Το εμβόλιο AstraZeneca συνδέεται με σπάνια θρόμβωση αίματος, λέει αξιωματούχος του EMA, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το εμβόλιο AstraZeneca συνδέεται με σπάνια θρόμβωση αίματος, λέει αξιωματούχος του EMA, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά

  Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ και ο Π.Ο.Υ, ωστόσο, συνεχίζουν να προτείνουν τη χρήση του εμβολίου για προστασία από τον κορωνοϊό. Ο επικεφαλή...

 







Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ και ο Π.Ο.Υ, ωστόσο, συνεχίζουν να προτείνουν τη χρήση του εμβολίου για προστασία από τον κορωνοϊό.


Ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου «Oxford/AstraZeneca coronavirus» και ενός σπάνιου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.


Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα il Messaggero , ο Μάρκο Καβαλέρι δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ θα αλλάξει σε αυτό το στάδιο τη σύστασή της να συνεχίσουν να εμβολιάζονται οι άνθρωποι με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο EMA έχει μέχρι στιγμής τονίσει τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην προστασία από τον κορωνοϊό τα οποία υπερτερούν των κινδύνων, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Μπορούμε τώρα να πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεσμος με το εμβόλιο», δήλωσε ο Cavaleri στη συνέντευξη. «Τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη», είπε, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός θα το ανακοινώσει σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το politico.eu

Ερωτηθείς εάν η αναλογία κινδύνου-οφέλους ήταν ακόμη υπέρ του εμβολίου, ο Cavaleri απάντησε, «Ναι».

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA PRAC συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τα τελευταία στοιχεία για θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca, μετά την οποία αναμένεται να εκδώσει νέα ανακοίνωση.

Σε δήλωση αργότερα την Τρίτη, ο EMA δήλωσε ότι η επιτροπή «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η σύσκεψη αναθεώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη.»

Ο EMA δήλωσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη και θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου μόλις ολοκληρωθεί η επανεξέταση.

Στις 18 Μαρτίου, η PRAC δήλωσε ότι το εμβόλιο «μπορεί να συσχετιστεί» με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με θρομβοπενία - χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων - συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στα αγγεία που αποστραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST).

Μετά από περαιτέρω αναφορές θρόμβων στη Γερμανία και τη Γαλλία, ο οργανισμός δήλωσε στις 31 Μαρτίου ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου [Oxford / AstraZeneca] σε οποιονδήποτε πληθυσμό».

Και οι δύο χώρες όπως και η Ολλανδία, επέλεξαν να περιορίσουν το εμβόλιο σε ηλικιωμένους πληθυσμούς μετά από ανησυχίες σχετικά με περιστατικά πήξης αίματος.

Στην Ευρώπη, το εμβόλιο περιορίστηκε επίσης σε ηλικιωμένους πληθυσμούς στις στη Σουηδία, την Ισλανδία, τα Σκόπια και τη Φινλανδία. Η Δανία και η Νορβηγία έχουν αναστείλει τη χρήση του εντελώς. Αλλού, έχει περιοριστεί σε ηλικιωμένους στον Καναδά, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο για χρήση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας εξετάζει επίσης περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για καμία κανονιστική ενέργεια».

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Αναστολή των δοκιμών του εμβολίου AstraZeneca στα παιδιά

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής.

“Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής”, στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία, “αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή”, αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση.

“Γονείς και παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταβαίνουν στις προγραμματισμένες επισκέψεις και μπορούν να επικοινωνούν με τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται η δοκιμή αν έχουν ερωτήσεις”, πρόσθεσε το πανεπιστήμιο.

Η MHRA ερευνά αναφορές για θρόμβους αίματος σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. 

«Συνεχίστε»

Η υπεύθυνη της MHRA, δρ Τζουν Ρέιν, δήλωσε έκτοτε ότι οι άνθρωποι πρέπει “να συνεχίσουν να εμβολιάζονται όταν καλούνται να το κάνουν”.

“Η διεξοδική και λεπτομερής εξέτασή μας βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τις αναφορές πολύ σπάνιων και ειδικών τύπων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca”, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι “δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση ως προς μια ενδεχόμενη κανονιστική δράση”.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, δήλωσε σήμερα ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι “σε μεγάλο βαθμό” υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid της AstraZeneca.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου