Σάρατζ & Ερντογάν ευθυγραμμίζονται κατά Χαφτάρ & ελληνικής ΑΟΖ - Στη δημοσιότητα ο χάρτης που υπέβαλε η Τουρκία στον ΟΗΕ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σάρατζ & Ερντογάν ευθυγραμμίζονται κατά Χαφτάρ & ελληνικής ΑΟΖ - Στη δημοσιότητα ο χάρτης που υπέβαλε η Τουρκία στον ΟΗΕ

Αιφνίδια επίσκεψη του Λίβυου στην Τουρκία. Ο χάρτης «Εξαφανίζει» το Καστελόριζο, φτάνει μέχρι τη Ρόδο Στην Τουρκία φτάνει την αύρ...



Αιφνίδια επίσκεψη του Λίβυου στην Τουρκία. Ο χάρτης «Εξαφανίζει» το Καστελόριζο, φτάνει μέχρι τη Ρόδο

Στην Τουρκία φτάνει την αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιεζ Αλ Σαρατζ για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ καθώς και οι “εργασίες” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς υπενθυμίζεται η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.

Μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Ο χάρτης που υπέβαλε η Τουρκία στον ΟΗΕ  «εξαφανίζει» το Καστελόριζο, φτάνει μέχρι τη Ρόδο

Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.


Παράλληλα, ο Τούρκος διπλωμάτης παραθέτει το χάρτη με τις περιοχές, για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζητούν άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Οι περιοχές καταδεικνύονται με βελάκι, χωρίς να είναι κατατμημένα ακόμη τα επίμαχα τεμάχια για τα οποία έχει υποβάλει αίτηση η εταιρεία των Τουρκικών Πετρελαίων.

Όπως εξηγεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω tweet Ερτζίγες: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης) αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες ο ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις».

Παρατίθεται επίσης η επιστολή του νόμιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σινιρλίογλου, προς τον ΟΗΕ με τα νέα όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και τον επίμαχο χάρτη.

With regard to @MFATurkey statement QA-43🇹🇷
🔴Turkey’s CS/EEZ boundaries in the Eastern Mediterranean as declared to the UN https://t.co/512LyHpAwo 🔴Turkish Petroleum’s recent request for new off-shore survey and exploitation licences covers areas within these boundaries. pic.twitter.com/6490J5reKO

— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) June 2, 2020





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου