Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητάει να τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης της Αλεξανδρούπολης, στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να απειλεί με Casus Βelli - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητάει να τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης της Αλεξανδρούπολης, στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να απειλεί με Casus Βelli

  Ο Τ.Γιαϊτζί ζητά την αποστρατικοποίηση και της...Αλεξανδρούπολης, ενώ ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να απειλεί! Η Ελλάδα πάει «ξυπόλυτη στα αγκ...

 






Ο Τ.Γιαϊτζί ζητά την αποστρατικοποίηση και της...Αλεξανδρούπολης, ενώ ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να απειλεί! Η Ελλάδα πάει «ξυπόλυτη στα αγκάθια» στις διερευνητικές επαφές...!


Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του Κέντρου, ο τέως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης επισημαίνει πως σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, η: «Αλεξανδρούπολη έχει αποστρατικοποιημένο στάτους», οπότε δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην περιοχή στρατιωτικές βάσεις, υπονοώντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για παρουσία στον Έβρο.


Αναφέρει συγκεκριμένα, σύμφωνα με το defencenet:

«Λέγεται πως η βάση στην Αλεξανδρούπολη είναι μία βάση για μεταφορές προς τη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία δεν έχει αντιρρήσεις σε αυτό.

Κι όμως, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ, η Αλεξανδρούπολη έχει αποστρατικοποιημένο στάτους και πρέπει να είναι σε αποστρατικοποιημένο στάτους. Επομένως σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ, πρέπει να τεθεί εκ νέου και να συζητηθεί το ζήτημα της αποστρατικοποίησης της περιοχής».

Τσαβούσογλου σε Αθήνα: «Μην επιχειρήσετε επέκταση των χωρικών σας υδάτων στα 12 ν.μ. - Θα είναι αιτία πολέμου»

Στο ίδιο μήκος κύματος επιθετικότητας προς την Ελλάδα πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές κινήθηκε και ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Σε μια νέα επίδειξη επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εάν η Ελλάδα επιχειρήσει επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο αυτό θα είναι “Casus Βelli”,

Να σημειωθεί πως ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε γενικά στο Αιγαίο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για επέκταση των χωρικών υδάτων ανατολικά της Κρήτης εμπίπτουν σε αυτή ακριβώς την κατηγορία. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους υποστήριξε τα παρακάτω:

«Στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα»,

«Όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες.

Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».

Τι κάνει η Ελλάδα μπροστά σε όλα αυτά; 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, θα προσέλθει στον διάλογο με μονοθεματική ατζέντα, για θέματα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας.

Βέβαια, από το ΥΠΕΞ ως το Μαξίμου εδώ και καιρό «χάνονται» κάποιες λέξεις και προστίθενται κάποιες άλλες στην πορεία που πέφτουν σαν «μάννα εξ ουρανού» στα τεφτέρια του Ερντογάν, αλλά ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για στρατηγική και όχι για απόφαση παράδοσης στις ορέξεις της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να ανοίξουν όλα τα θέματα, από ΑΟΖ ως αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και από τα νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης, έως τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο. Η λεγόμενη… βεντάλια δηλαδή.

Επιδιώκει επίσης να κατοχυρώσει την δυνατότητα για έρευνες και διάσωση στο Αιγαίο, ενώ στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου που επιδιώκει να γίνει (ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου -και οι Τουρκοκύπριοι- και οι χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με στόχο τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων), ποντάρει στην νομιμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, έστω και δια της πλαγίας οδού.

Η άλλη επιδίωξη της Τουρκίας είναι να γλιτώσει τις κυρώσεις από την ΕΕ (όχι βέβαια πως στις Βρυξέλλες είναι και ιδιαίτερα θερμοί να τις επιβάλλουν) γι’ αυτό και οι… διερευνητικές του Τσαβούσογλου εδώ και δύο μέρες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Λέγε-λέγε για την υπέροχη Τουρκία και τη διάθεσή της να συνεργαστεί με την ΕΕ σε αντίθεση με την κακή Ελλάδα που όλο ζητάει, όλο και κάτι μένει.

Η παγίδα έχει στηθεί λοιπόν, με την Ελλάδα να είναι ήδη με την πλάτη στον τοίχο και σε περίπτωση που υπερασπίσουμε τις θέσεις μας και αρνηθούμε όλα τα υπόλοιπα θέματα που θέλει η Τουρκία να συζητηθούν, θα στοχοποιηθούμε ως αυτοί που αρνήθηκαν τον διάλογο με την… πρόθυμη και διαλλακτική Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com στο Facebook...κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου