσης ο στρατηγός Χαφτάρ μισεί θανάσιμα την Τουρκία και κείται ευμενώς προς την Ελλάδα. Τον στρατηγό Χαφτάρ τον στηρίζουν, η Ρωσία, η Γαλλία,  η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Αντίθετα οι ΗΠΑ και η Τουρκία στηρίζουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ, ο οποίος εξαρτάται οικονομικά από την Τουρκία, εξ ολοκλήρου!

Γι΄ αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, άρση της αναγνωρίσεως της κυβερνήσεως της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ και να αναγνωριστεί ως νόμιμη κυβέρνηση, ο Εθνικός Στρατός (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ!

Να γίνει στρατηγικός εταίρος μας ο Εμανουέλ Μακρόν…

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έθεσε βέτο για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία της Αλβανίας και των Σκοπίων! Αφού θέλησε να φρενάρει την αλόγιστη επιδίωξη της Καγκελαρίας της Γερμανίας, ώστε αυτή να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια! Έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν, ενεργώντας ως αρχηγός κράτους μεταξύ των ιδρυτικών της ΕΟΚ και ακολούθως της ΕΕ, σήκωσε το ανάστημα της χώρας του μπροστά στην βουλιμία της Άγκελα Μέρκελ, στην οποία είναι απόλυτα προσδεμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Μια απόφαση που εξυπηρετεί απόλυτα το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος και που δυστυχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακόμη δεν θέλει να το αντιληφτεί (;;;).   

Ωστόσο, προ ολίγων εβδομάδων, είχα τολμήσει και είχα γράψει εκτιμώντας, ότι ενδεχομένως η κίνηση βέτο από την Γαλλία να “υπαγορεύτηκε” από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν. Αφού υπάρχει πολυεπίπεδη στήριξη Πούτιν στον Μακρόν και η οποία δίνει το δικαίωμα στον Γάλλο Πρόεδρο να τα “χώνει” στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ! Του δίνει τη δυνατότητα, ως άλλος Σαρλ Ντε Γκωλ, να θεωρεί το ΝΑΤΟ “κλινικά νεκρό”!    

Θέσεις και απόψεις του Γάλλου Προέδρου, που εξυπηρετούν άμεσα την Ελλάδα και θα πρέπει η Γαλλία να ανακηρυχτεί σε στρατηγικό μας εταίρο! Σήμερα, όχι αύριο!

Όταν η Γαλλία μπορεί άμεσα να μας παραδώσει εξοπλιστικά προγράμματα και εξοπλιστικό πολεμικό υλικό! Αλήθεια, ποιος θα μας εξηγήσει γιατί η Ελλάς δεν πήρε τις δυο γαλλικές φρεγάτες, τις οποίες παρέλαβε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι;
 Επίσης να θυμηθούμε ότι η Γαλλία, είναι ένα από τα πέντε (5) μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των  Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο τα άλλα)! Επίσης υπάρχουν άλλα δέκα (10) κράτη - μέλη μη μόνιμα, που εκλέγονται από τη  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για διετή θητεία, και τα οποία εκλέγονται ανά πέντε. Π.χ. σήμερα η Γερμανία είναι στα 10 μη μόνιμα μέλη (1/12019 – 31/12/2020)!  Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, την δυναμική ισχύ της Γαλλίας στον ΟΗΕ όταν φτάσει εκεί η Συμφωνία Τουρκίας – κυβέρνησης Λιβύης, με την πιθανή καταψήφισή της από πλευράς Γαλλίας!

“Ταχυδρόμος” του Μακρόν, ο Σαρκοζί;

Διόλου τυχαία δεν χαρακτηρίζω την ξαφνική άφιξη στην Αθήνα του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό! Το οποίο ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα διήρκησε μόλις ένα 24ωρο. Ο οποίος Νικολά Σαρκοζί είχε επισκεφθεί τελευταία φορά την Αθήνα την Άνοιξη του 2008, όταν ήρθε επίσημα στην Ελλάδα ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα ενθυμείστε, ότι ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας τότε στην ελληνική Βουλή, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα!

Βέβαια ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα με ιδιωτική πτήση την Κυριακή το μεσημέρι, δεν μας επιθύμησε ξαφνικά και μας επισκέφτηκε μετά από 11 χρόνια. Ούτε επειδή νοστάλγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις από τη δεκαετία του ΄90!

Αυτές οι απόψεις πολλών ΜΜΕ είναι “κάρβουνο στη μηχανή των ηλιθίων”!

Άρα γιατί μας ήρθε ο Νικολά Σαρκοζί;

Μήπως, λόγω των καλών σχέσεων που έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μετέφερε “βουλωμένο γράμμα” του Εμανουέλ Μακρόν; Αφού δηλαδή, δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ; Δηλαδή, για να τον νουθετήσει (τον Κυριάκο Μητσοτάκη) και να του υποδείξει που ακριβώς βρίσκεται το συμφέρον της χώρας του;  Πώς δεν είναι με την Γερμανία, αλλά με τη Γαλλία;

Άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ…

Η Ελλάς θα πρέπει να περάσει πάραυτα στην αντεπίθεση. Αφού έτσι και μόνο μπορεί να αναχαιτίσει την επιθετική τουρκική προκλητικότητα.

Θα πρέπει να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ μαζί με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ! Το Ισραήλ που θέλει τον Ρ. Τ. Ερντογάν χαλκομανία στον τοίχο! Το Ισραήλ που μας πιέζει μήνες τώρα για να προβούμε σε αμυντικές συμφωνίες μαζί του! Γιατί τέλος πάντων, θα πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξει και η ελληνική πλευρά ποιοι εξυπηρετούν τα εθνικά της συμφέροντα!

Κάντε φίλο της Ελλάδος τον Χαφτάρ…

Έγραφα προ ολίγων ημερών επίσης, πως ένα θετικό δείγμα γραφής είναι η πρόσκληση που απεύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον ομότιμό του Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης (προσκείμενο στον στρατηγό Χαφτάρ) να επισκεφτεί τα επόμενα 24ωρα την Αθήνα! Μια στρατηγική κίνηση μετά και την απέλαση από την Αθήνα του Λίβυου πρέσβη (προσκείμενου στην κυβέρνηση της Τρίπολης)!

Έμαθα λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider αποδέχτηκε την πρόταση και θα μας επισκεφτεί την προσεχή Πέμπτη.

Εύχομαι και πιστεύω να αντιληφτεί η ελληνική κυβέρνηση, που ακριβώς βρίσκεται το συμφέρον της Πατρίδος. Είναι πάντα με εκείνους, των οποίων τα συμφέροντα ταυτίζονται με τα δικά μας! Αφού αιώνιες φιλίες δεν υπάρχουν μεταξύ κρατών και είναι πρόσκαιρες και συμφεροντολογικές!!  

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου