Οι στρατηγικές συμφωνίες με Η.Π.Α και Γαλλία και η μετατροπή της Ελλάδας σε «ηγέτιδα δύναμη» σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι στρατηγικές συμφωνίες με Η.Π.Α και Γαλλία και η μετατροπή της Ελλάδας σε «ηγέτιδα δύναμη» σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι...

  Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «Βατήρα» για τις αμερικανικές δυνάμεις προς Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα κατά Ρωσίας... Η αποκωδικοποίηση του μην...

 






Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «Βατήρα» για τις αμερικανικές δυνάμεις προς Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα κατά Ρωσίας...


Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821, οι στρατηγικές συμφωνίες και η πιθανότητα εμπλοκής της Ελλάδας...


Για εμβάθυνση της συμμαχίας «δύο υπερήφανων συμμάχων στο ΝΑΤΟ» έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διαδικασία της υπογραφής της τροποποίησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει από την πλευρά του ότι η Ελλάδα στην Μεσόγειο αντιμετωπίζει «απειλή πολέμου» αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες ελληνικές τοποθεσίες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι με την τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας «οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουάσιγνκτον προς την Αθήνα λέγοντας ότι «είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και χαρά για τον ίδιο το άνοιγμα του τρίτου κύκλου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ και μίλησε για αφοσίωση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα.

Την δέσμευση των ΗΠΑ για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλή επίθεση, περιλαμβάνει το κείμενο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ίδια αναφορά υπάρχει και στην επιστολή Μπλίνκεν προς το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Διατύπωση που αποτελεί ισχυρή αναφορά, αντίστοιχη ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής. Το γεγονός ότι η σχετική αναφορά, εκτός από το κείμενο, επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά και σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής.

Στην ίδια επιστολή αναφέρει την ανάπτυξη... αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης (!), αναγνωρίζοντας μεν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της (πλην των Δωδεκανήσων, όμως)!

Η πρόβλεψη αφορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σαμοθράκη, βασικά) για να δημιουργήσουν στρατηγικό βάθος στην βάση της Αλεξανδρούπολης και να είναι σε «ακτίνα βολής» τα ρωσικά πλοία που εξέρχονται από τα Δαρδανέλια! Και συνολικά να χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις ως βατήρα για «άλμα» δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Βασικά πρόκειται για μία συμφωνία που στοχοποιεί την Ρωσία και αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ!

Όσο για το κείμενο της συμφωνίας, αυτό αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, «επαναλαμβάνοντας τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, τη κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανόμενης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Είναι η πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της. Επίσης, όπως λένε οι ίδιες πηγές, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, υπογραμμίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες και διέπει την οριοθέτηση των ζωνών αυτών.

Καταδίκη του casus belli

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, με την επιβεβαίωση της απόφασης για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης, καθώς και με τη δέσμευση των δυο πλευρών να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες, αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε συμβατικό κείμενο με τις ΗΠΑ η ουσιαστική απόρριψη της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής (το casus belli είναι του 1995, άρα μετά την υπογραφή της MDCA).

Η αναφορά στα νησιά

Στην επιστολή, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και «περιφερειακός ηγέτης», υποδηλώνοντας έτσι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, ενώ επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις.

Κάνει επίσης ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, ενώ σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι δυνάμεις αυτές θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους.

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας

Όσο για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για τη περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης.

Η διμερής σχέση έχει περάσει σε επίπεδο χωρίς σύγκριση στην διακοσαετή ιστορία των δύο κρατών, σημειώνουν πάντα οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη.

Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας, στη συνέχεια των γεγονότων του Έβρου, του "τουρκο-λιβυκού μνημονίου" και των προκλήσεων της Τουρκίας στις περιοχές αυτές, ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για την χώρα μας.

Παράλληλα, όμως επιτρέπει την χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σημειωτέον ότι βασικοί κανόνες για κάθε επένδυση είναι η σταθερότητα και η προοπτική ότι η επένδυση θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Στην κατεύθυνση αυτή, η πενταετία (η συμφωνία είναι πενταετής, με περίοδο "χάριτος", εφόσον μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει, δύο ετών) θα επιτρέψει την έγκριση των κονδυλίων από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Εξάλλου, η αρχική συμφωνία του 1990 είχε οκταετή διάρκεια και προβλεπόταν περίοδος 17 μηνών για τον τερματισμό της, εφόσον καταγγέλλονταν από μία πλευρά.

Η Αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει, τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία, σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον πλέον, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Στην επιστολή αναφέρεται επί λέξη ότι η νέα Συμφωνία “επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση” και “έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων”.

Στρατηγικός ρόλος και σχέση με Τουρκία

Εκτενή αναφορά κάνουν οι ίδιες πηγές στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή σε μια μια στιγμή μάλιστα, όπως αποδεικνύουν οι αναδυόμενες συμμαχίες (QUAD, AUKUS), οι ΗΠΑ αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και βασική προτεραιότητα είναι η περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς είναι τουλάχιστον πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη διάρκεια είναι προφανές ότι επιτρέπει στη συμφωνία να μην εξαρτάται από τη συγκυρία της στιγμής στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής και προσδίδει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στη δέσμευσή τους να επενδύσουν γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά δεν μας βάζουν στο "ίδιο καλάθι", τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν πτοούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δε διστάζουν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα.

Ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει απειλή πολέμου αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε με νοήμα ο κ. Δένδιας φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία.

«Εκτιμούμε την άποψη των ΗΠΑ ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας λέγοντας ακόμη ότι η Ελλάδα παγιώνει τις σχέσεις της με στρατηγικούς συμμάχους των δύο χωρών όπως πχ το Ισραήλ κλπ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει αυξανόμενη ευθύνη για την ενσωμάτωση των δυτικών βαλκανίων».

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ο κ. Δένδιας τόνισε προς τον κ. Μπλίνκεν ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ», λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι του ευρωατλαντικού δεσμού.


 Συμφωνία με Γαλλία

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς και τις συμφωνίες με τα ΗΑΕ, δημιουργούν, θεωρητικά, μια ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει δεσμεύσεις σε πολυμερή σχήματα.

Στρατηγικοί σύμμαχοι της Ελλάδας επενδύουν διμερώς στην χώρα μας, ενισχύοντας υπάρχουσες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υποδηλώνοντας έτσι την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία της χώρας μας.

Παράλληλα στρατηγικοί σύμμαχοι, εκτός των πολυμερών σχημάτων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν στην άμυνα της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ενίσχυση των δεσμών με άλλους εταίρους.

Η Ελλάδα καθίσταται κρίσιμος παράγοντας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ενισχύει την Ευρωπαϊκή Άμυνα και παράλληλα ενδυναμώνει τον διατλαντικό δεσμό, τηρώντας στο ακέραιο τις συμμαχικές της δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία με την Γαλλία ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η Ελλάδα, με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, συνεισφέρει στην κατανομή των βαρών μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ. Επίσης ενισχύονται οι αμυντικές δυνατότητες τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ παραμένει ακέραια και δυναμική.

Οι δύο συμφωνίες αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές. Αποτελούν σημεία σταθμούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή, καθώς και την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια.

Η Ελλάδα εργάζεται για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, ενισχύοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής.

Μπλίνκεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Νωρίτερα, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας -ΗΠΑ ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για στη σημασία της Αθήνας ως αξιόπιστου συμμάχου, χαρακτηρίζοντάς την πυλώνα σταθερότητας τόσο στην Αν. Μεσόγειο, όσο και για τις βορειοατλαντικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, η συμφωνία μιλάει για τέσσερις τοποθεσίες και συγκεκριμένα τη Ναυτική Βάση Σούδας, το Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και το Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη)

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από τη Τουρκία, υπάρχει το casus belli, αν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι η από κοινού συνεργασία. Έκανε ειδική μνεία στις διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, όπως αυτές για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και στην ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία είπε, θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του βραχίονα του ΝΑΤΟ.

H συμφωνία σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αν. Μπλίκεν, τονίζοντας ότι ενδυναμώνουμε την αμυντική μας συνεργασία, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών εναντίον της πατρίδας μας

«Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.

«Πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρει, δε, ότι μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της, θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο, ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.

«Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.


Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις Συμφωνίες με Γαλλία Και Η.Π.Α;

Ουσιαστικά ο έλεγχος και η επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων ανατίθεται πλέον στις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής. Της Γαλλίας, ως πυρηνική δύναμη και πρώτη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, και της Ελλάδας ως η ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Και τώρα, με τις Βelhara και τα Rafale, όχι απλά ισχυρότερη, αλλά σχεδόν ακαταμάχητη!

Ας μην μας διαφεύγει από την μνήμη εκείνο το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821, που τόνιζε με νόημα:

«Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, της ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και των ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ».

Αντιλαμβανόμαστε τι είχε πει ο Μπάιντεν; Ηγέτιδα δύναμη η «μικρή Ελλαδίτσα» μας, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα.

Έχουμε εμείς καμία σοβαρή παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα; Όχι βέβαια! Τι εννοεί λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν μας τοποθετεί εκεί, και μάλιστα ως ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ; 

 Τι ακριβώς μας λέει εδώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και μάλιστα όχι και σε τόσο ανύποπτο χρόνο; Ορίζει τον εθνικό γεωπολιτικό μας χώρο στις ιστορικές του διαστάσεις;  Ορίζει με επίκεντρο το Αιγαίο, τον ζωτικό χώρο της Ελλάδας, εκτεινόμενο βορείως μέχρι τον Δούναβη, ανατολικά μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και την Μαύρη Θάλασσα και νότια με ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Μεσοποταμία. Και μάλιστα μας χαρακτηρίζει ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ σ’ ολόκληρο αυτόν τον γεωγραφικό χώρο!

Αυτό που κυρίως προκαλεί εντύπωση, είναι η αναφορά του στην Μαύρη Θάλασσα. Έχουμε εμείς καμία σοβαρή παρουσία εκεί; Όχι! Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Ούτε ακτές διαθέτουμε εκεί πέρα, ούτε καμία άλλη πρόσβαρη. Μας χωρίζει απ’ αυτήν ο Βόσπορος και κυρίως η παραλιακή ζώνη του τουρκοκρατούμενου Πόντου...

Έχουμε θέσει εμείς ποτέ θέμα Βόσπορου και Εύξεινου Πόντου; Όχι! Ίσα-ίσα που η κυρίαρχη πολιτική τάξη της χώρας έχει ξεχάσει εντελώς εκείνα τα μέρη. Τι γίνεται λοιπόν; Τα θυμήθηκε ο Μπάιντεν για λογαριασμό μας; Τι ρόλο μπορεί λοιπόν να παίζουν αυτές οι Συμφωνίες που αποτελούν ασπίδα για την Ελλάδα και ταυτόχρονα τη βάζουν «μπροστάρη» σε ένα παιχνίδι που μοιρίζει μπαρούτι...; Μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε προβολή στο εγγύς μέλλον και μετατρέπει την Ελλάδα σε «Βατήρα» προς Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα κατά Ρωσίας...με ταυτόχρονη πρόβλεψη  ακρωτηριασμού της Τουρκίας;


Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – liberal - warnews247




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. 


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου