Στη Πολωνία ενεργοποιείται ο «Μεγάλος Αδελφός» λόγω κορωνοϊού, ενώ στη Γερμανία μιλούν ήδη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός έτους - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Στη Πολωνία ενεργοποιείται ο «Μεγάλος Αδελφός» λόγω κορωνοϊού, ενώ στη Γερμανία μιλούν ήδη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός έτους

Η πανδημία γίνεται αφορμή για την επίσημη εφαρμογή πρωτόγνωρων μεθόδων παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ενώ ήδη μας προϊδεάζουν ότι τ...



Η πανδημία γίνεται αφορμή για την επίσημη εφαρμογή πρωτόγνωρων μεθόδων παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ενώ ήδη μας προϊδεάζουν ότι τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα...!

Η πολωνική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει να εντοπίζει, μέσω των φωτογραφιών «σέλφις», εάν οι πολίτες τηρούν την καραντίνα λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

«Η εφαρμογή προορίζεται για ανθρώπους που παραμένουν σε καραντίνα, που επιστρέφουν από το εξωτερικό», των οποίων τα δεδομένα και ο αριθμός τηλεφώνου έχουν αποθηκευτεί σε ειδική βάση δεδομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κάρολ Μάνις.

«Όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα έχουν την επιλογή, είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία, είτε να κατεβάσουν την εφαρμογή», πρόσθεσε.

Προκειμένου να εξακριβώνεται εάν ο απομονωμένος παραμένει σε καραντίνα, η εφαρμογή 'καραντίνα στο σπίτι', που χρησιμοποιεί λογισμικό και τεχνικές γεωεντοπισμού κι αναγνώρισης του προσώπου, θα απαιτεί από τον χρήστη να βγάζει μία πρώτη 'σέλφι' αναφοράς. Στη συνέχεια θα του ξαναζητά, απροειδοποίητα και σε διάφορες χρονικές στιγμές εντός της ημέρας, να βγάλει κι άλλες σέλφις, που θα συγκρίνονται με την αρχική φωτογραφία αναφοράς.

Ο ερωτώμενος θα έχει διορία 20' να στείλει την φωτογραφία του. Μία υπενθύμιση θα αποστέλλεται εάν αυτός δεν τηρήσει τη διορία και εάν δεν απαντήσει εντός επιπλέον 20', η εφαρμογή θα ενημερώνει την αστυνομία.

Μόνον οι αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα να εξακριβώνουν ποιος τηρεί την καραντίνα. Σήμερα η αστυνομία ενημέρωσε πως τιμώρησε με πρόστιμο 500 ζλότι (111 ευρώ) έναν αποκλεισμένο που απομακρύνθηκε από την κατοικία του, ενώ τα πρόστιμα του είδους μπορούν να φθάσουν έως τα 5.000 ζλότι (1.100 ευρώ).

Γερμανία: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει έναν χρόνο, δηλώνει κορυφαίος λοιμωξιολόγος

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, κορυφαίος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου και σύμβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού,  εκτιμά  ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα διαρκέσει έναν χρόνο. Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα διατηρηθούν όλοι οι περιορισμοί σε ισχύ: «Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα περάσουμε ένα χρόνο σε συνθήκες κατάστασης έκτακτης ανάγκης της κοινωνίας, αλλά δεν είναι πιθανό ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα. Θα μπορούμε και θα πρέπει να κάνουμε αναπροσαρμογές», δήλωσε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Die Zeit».

Προκειμένου να έχουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα του αριθμού των μολυσμένων ανθρώπων, πρότεινε κάθε νοικοκυριό, στο οποίο ζει ένα άτομο το οποίο έχει αποδεδειγμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό, να θεωρείται ότι νοσεί συνολικά και να απομονώνεται αναλόγως: «Εάν ένα μέλος του νοικοκυριού είναι θετικό μετά από τέστ, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ολόκληρο το νοικοκυριό ως θετικό, ακόμα και χωρίς να έχει κάνει τέστ, διότι πολύ απλά γνωρίζουμε ότι θα συμβεί το εξής: εάν ένα μέλος της οικογένειας είναι μολυσμένο, μολύνει όλους τους άλλους.  Άν θεωρήσουμε λοιπόν, ότι όλοι στην οικογένεια είναι θετικοί τότε εξοικονομούμε ένα μεγάλο όγκο τεστ. Αυτή την τακτική θα προτείνω και στις υγειονομικές Αρχές», είπε στην εφημερίδα του Αμβούργου.

 Ζήτησε επίσης να βρεθούν λύσεις για τα σχολεία, ώστε να μην χρειαστεί να παραμείνουν κλειστά για πολύ καιρό: «Ίσως πρέπει να σκεφτούμε το εξής: το μισό σχολείο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους διαδρόμους, το άλλο μισό μόνο τους άλλους. Να μην υπάρχουν μεγάλα διαλείμματα ακόμα και κανένα μικρό. Έτσι θα μπορούσε να μειωθεί το μέγεθος μιας ομάδας στα σχολεία. Τέτοιες σκέψεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι την εβδομάδα μετά το Πάσχα». 

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα, έως 15 εκατομμύρια μολυσμένων ατόμων στη Γερμανία και τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας, ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος πρότεινε να δοθούν άδειες εργασίας στους πολίτες οι οποίοι θα είναι αρνητικοί σε γρήγορα τέστ. «Στην ιατρική υπάρχει ήδη η ιδέα να ελέγχεται κανείς ελεύθερα ώστε να μπορεί να πάει στη δουλειά. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θα υπάρξουν επίσης όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αντισώματα που θα είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της πανδημίας άνοσοι. Και αυτοί  θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην εργασία τους παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρότεινε ο Ντρόστεν.

Από ΑΠΕ,  Zeit online 




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου