Ο Κορωνοιός, η Οικονομία και μια Προτροπή - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο Κορωνοιός, η Οικονομία και μια Προτροπή

Ήρθε ο καιρός να μάθουμε να μιλάμε και να εφαρμόζουμε κανόνες υγιεινής. Ο τομέας που πρέπει να προσεχθεί είναι η επάρκεια τροφίμων...


Ήρθε ο καιρός να μάθουμε να μιλάμε και να εφαρμόζουμε κανόνες υγιεινής.

Ο τομέας που πρέπει να προσεχθεί είναι η επάρκεια τροφίμων και συγκεκριμένα των θεμελιωδών αγαθών όπως σιτάρι, όσπρια, πατάτες, λάδι και γάλα .

Γράφει ο Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,

Η κατάσταση είναι περίεργη και απαιτείται συμμόρφωση και εφαρμογή των κανόνων. Όταν ήμασταν φοιτητές στο μάθημα φυτοπαθολογίας μας έκαναν λόγο για κανόνες υγιεινής και μέτρα υγιεινής. Όμως δώσαμε ελάχιστη σημασία και όσοι άνοιξαν κατάστημα με γεωργικά εφόδια καταφεύγουν στη εύκολη λύση όπου πωλούν φυτοφάρμακα και δεν μιλούν καθόλου για κανόνες και μέτρα υγιεινής.

Ήρθε ο καιρός να μάθουμε να μιλάμε και να εφαρμόζουμε κανόνες υγιεινής.

Σαν διδάκτορας/ερευνητής σας λέω ότι για να αντιμετωπίσουμε ένα παθογόνο, είτε ιός, είτε βακτήριο, είτε μύκητας, είτε μυκόπλασμα είναι αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε την βιοοικολογία του, δηλαδή τον βιολογικό του κύκλο, την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Προφανώς ο κορονοιός δεν έχει μελετηθεί αρκετά και δεν είναι γνωστή η βιοοικολογία του και αυτό σημαίνει μη επαρκή γνώση αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση ενός μικρόβιου προϋποθέτει επαρκή γνώση της συμπεριφοράς του, της αναπαραγωγής του και της αλληλεπίδρασης του με το περιβάλλον. Αν δεν είναι γνωστά αυτά η κατάσταση γίνεται δύσκολη.

Συνεπώς, περιορισμός επαφών, καλό σαπούνισα των χεριών και μάσκα στο πρόσωπο ώστε να μην διασπείρεται το μικρόβιο με βήχα και φτέρνισμα.

Σχετικά με την οικονομία η πρόβλεψη για ολική κατάρρευση είναι μάλλον η πιο λογική συνέπεια και πιθανόν να πάμε σε ολική κατάρρευση αν η κατάσταση επεκταθεί έως τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και εδώ χρειάζεται πρόβλεψη σε έναν ειδικά τομέα αλλά η κυβέρνηση των κομματικών στελεχών φοβάται μόνο για τις πολιτικές συνέπειες αδυνατώντας να αντιληφτεί τα κρίσιμα επόμενα στάδια.

Ο τομέας που πρέπει να προσεχθεί είναι η επάρκεια τροφίμων και συγκεκριμένα των θεμελιωδών αγαθών όπως σιτάρι, όσπρια, πατάτες, λάδι και γάλα . Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να φροντίσει για επάρκεια στα παραπάνω μέσω του σχεδιασμού για καλλιέργεια στις κατάλληλες εκτάσεις αφού πρώτα υπολογίσουμε πόσους τόνους χρειαζόμαστε ετησίως ώστε εύκολα να πάμε στα στρέμματα που χρειαζόμαστε. Και βεβαίως αν χρειαστεί κάνουμε και εισαγωγές. Όλα αυτά σε ετήσια βάση.

Τέλος, αυτό που μπορούν να κάνουν όσοι μένουν στην επαρχία και έχουν τον κατάλληλο χώρο είναι να προμηθευτούν 20-30 κοτόπουλα αυγοπαραγωγής και να φτιάξουν 20-30 κότες ώστε να εξασφαλίσουν καθημερινώς 10-12 αυγά και κοτόπουλα για το κρέας. Επίσης ένας μικρός κήπος με λίγα λαχανικά χειμερινά και στην συνέχεια καλοκαιρινά θα εξασφαλίζουν μερική κάλυψη των αναγκών.

Στο παρελθόν δημοσιογράφοι και άλλοι συμπολίτες μας μιλούσαν για επιστροφή στην γεωργία και τον πρωτογενή παράγωγη σκορπώντας λανθασμένες πληροφορίες καθώς ο προγραμματισμός της παραγωγής λαμβάνει υπόψη της την παγκοσμία κατάσταση και δεν φυτεύουμε και όταν έρθει ώρα να ψάξουμε  να βρούμε που θα το πουλήσουμε. Αυτό είναι τραγικό λάθος με αποτέλεσμα τα προϊόντα συχνά να μένουν στο χωράφι. Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και οικονομικής κρίσης το τι θα καλλιεργήσουμε είναι θέμα Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής πράγμα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Όμως σε συνθήκες επιδημίας και πανδημίας όπως με τον κορονοιό και την κατάρρευση της οικονομίας να έχει κάνει την εμφάνιση της ο σχεδιασμός για επάρκεια είναι καθαρά θέμα υπολογισμού και προγραμματισμού και αφορά την κεντρική κυβέρνηση.

Με εκτίμηση
Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου