Έρχεται πλωτός φράχτης στο Αιγαίο ως εμπόδιο έναντι των μεταναστών. Διευκρινίσεις μας ζητά η ΕΕ...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έρχεται πλωτός φράχτης στο Αιγαίο ως εμπόδιο έναντι των μεταναστών. Διευκρινίσεις μας ζητά η ΕΕ...!

Κομισιόν: «Τα φυσικά φράγματα δεν είναι αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά η Κομισιόν θα αξιολογήσει την αποτελεσματική πρόσβαση τ...


Κομισιόν: «Τα φυσικά φράγματα δεν είναι αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά η Κομισιόν θα αξιολογήσει την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο...»

Ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Ο διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια του «Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος» είχε προκηρυχθεί από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ). Ο φράκτης θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την εκτέλεση αποστολής των Μονάδων ΣΞ στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Στη συνέχεια, το θέμα θα περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο πλωτός φράχτης

Το πλωτό φράγμα θα είναι μήκους 2.700 μέτρων και πλάτους 1,1 μέτρου, μη στρατιωτικών προδιαγραφών, ενώ η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης αγγίζει τα 500.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Οι προδιαγραφές ορίζουν ότι το φράγμα θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 50 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 60 εκατοστών κάτω απ’ αυτήν.

Το πλωτό φράγμα αναμένεται να τοποθετηθεί πιλοτικά στο Δυτικό Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτό οι αρμόδιοι, όπως ανέφερε η «Καθημερινή». Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, εάν η λειτουργία του κριθεί αποτελεσματική, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα που θα τοποθετηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο. Τα συγκεκριμένα φράγματα, όπως αναφέρεται, αγκιστρώνονται και έχουν και φωτισμό που τα καθιστά ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Τι είχε δηλώσει ο Πέτσας για τον πλωτό φράχτη

Την τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο Αιγαίο για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών είχε ανακοινώσει το πρωί της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», έσπευσε να διευκρινίσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σ’ όλο το Αιγαίο».

Διευκρινίσεις για τον πλωτό φράχτη ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, καθώς όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, έμαθε τα σχέδια της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ. «Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα ασκήσει τον ρόλο της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου. «Είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου», παρατήρησε. Σημείωσε ότι τα φυσικά φράγματα δεν είναι αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και σημείωσε ότι η Κομισιόν θα αξιολογήσει την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου