Εν μέσω πανδημίας τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» εισπράττοντας τα συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εν μέσω πανδημίας τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» εισπράττοντας τα συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης...

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως τα Σκόπια είναι πλέον το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. H κυβέρνηση ...



Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως τα Σκόπια είναι πλέον το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

H κυβέρνηση συγχαίρει την...«Βόρειο Μακεδονία» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ, μίας οικογένειας 30 κρατών και σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Μίας οικογένειας που βασίζεται στη βεβαιότητα ότι ανεξαρτήτως των προκλήσεων, θα είμαστε ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι όλοι μαζί».

Μετά και την επίσημη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η σημαία των Σκοπίων θα υψωθεί έξω από το κεντρικό κτήριο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, την προσεχή Δευτέρα.
«Είναι μία ιστορική επιτυχία ότι μετά από τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας, τελικά επιβεβαιώνεται η ασφάλεια και το μέλλον της χώρας. Συγχαρητήρια σ’ όλους. Το αξίζατε» ήταν το μήνυμα του προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διαμήνυσε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας θα στηρίξει την ενίσχυση της ενσωμάτωσης, της δημοκρατικής μεταρρύθμισης, του εμπορίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας».

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας και να δεχτούν τις ευθύνες αλλά και τα προνόμια της ένταξης», πρόσθεσε.
Ο Πομπέο επανέλαβε με την ευκαιρία αυτή ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αρχή της συλλογικής άμυνας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο» της Συμμαχίας.

Οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μια διαδικασία ωστόσο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Συγχαίρουμε τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας

Τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, συνεχάρη με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας» αναφέρει στην ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου