Το Έπος του '40: Ομιλία Στρατηγού Φ. Φράγκου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Video) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το Έπος του '40: Ομιλία Στρατηγού Φ. Φράγκου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Video)

  «O Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του Οκτωβρίου του 1940 ήταν αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη σύγχρονη ελληνική στρατιωτική ιστο...

 


«O Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του Οκτωβρίου του 1940 ήταν αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη σύγχρονη ελληνική στρατιωτική ιστορία.»


«Το Έπος των Ελλήνων που γράφτηκε το 1940-41,κατά των φασιστών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και η σθεναρή άμυνα που προβλήθηκε στις ναζιστικές σιδηρόφρακτες μεραρχίες την άνοιξη του 1941, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του ηθικού των Ελλήνων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στρατιωτική προετοιμασία που προηγήθηκε.»


Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940,την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, ώρα 18.00 με διαδικτυακή εκδήλωση.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο κ. Φραγκούλης Φράγκος, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ – τ. Υπουργός με θέμα: "Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το Έπος του ’40". 


Το Έπος του '40

O Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του Οκτωβρίου του 1940 ήταν αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη σύγχρονη ελληνική στρατιωτική ιστορία. Η Ελλάδα προσπάθησε να αποφύγει την εμπλοκή της στον ήδη εξελισσόμενο (από την 1η Σεπτεμβρίου 1939) Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανεχόμενη την ιταλική επιθετικότητα, η οποία κορυφώθηκε με τον τορπιλισμό του εύδρομου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 στην Τήνο, ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης.

Τα σύννεφα του επερχόμενου πολέμου πύκνωσαν για την Ελλάδα, διότι ήδη η φασιστική Ιταλία με το μεγαλοϊδεατισμό του Μουσολίνι επεδίωκε μια επιτυχία μάλιστα μετά την αμαχητί κατάληψη της Αλβανίας τον Απρίλιο του 1939 και την απώλεια της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 1940, που έκανε στροφή στην ναζιστική Γερμανία και όχι προς την Ιταλία που την θεωρούσε δεδομένη…

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η προπαρασκευή τής χώρας για πολεμική αναμέτρηση είχε ξεκινήσει ήδη από πολύ νωρίτερα από το 1936, διότι η Βουλγαρία δεν είχε λησμονήσει την ήττα στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο το 1913 και την απώλεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Το Έπος των Ελλήνων που γράφτηκε το 1940-41,κατά των φασιστών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και η σθεναρή άμυνα που προβλήθηκε στις ναζιστικές σιδηρόφρακτες μεραρχίες την άνοιξη του 1941, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του ηθικού των Ελλήνων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στρατιωτική προετοιμασία που προηγήθηκε.

Δείτε τη συνέχεια στο Βίντεο της Ομιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου