Τα παιδιά μας ως πειραματόζωα; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τα παιδιά μας ως πειραματόζωα;

Το επιστημολογικό προφίλ των αποφάσεων γενικότερα για τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα προβληματικό κι αθεμελίωτο. Η απόφαση μοιάζει ...



Το επιστημολογικό προφίλ των αποφάσεων γενικότερα για τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα προβληματικό κι αθεμελίωτο.

Η απόφαση μοιάζει με πείραμα, μια δοκιμή τύπου ιατρικού εργαστηρίου. Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν πείραμα…


Άμεση ανάλυση

Αποφασίστηκε, όπως διέρρεε συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες, το άνοιγμα των σχολείων, υπό προϋποθέσεις.

Να θυμίσω ότι η απόφαση αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, βασίστηκε σε έρευνες που υποδείκνυαν, τότε, την ενδεχόμενη πιθανότητα τα παιδιά να αποτελούν σημαντικές ηλικιακές ομάδες διάδοσης της νόσου. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπογράμμιση της ιδιαίτερης κοινωνικής δομής που υφίσταται στη χώρα μας (κοινωνιολογικό δεδομένο, στο οποίο ορθότατα είχε επιμείνει αρχικά ο κ. Τσιόδρας), όπου τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό, συναναστρέφονται σε καθημερινή βάση με τους παπούδες και τις γιαγιάδες, οδήγησε τότε στην καθολική υπεράσπιση της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αίφνης, στην ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί η, κατ’ ουσίαν, στροφή 180 μοιρών στο θέμα, με αναφορές σε πολύ πρόσφατες έρευνες στη Γαλλία και την Ελβετία, οι οποίες φαίνεται να αναιρούν τις προηγούμενες ως προς τη δυνατότητα των παιδιών να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους.

Μια προσωπική έρευνα στο διαδίκτυο επιβεβαίωσε όντως τις δύο αναφερόμενες περιπτώσεις, για τις οποίες έκανε λόγο κι ο κ. Τσιόδρας. Στην πρώτη πηγή, αναφέρεται μία και μοναδική (!) περίπτωση ενός παιδιού, όπου βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό (αν και ασυμπτωματικό), αλλά παρά το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με συνολικά 172 άτομα, κανένα εξ αυτών δεν κόλλησε τον ιό. Το άρθρο, βέβαια δεν κάνει λόγο για αποδεδειγμένο επιστημονικό συμπέρασμα (κάτι τέτοιο θα ήταν αβάσιμο επιστημονικά, όταν μιλάμε για ένα και μόνο παιδί), ούτε καν για αποκλεισμό μετάδοσης του ιού από τα παιδιά στους μεγαλύτερους, αλλά κάνει λόγο μόνο για ενδεχόμενες ενδείξεις ότι τα παιδιά, τελικά, ίσως να μην αποτελούν υπερ-μεταφορείς του ιού (super-spreaders είναι η ορολογία που χρησιμοποείται).

Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε την αναγγελία από το Υπουργείο Υγείας της Ελβετίας, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά κάτω των 10 ετών μπορούν να αγκαλιάζουν τους παπούδες και τις γιαγιάδες, αφού έχει, σύμφωνα με την πηγή, αποδειχθεί ότι δεν μεταδίδουν τον ιό στους μεγαλύτερους.

Η πηγή, όμως αναφέρει πως αυτό ισχύει μόνο για τα παιδιά κάτω των 10 ετών (άρα για παιδιά Δημοτικού), ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα μεγαλύτερα παιδιά, για τα οποία η απαγόρευση στενών επαφών με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες εξακολουθεί να ισχύει. Θυμίζω εδώ ότι στην Ελλάδα αποφασίστηκε το άνοιγμα, καταρχήν, των Γυμνασίων και Λυκείων (δηλαδή των ηλικιακών ομάδων άνω των 10 ετών). Επιπλέον, η πηγή αναφέρει πως η αναγγελία αυτή του Ελβετικού Υπουργείου Υγείας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες, καθώς δεν αποτελεί επιβεβαιωμένη επιστημονική θεωρία.

Από την αρχή έχω τονίσει το γεγονός ότι το επιστημολογικό προφίλ των αποφάσεων γενικότερα για τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα προβληματικό κι αθεμελίωτο. Αυτή η διαπίστωση δεν άλλαξε. Ό, τι ίσχυε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει (και) τη χώρα μας, εξακολουθεί να ισχύει και τώρα: κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτε, κανείς δεν έχει τελικά επιστημονικά συμπεράσματα για οτιδήποτε, όλες οι αποφάσεις συνιστούν κυρίως πολιτικές αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι στην εισήγηση αυτών των αποφάσεων συμμετέχουν και ειδήμονες από τον ιατρικό χώρο, οι οποίοι, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, αποκαλύπτουν, έστω και συγκαλυμένα την άγνοια της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας για το θέμα.

Οπωσδήποτε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι εν πολλοίς, ειδικά στη χώρα μας, τα μέτρα φαίνεται να απέδωσαν. Όμως, η λογική της άρσης της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων διαφαίνεται ως τεράστια παραφωνία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η απόφαση μοιάζει με πείραμα, μια δοκιμή τύπου ιατρικού εργαστηρίου. Με τη διαφορά (και τις κραυγαλέες ενστάσεις πολλών) ότι τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν πείραμα…




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου