Ρωσία, Βρετανία και Καναδάς στριμώχνουν άγρια τη Τουρκία. Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ρωσία, Βρετανία και Καναδάς στριμώχνουν άγρια τη Τουρκία. Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες

  Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας παρέδωσε ένα είδος τελεσίγραφου στον Τούρκο ομόλογο του Χ. Ακάρ. Ο Καναδάς προχώρησε σε εμπάργκο όπλων στην Του...

 






Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας παρέδωσε ένα είδος τελεσίγραφου στον Τούρκο ομόλογο του Χ. Ακάρ. Ο Καναδάς προχώρησε σε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και η H Μόσχα έπληξε την τουρκική οικονομία, καλώντας τους Ρώσους πολίτες να επιστρέψουν πίσω...!


Βαρυσήμαντο άρθρο σε τουρκικό ΜΜΕ συνδέει την μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ στην Βρετανία με ένα τελεσίγραφο που παραδόθηκε στον Ερντογάν και αφορά την Μαύρη Θάλασσα και την Κύπρο.


Ουσιαστικά οι Τούρκοι αναφέρουν πως ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας παρέδωσε ένα είδος τελεσίγραφου στον Τούρκο ομόλογο του Χ. Ακάρ για δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα από την Αγκυρα και τον Ερντογάν.

Mάλιστα αναφέρουν πως η Τουρκία απειλείται άμεσα και με το PKK αν δεν συμμορφωθεί. 


Το πρώτο είναι η μεταφορά του “ΝΑΤΟϊκού Κέντρου για την Μαύρη Θάλασσα” από την Βρετανία στην Βάρνα της Βουλγαρίας και η υποστήριξη του με τουρκικά πολεμικά πλοία και Τούρκους στρατιώτες.

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα Αμερικανικό τελεσίγραφο με το οποίο καλείται η Τουρκία να λάβει άμεσα θέση και να επανδρώσει το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο στην Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Ρωσίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πληροφορία που εξηγεί τις απανωτές ρωσικές επιθέσεις και παρεμβάσεις εναντίον του Ερντογάν.

Έρχεται δε σε μια στιγμή που έλαβε χώρα το Στρατηγικό Συμβούλιο Τουρκίας-Ουκρανίας.

Οπως και να έχει φαίνεται πως η Τουρκία είναι με την πλάτη στον τοίχο και θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει τελείως την θέση της ενόψει πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Το δεύτερο θέμα, είναι η απόσυρση της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης από το Κυπριακό και η αναγνώριση του κράτους της Κύπρου από την Τουρκία.

Και το δεύτερο σημείο είναι πολύ σημαντικό καθώς οι Βρετανοί ουσιαστικά λένε στον Ερντογάν “αναγνώρισε την Κύπρο για να μπεις στο θέμα των κοιτασμάτων και να παρατήσεις τον Turkish Stream”.

Aς δούμε τμήματα του άρθρου

“Είναι όλα αυτά μια σύμπτωση;

Τις μέρες αυτές βρίσκονται υπό κράτηση απόστρατοι Ναύαρχοι με εξαιρετική ευαισθησία και γνώση όχι μόνο για την Συνθήκη του Μοντρέ αλλά και για τα θέματα Αιγαίου-Μεσογείου-Κύπρου.

Πρόκειται για τους ίδιους που είχαν αποκρύψει, ότι υπάρχει “Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο”, κάτι που μας θύμισε η Ελλάδα (σσ εννοούν το Πρωτόκολλο Αναγνώρισης της Κύπρου).

Για μια βδομάδα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η δήλωση των απόστρατων Ναυάρχων. Αποδείχθηκε πως ήταν απλώς μια “ανακοίνωση” και όχι μια “Διακήρυξη”. Το προσχέδιο είχε διαρρεύσει και είχε υποστεί αλλαγές. Αρχικά ήταν να δημοσιευτεί στις 6 Απριλίου και όχι τα μεσάνυχτα στις 3 προς 4 Απριλίου

Ενώ η χώρα σώθηκε από μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος, αμερικανικά πολεμικά πλοία επιστρέφουν στην Μαύρη Θάλασσα προς υποστήριξη της Ουκρανίας στην ένταση με την Ρωσία.

Συμπτωματικά, εμφανίστηκε δήλωση των απόστρατων Ναυάρχων για την Συνθήκη του Μοντρέ.

Οι ΗΠΑ μας ειδοποίησαν 15 μέρες πριν. Και ξαφνικά εμφανίστηκαν οι απόστρατοι Ναύαρχοι.

Η σύμπτωση με την Βρετανία

Ας δούμε ακόμη μια σύμπτωση: Ενώ το Έθνος βρίσκεται σε μπελάδες με το “πραξικόπημα της Άγκυρας”, ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ πήγε στην Βρετανία μετά την πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκε η συνεργασία σε διμερή ζητήματα, περιφερειακά ζητήματα και θέματα άμυνας.

Κατά την διήμερη επίσκεψης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

“Εγινε ανταλλαγή απόψεων σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά σε εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Και οι δύο υπουργοί Άμυνας επιβεβαίωσαν πως έχουν ταυτόσημες απόψεις σε πολλά ζητήματα και συμφώνησαν ότι οι κοινές προσπάθειες θα ωφελούσαν  τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. 

Επιπλέον, συζητήθηκαν πιθανές προσπάθειες αμυντικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιηθεί η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK. Η Βρετανία έχει πάρει κάποια μέτρα αλλά αυτό δεν είναι αρκετό”.

Σύμφωνα με την βρετανική ανακοίνωση:

“O Bρετανός ΥΠΑΜ και ο Ακάρ επιβεβαίωσαν την στενή συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ Βρετανίας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ Ben Wallace “η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Είναι σημαντικός συνεργάτης για την Βρετανία για την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Eπιπλέον συμφωνήθηκε να εργαστούν οι δύο χώρες για την υποστήριξη στην μάχη κατά του ISIS”.

Ομως στην βρετανική ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά για μάχη εναντίον του PKK-FETO. Υπάρχει μόνο μάχη εναντίον του ISIS.

H Bρετανία σχετίζεται στενά με το ISIS το οποίο προσπαθεί να επιστρέψει σε αρκετές περιοχές σε Ιράκ και Μοσούλη.

Είναι αυτό προειδοποίηση εναντίον μας;

Στο επίκεντρο της Βρετανίας η Μαύρη Θάλασσα

Ομως η Βρετανία είχε στην ατζέντα των συζητήσεων ακόμη δύο άλλες περιοχές: Η πρώτη είναι η Μαύρη Θάλασσα

Λίγοι γνωρίζουν πως το “Κέντρο Συντονισμού Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ” βρίσκεται στην Βρετανία. 

Εδώ και χρόνια υπάρχουν προσπάθειες να μεταφερθεί το Κέντρο αυτό στην Βουλγαρία.

Ενα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας το 2019 ήταν “η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα και η ανάπτυξη του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου στην Βάρνα”.

Η Κύπρος και το Πρωτόκολλο Αναγνώρισης

Η δεύτερη χώρα που ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η Κύπρος: Η Βρετανία είναι εγγυήτρια χώρα στην κύπρο.

Η ευχή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ, ΕΕ , Ρωσίας είναι αυτό το σύστημα που τώρα αποκαλούν “απαρχαιωμένο” να διαλυθεί και ο “τουρκικός Στρατός κατοχής” να αποχωρήσει.

Στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, Βρετανία και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν από εγγυήτριες δυνάμεις.

Οπως γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκινούν στην Γενεύη στα τέλη του μήνα.

Φαίνεται από τις δύο ανακοινώσεις πως Ο Βρετανός ΥΠΑΜ και ο Χ. Ακάρ μίλησαν για Ανατολική Μεσόγειο.. Ο Ακάρ μίλησε για “εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” και ο Βρετανός ομόλογος του ” για ασφάλεια στην Αν Μεσόγειο”.

Μίλησαν άραγε για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό;

Γιατί έρχεται ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών;

Aς δούμε λίγο εδώ το θέμα της Ελλάδας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας έρχεται στην Άγκυρα την Τετάρτη. Πιο πριν θα επισκεφτεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην ατζέντα το “Πρωτόκολλο της Κύπρου” 

Όπως γνωρίζετε, μετά το θέμα με τους απόστρατους Ναυάρχους, έγινε το περιστατικό με τον Τσαρλ Μισέλ και την Ursula von der Leyen στην Άγκυρα.

Στην ατζέντα ήταν η τελωνειακή Ένωση και το θέμα τις βίζας. Λίγο αργότερα μάθαμε ότι “η ΕΕ έχει προσφέρει περισσότερα χρήματα για τους Σύρους πρόσφυγες”

Οπότε τι θα συζητηθεί τώρα;

Το μόνο θέμα που μένει στην ατζέντα είναι η “Αναγνώριση του κράτους της Κύπρου με το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο” το οποίο ποτέ δεν υπέγραψε, ούτε επικύρωσε ή εφάρμοσε η Τουρκία από το 2004″.

Η Άγκυρα θα πρέπει να επιλέξει και να απαντήσει άμεσα.

Εμπάργκο όπλων από Καναδά στην Τουρκία: Aκύρωσε όλες τις εξαγωγές αμυντικού υλικού - Ποια προγράμματα των Τούρκων επηρεάζονται

Ο Καναδάς πριν λίγο ανακοίνωσε επίσημα την ακύρωση όλων των αδειών εξαγωγών αμυντικού υλικού προς την Τουρκία σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Oυσιαστικά μιλάμε για επιβολή εμπάργκο.

O Καναδάς αιτιολόγησε την απόφαση κατηγορώντας την Άγκυρα για χρήση καναδικών όπλων στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ποια προγράμματα των Τούρκων επηρεάζονται 

Το εμπάργκο του Καναδά επηρεάζει:

  1. Τις κάμερες επιτήρησης και αναγνώρισης των τουρκικών drone Bayraktar TB2
  2. Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurkus καθώς οι κινητήρες προέρχονται από την Pratt & Whitney Canada
  3. Το Εθνικό Πλοίο των Τούρκων Milgem
  4. Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου των Bombardier. Το 2019 η Τουρκία είχε αγοράσει δύο καναδικά Bombardier Global 600 στο πλαίσιο του προγράμματος HAVA SOJ της Τουρκικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη επρόκειτο να εξοπλιστούν με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τον Καναδό υπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκαρνό, «βρέθηκαν αξιόπιστα στοιχεία ότι η καναδική τεχνολογία που εξήχθη στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σήμερα ανακοινώνω την ακύρωση των αδειών που είχαν ανασταλεί το φθινόπωρο του 2020».

Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού δεν είναι σύμφωνη με την εξωτερική πολιτική του Καναδά, ούτε με τις εγγυήσεις που έδωσε η Τουρκία.


Τουρκία: “Να αναθεωρήσει την απόφαση ο Καναδάς”

Από τη πλευρά του  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Καναδά να αναθεωρήσει τον περιορισμό στις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας, «ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την στάση του Καναδά αναφορικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία, καλώντας τον ταυτόχρονα να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση».

Στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία οι δυνάμεις των Αζέρων και των Αρμενίων σταμάτησαν στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένες περιοχές τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού. Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή μετά τη σύγκρουση των έξι εβδομάδων.

Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς διερευνούσε κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζέρικες δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τότε την απόφαση του Καναδά ότι δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η αναστολή εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν πέρυσι. Οι πωλήσεις drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού εκτοξεύτηκαν σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο πριν ξεσπάσουν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

Ρωσο-τουρκική κρίση: H Μόσχα έπληξε την τουρκική οικονομία - Έκλεισε τα σύνορα με την Τουρκία - "Να επιστρέψουν πίσω οι Ρώσοι πολίτες"

“Πόρτα” μπροστά στον Τσαβούσογλου έριξε η Μόσχα η οποία ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα με την Τουρκία και διακόπτει όλες τις πτήσεις προς Άγκυρα μέχρι 1η Ιουνίου δείγμα δυσαρέσκειας για το ουκρανικό ζήτημα και την εμπλοκή της Άγκυρας.

Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως αν και η επίσημη δικαιολογία είναι ο COVID εντούτοις πρόκειται για για δευτερεύον ζήτημα.

Επί της ουσίας είναι μια καθαρά επιθετική κίνηση της Μόσχας που έρχεται μετά την συνάντηση Ερντογάν-Ζελένσκι.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το χαρτί της οικονομίας για να επανεφέρει τον Ερντογάν και την Τουρκία στον δρόμο που αυτή επιθυμεί σε σχέση με το ουκρανικό. Δεν είναι τυχαίο που ο Σ. Λαβρόφ προειδοποίησε πριν δημοσίως την Τουρκία.

Είναι αξιοσημείωτο πως η ρωσική απόφαση ελήφθη ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν στην Μόσχα για συνομιλίες.

Μάλιστα η Ρωσία επέκτεινε την ημερομηνία και από 15 Μαίου την πήγε 1η Ιουνίου με συνέπεια η Άγκυρα να χάσει ένα τεράστιο αριθμό Ρώσων τουριστών και φυσικά συνάλλαγμα.


Η Ρωσία διέκοψε τις πτήσεις προς Τουρκία

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Tatyana Golikova, ανακοίνωσε πριν λίγο πως “Η Ρωσία διακόπτει όλες τις κανονικές πτήσεις και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία από 15 Απριλίου μέχρι 1η Ιουνίου.

Λάβαμε μία απόφαση για περιορισμό τόσο των κανονικών πτήσεων όσο και των πτήσεων τσάρτερ από την Ρωσία προς την Τουρκία και το αντίστροφο. Η διακοπή ξεκινά από 15 Απριλίου και θα συνεχιστεί μέχρι 1η Ιουνίου

Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για τις πτήσεις που θα οργανωθούν για την επιστροφή των Ρώσων πολιτών προς το έδαφος της Ρωσίας, για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ακούγιου.

Συμβουλεύω τους “tour operators” να διακόψουν την πώληση τουριστικών πακέτων για τις ημερομηνίες αυτές.

Λαβρόφ προς Ερντογάν : Ούτε να το διανοηθείς

Οπως αναφέραμε πριν λίγο, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπήρξε λάβρος απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε ο Ερντογάν προς τον Ουκρανό ομόλογο του Ζελένσκι, μια από τις οποίες ήταν και η επιπλέον πώληση τουρκικών drone’ s στην Ουκρανία.

«Προτρέπουμε άμεσα όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση και τις δίχως όρια μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο.

Τους προειδοποιούμε να μην δίδουν τροφή σε αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα».

Όλες οι πληροφορίες είναι από το warnews247.gr 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου