Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest
CopyAMP code

Ο πόλεμος με τις μηχανές είναι θέμα χρόνου

  Τα μεγάλα μυαλά της Silicon Valley θεωρούν θέμα χρόνου (10-15 χρόνια) την εμφάνιση της λεγόμενης "μοναδικότητας" (technological ...

 


Τα μεγάλα μυαλά της Silicon Valley θεωρούν θέμα χρόνου (10-15 χρόνια) την εμφάνιση της λεγόμενης "μοναδικότητας" (technological singularity), δηλαδή τη στιγμή που οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε νοητικές ικανότητες...


Του Μάκη Ανδρονόπουλου 

Στην αρχή του καλοκαιριού 2017 έγινε γνωστό ότι το facebook αναγκάστηκε να τερματίσει ένα πείραμα τεχνητής νοημοσύνης που διενεργούσε, καθώς τα δύο ρομπότ (chatbots) που συμμετείχαν

άρχισαν να επικοινωνούν σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε κανείς άλλος εκτός από αυτά τα ίδια.Τα δύο chatbots είχαν προγραμματιστεί να μιλούν αγγλικά και να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή καπέλων, βιβλίων και μπαλών. Όμως, πολύ γρήγορα τροποποίησαν την αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιούσαν μόνο κάποιες λέξεις, τις οποίες επαναλάμβαναν, δείχνοντας έτσι να μπορούν να επικοινωνήσουν πιο εύκολα με ένα δικό τους κώδικα. Ο καθηγητής ρομποτικής Kevin Warwick σχολίασε το γεγονός, λέγοντας ότι είναι «ένα απίστευτα σημαντικό επίτευγμα, αλλά όποιος πιστεύει ότι δεν είναι επικίνδυνο, εθελοτυφλεί».

Εξήγησε ότι είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ανεξέλεγκτη επικοινωνία δύο ρομπότ, αλλά θεωρεί πως θα υπάρχουν και άλλες που δεν θα έχουν καταγραφεί, ενώ τόνισε πως δεν ξέρουμε τι λένε. Για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε στρατιωτικά ρομπότ, τα οποία συνεννοούνται να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που αρχικά είχαν προγραμματιστεί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς γίνονται κατασκευές με αυτόνομα πολεμικά ρομπότ, χωρίς να έχει ακόμη διασφαλιστεί το ποιος είναι ο εχθρός… Ένα άλλο καυτό πρόβλημα που ενέσκηψε με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, είναι τα ιδιωτικά drones που μπορεί να πλήξουν αεροδρόμια, στρατόπεδα ή ακόμη και πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ήδη, εκπονούνται πυρετωδώς ειδικά συστήματα ραντάρ για την διασφάλιση της αποτροπής τέτοιου τύπου επιθέσεων.

Η κόντρα Musk και Zuckerberg

Δεν είναι μόνο ο καθηγητής Kevin Warwick που προβληματίζεται. Είναι και ο Stephen Hawking, ο Bill Gates και κυρίως, ο Elon Musk ο εφευρέτης δισεκατομμυριούχος της Tesla, της SpaceX και της Boring. Αυτός θεωρεί την Τεχνητή Νοημοσύνη θεμελιώδη κίνδυνο για τον ανθρώπινο πολιτισμό και συχνά έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον δημιουργό της facebook επιχειρηματία Mark Zuckerberg.

Ο τελευταίος έχει πει, μεταξύ άλλων, ότι το  facebook δεν είναι εταιρεία, αλλά ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα με στόχο την εδραίωση της δημοκρατίας στην εποχή της παραπληροφόρησης! O Elon Musk πάντως θεωρεί ότι στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν μπορούμε να περιμένουμε και να νομοθετήσουμε ρυθμιστικούς κανόνες και πλαίσια αφού πρώτα συμβεί κάτι, όπως συνήθως γίνεται, γιατί αυτό το κάτι μπορεί να είναι πολύ μεγάλο κακό και θα είναι τότε πολύ αργά.

Στην ετήσια συνάντηση της US National Governors Association, ο Musk παρουσίασε απειλητικά σενάρια "εξέγερσης των μηχανών". Μεταξύ αυτών παρουσίασε και το σενάριο της πρόκλησης ενός πολέμου μέσω "εκστρατειών" με ψευδείς ειδήσεις (fake news), ψευδείς ανακοινώσεις και e-mail και γενικότερα μέσω παραποίησης πληροφοριών.

Ο Musk ήταν ένας από τους 116 επωνύμους που συνυπέγραψαν το 2018 ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούσαν να απαγορευθούν από τον ΟΗΕ τα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη. Έχει πει πως ένας παγκόσμιος πόλεμος δεν θα προκληθεί από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το ποιος θα έχει την πιο ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη.

Την εκτίμηση την είχε διατυπώσει μετά tweet του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Έρχεται με κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά επίσης με απειλές που είναι δύσκολα προβλέψιμες. Όποιος γίνει ο ηγέτης σε αυτή τη σφαίρα θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».

Οι τεχνο-ουτοπιστές

Τα μεγάλα μυαλά της Silicon Valley θεωρούν θέμα χρόνου (10-15 χρόνια) την εμφάνιση της λεγόμενης "μοναδικότητας" (technological singularity), δηλαδή τη στιγμή που οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε νοητικές ικανότητες. Ας σημειωθεί ότι κάθε δύο χρόνια ο αριθμός των τρανζίστορ που ενσωματώνεται σε μια πλακέτα κυκλωμάτων διπλασιάζεται (G.Moore/Intel – law of accelerating returns). Οι ισχυρές μηχανές εκμάθησης (deep learning machine) αυξάνουν εκθετικά, όπως άλλωστε και οι τεχνικές μίμησης του ανθρώπινου εγκεφάλου με αντιπαραβολή προτύπων (pattern matching).

Ορισμένοι τεχνο-ουτοπιστές κάνουν λόγο για πλήρη εξομοίωση (whole brain emulation). Αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για ψηφιακή μεταφορά της συνείδησης, χαρίζοντας της  "ψηφιακή αθανασία" με το "φόρτωμα" ενός αντιγράφου του εγκεφάλου και του νου ενός προσώπου σε μια μηχανή. Ήδη συγκροτείται και ο σχετικός επιχειρηματικός κλάδος των business of immortality.

Μέσα σε αυτό το φαντασιακό κλίμα, ένας πρώην αρχιμηχανικός της Google, o Anthony Levandowski, από τους θεμελιωτές της αυτόνομης οδήγησης οχημάτων, ίδρυσε προ ετών μια θρησκευτική σέχτα την "Οδό του Μέλλοντος" (Way of the Future). Αυτή επιδιώκει να δημιουργήσει μια θεότητα τεχνητής νοημοσύνης και, μέσω της κατανόησης και της λατρείας αυτής της θεότητας, να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου

CopyAMP code