Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ): «Υπάρχει πιθανή σύνδεση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, αλλά συνεχίστε να το κάνετε επειδή το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο...!» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ): «Υπάρχει πιθανή σύνδεση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, αλλά συνεχίστε να το κάνετε επειδή το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο...!»

  Ο EMA μας λέει και πάλι ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων, ενώ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη σύνδεση των περισ...

 



Ο EMA μας λέει και πάλι ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων, ενώ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη σύνδεση των περιστατικών  θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του MHRA, στη Μεγάλη Βρετανία.


Κοινώς τι μας λένε οι «επιστήμονες»; Να μην πτοηθούμε από τους «ελάχιστους» που θα πάθουν θρόμβωση και ίσως πεθάνουν και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για το...«καλό μας». Μόνο σε εμάς ακούγεται εγκληματική αυτή η αντιδιαστολή...;


Η Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι υπάρχει «πιθανός σύνδεσμος» μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca  κατά του ιού  και των «πολύ σπάνιων» θρομβώσεων αίματος, αλλά συνέστησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τονιστεί ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) «υπενθύμισε στους επαγγελματίες υγείας και άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα πολύ σπάνιων περιπτώσεων των θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα που συμβαίνουν μέσα σε 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό,» συμφωνα με την ανακοίνωση  τη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.»

Οι αξιωματούχοι του EMA εξέτασαν αρκετές δεκάδες περιπτώσεις που προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca, σύμφωνα με τη δήλωση του EMA.

«Οι αναφερόμενες περιπτώσεις ασυνήθιστης πήξης αίματος μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο AstraZeneca θα πρέπει να αναφέρονται ως πιθανές παρενέργειες του εμβολίου», δήλωσε ο Emer Cooke, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, σε δημοσιογράφους . «Ο κίνδυνος θνησιμότητας από COVID είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο θνησιμότητας από αυτές τις παρενέργειες», δήλωσε ο Cooke.

Τον περασμένο μήνα, περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας– ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca μετά από αναφορές θρόμβων αίματος, καθώς και αρκετών θανάτων σε άτομα που είχαν λάβει τον πυροβολισμό. Οι περισσότερες χώρες έχουν ξαναρχίσει τη χρήση του εμβολίου, αλλά ορισμένες έχουν αναστείλει εμβολιασμούς σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι πιθανές αιτίες του θρόμβου αίματος δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές, δήλωσε ο Marco Cavaleri, πρόεδρος της ομάδας αξιολόγησης εμβολίων στο EMA.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση », είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε διαβεβαιώσει το προηγούμενο διάστημα ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με έναν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να “αποκλείσει οριστικά” μια σχέση με σπάνιες διαταραχές θρόμβωσης.

Την Τρίτη, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ανέπτυξαν το εμβόλιο, σταμάτησαν μια μελέτη του εμβολιασμού σε παιδιά, ενώ η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της βολής και των σπάνιων θρόμβων αίματος σε ενήλικες.

Αξιωματούχοι στην περιοχή της Ισπανίας Castilla y León ανέστειλαν επίσης τη χρήση του εμβολίου. Η τοπική επικεφαλής της υγείας Veronica Casado δήλωσε την Τετάρτη ότι «η αρχή της σύνεσης» την οδήγησε να θέσει προσωρινά ένα εμβόλιο στο οποίο υποστήριξε ότι ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο και απαραίτητο, ανέφερε η AP.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μεγάλη Βρετανία

Σήμερα, η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) ανακοίνωσε, σύφωνα με τη thesun ότι υπάρχουν μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να ελέγξετε εάν τις αντιμετωπίσετε για περισσότερες από τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνισή σας.

Υπό το πρίσμα των φόβων γύρω από τους θρόμβους αίματος, στα άτομα ηλικίας 18-29 ετών θα χορηγηθεί ένα εναλλακτικό εμβόλιο όπως το Pfizer ή το  Moderna μετά από 19 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από αυτούς τους θανάτους, τρεις ήταν άτομα κάτω των 30 ετών.

Από τις 79 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 51 γυναίκες και 28 άνδρες υπέστησαν προβλήματα πήξης - όλα από την πρώτη δόση.

Ο Δρ June Raine, Διευθύνων Σύμβουλος για το MHRA, δήλωσε ότι ο «κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά μικρός», παρά τις «ενδείξεις που ενισχύουν» τις σχέσεις μεταξύ τρυπήματος και θρόμβων αίματος.

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξει ο Βρετανός είπε: "Όποιος έχει συμπτώματα τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό ή περισσότερα πρέπει να ζητήσει άμεση βοήθεια."

Είπε ότι τα συμπτώματα είναι «Ένας επίμονος πονοκέφαλος, θόλωση της όρασης, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, οίδημα στα πόδια, κοιλιακός πόνος και μώλωπες

Ο καθηγητής Sir Munir Pirmohamed, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Φάρμακα πρόσθεσε ότι τέτοιες παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Μιλώντας επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σήμερα το απόγευμα είπε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ιός Covid-19 προκαλεί στην πραγματικότητα πήξη.

Είπε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου ήταν «πολύ υψηλότερος» σε άτομα που είχαν πιάσει το Covid-19 από εκείνους που θα λάβουν εμβόλιο για τον ιό.

Ο καθηγητής David Werring, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας, Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να εξεταστούν αυτές οι συγκεκριμένες αντιδράσεις.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πρώτα ποια άτομα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτών των ασυνήθιστων θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, τα οποία αν και πολύ σπάνια, συχνά μπορούν να είναι σοβαρά ή θανατηφόρα.

«Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, αυτό διέφερε μεταξύ χωρών με διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού, οπότε δεν επέτρεψε τον εντοπισμό συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου (όπως ηλικία ή φύλο).

Ο καθηγητής Werring πρόσθεσε: "Ειδικές θεραπείες στο νοσοκομείο μπορεί να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου - αλλά μόνο εάν δοθεί αρκετά σύντομα - επομένως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αναζητήσουν επειγόντως ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα μεταξύ 4 και 21 ημερών μετά τον εμβολιασμό."  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου