Πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση επειδή «πετσόκοψε» την ΑΟΖ των Διαπόντιων νήσων και των Στροφάδων; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση επειδή «πετσόκοψε» την ΑΟΖ των Διαπόντιων νήσων και των Στροφάδων;

«Πρόβα τζενεράλε» για σύμπλεγμα Καστελόριζου; Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Εξωτερι...



«Πρόβα τζενεράλε» για σύμπλεγμα Καστελόριζου;

Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών για την ΑΟΖ Ιταλίας-Ελλάδας πως στην περίπτωση των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων , η Ελλάδα υποχώρησε στο δικαίωμα πλήρους επήρειας, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρόμοια «συνεννόηση» με Τουρκία για το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Γράφει ο Άρης Δημητρακόπουλος

Συγκεκριμένα στις Στροφάδες φαίνεται να δόθηκε επήρεια μόλις 35%, ενώ στις Διαπόντιες Νήσους επήρεια 70%.

Αυτό συνέβη διότι ουσιαστικά η κυβέρνηση «ξεπατίκωσε» τη συμφωνία του 1977 για τις υφαλοκρηπίδες Ιταλίας & Ελλάδας, η οποία όμως είχε υπογραφεί πριν τη συνθήκη του δικαίου της θάλασσας και ουσιαστικά αποτελούσε μία μεμονωμένη ελληνοϊταλική συμφωνία.

Τότε δεν υπήρχε καν η έννοια της ΑΟΖ, η οποία δημιουργήθηκε to 1982 με τη συνθήκη του δικαίου της θάλασσας. 

Αυτό ήταν κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε: «Μιας συμφωνίας που, ασφαλώς, έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS [Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας] και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Ιταλίας».

Αν πράγματι συνέβη αυτό, πρόκειται για προάγγελο ανάλογης ρύθμισης και με το σύμπλεγμα της Μεγίστης ίσως και σε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό.

Και βέβαια κακώς πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση πως με την τα νησιά έχουν πλήρη ΑΟΖ, αφού στην προκειμένη περίπτωση εκείνοι δεν το αποδέχτηκαν.

Άρα αν προσθέσουμε και την ελευθέρας των Ιταλών ψαράδων να ψαρεύουν εντός ελληνικής ΑΟΖ, 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ελλάδος, στην συμφωνία υπάρχουν και «συνδιαχείριση» εντός ελληνικής ΑΟΖ αλλά και «μειωμένη επήρεια» των νησιών, δηλαδή εμμέσως οι δύο βασικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο!

Επιπλέον η συμφωνία του 1977 δημιουργεί κι ερωτήματα σχετικά με την επέκταση της ΑΟΖ και βόρεια προς Αλβανία και νότια προς Λιβύη καθώς αναφέρει: «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν ότι, προς το παρόν, η οριοθέτηση δεν θα εκτείνεται προς τα βόρεια πέρα από το σημείο 1 και νότια πέρα από το σημείο 16.

Αυτή η οριοθέτηση θα επεκταθεί στη συνέχεια βόρεια και νότια και προς τις δύο κατευθύνσεις έως ότου συναντήσει τις υφαλοκρηπίδες των αντίστοιχων γειτονικών χωρών».

Η οριοθέτηση του 1977 


Από pronews




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου