Στα…Τάρταρα ο τζίρος των καταστημάτων του λιανεμπορίου εν μέσω πανδημίας - Σε διαλύουν...θα ξυπνήσεις; (video) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Στα…Τάρταρα ο τζίρος των καταστημάτων του λιανεμπορίου εν μέσω πανδημίας - Σε διαλύουν...θα ξυπνήσεις; (video)

  Μόνο λόγω του δεύτερου, lockdown οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ! Τεράστια ήταν η οικονομική ζημιά που προκάλεσ...

 







Μόνο λόγω του δεύτερου, lockdown οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ!


Τεράστια ήταν η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στο σύνολο των επιχειρήσεων το 2020, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση τζίρου κατά 41,6 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμορφώθηκε το 2020 σε 266.08 δισ. ευρώ, έναντι 307.70 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 13,5%, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020 η μείωση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το εμπόριο

Το πλήγμα που δέχτηκε το λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας είναι τεράστιο. Το εμπόριο συνολικά το 2020 έχασε 10,1 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών του να μειώνεται σε 112,53 δισ. ευρώ από 122,64 δισ. ευρώ το 2019, η μεταποίηση, αν και δεν ήταν σε αναστολή λειτουργίας, έχασε 7,1 δισ. ευρώ λόγω της υποχώρησης της κατανάλωσης σε σειρά προϊόντων, ενώ τεράστια μείωση καταγράφηκε και στην ανδρική ένδυση.

Οι καταστηματάρχες περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση, καθώς, όπως λένε, τα ρούχα της χειμερινής σεζόν θα τους μείνουν στα ράφια, ενώ, παράλληλα, υπάρχει και άγνοια για την επόμενη ημέρα, με συνέπεια να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μόνο λόγω του δεύτερου, lockdown οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ. Το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, κοστίζει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, έναντι των 2,7 δισεκατομμυρίων που επιφέρει ένα lockdown σε όλες τις δραστηριότητες.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ η χασούρα

Από την πλευρά του, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υπολογίζεται ότι θα χαθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον αντίστοιχο περσινό τζίρο καθώς τα καταστήματα στην Αττική λειτούργησαν κανονικά μόλις 12 μέρες κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και το υπόλοιπο διάστημα, είτε ήταν εντελώς κλειστά, είτε εφαρμόστηκε τo click away και το click inside.

Σημειώνεται ότι στην Αττική, καταγράφεται σχεδόν ο μισός συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου ολόκληρης της χώρας και αυτή τη στιγμή που η αγορά είναι κλειστή, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-shop για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους.

Το βλέμμα του εμπορικού κόσμου στρέφεται τώρα στην επόμενη μέρα της αγοράς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ελπίζοντας να μην υπάρξει παράταση του lockdown και την 1η Μαρτίου τα καταστήματα να λειτουργήσουν έστω και με τη μέθοδο click inside.

Από newsbreak




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου