Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας: Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να φιμώσουν την ελεύθερη έκφραση - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας: Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να φιμώσουν την ελεύθερη έκφραση

  «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μια πρωτόγνωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης» «Οι δίαυλοι επικοινωνίας...

 







«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μια πρωτόγνωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης»


«Οι δίαυλοι επικοινωνίας έγιναν στόχος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν και όργανα του Τύπου έκλεισαν» - «δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της υγείας φιμώθηκαν και φυλακίστηκαν».


Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία για να εμποδίσουν την ελευθερία της έκφρασης. Να εκμεταλλευτούν την πανδημία του κορωνοϊού για εμποδίσουν την ελευθερία της έκφρασης έσπευσαν πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, εγείροντας «πρωτόγνωρα» εμπόδια και φιμώνοντας τους επικριτές τους, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.


Σε συνδυασμό με ένα κύμα παραπληροφόρησης, αυτά τα καταπιεστικά μέτρα σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψαν την πρόσβαση των πολιτών σε ακριβείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό, αν και αυτές ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπισή του ήδη από τις αρχές του 2020, επισήμανε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει και τη στάση των social media για το κύμα παραπληροφόρησης εναντίουν του εμβολιασμού.

Πρωτόγνωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μια πρωτόγνωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Rajat Khosla, αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οι δίαυλοι επικοινωνίας έγιναν στόχος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν και όργανα του Τύπου έκλεισαν», ενώ «δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της υγείας φιμώθηκαν και φυλακίστηκαν».
Σύμφωνα με την Αμνηστία, η έλλειψη πληροφόρησης που προκλήθηκε από τα μέτρα αυτά των κυβερνήσεων αποτέλεσε επιβαρυντικό «παράγοντα» για την πανδημία covid-19.
«Ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης είναι επικίνδυνος και δεν πρέπει να αποτελέσει τη νέα κανονικότητα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να άρουν επειγόντως αυτούς τους περιορισμούς και να εγγυηθούν την ελεύθερη ροή πληροφοριών για την προστασία του δικαιώματος του κοινού στην υγεία», πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κίνας, όπου από τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 5.000 δικαστικές έρευνες εναντίον ατόμων που κατηγορούνται ότι «κατασκεύασαν και σκοπίμως διέδωσαν ψευδείς και επιβλαβείς πληροφορίες» σχετικά με τη φύση και την έκταση της πανδημίας.
Στην Τανζανία η κυβέρνηση του πρώην προέδρου John Magufuli, που δεν έπαψε να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της covid-19 και αρνούνταν να λάβει μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, υιοθέτησε νόμους που απαγόρευαν και τιμωρούσαν τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» προκειμένου να περιορίσει τα μέσα ενημέρωσης.
Στη Νικαράγουα οι αρχές υιοθέτησαν νομοθεσία με στόχο την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, η οποία τους επέτρεψε να «τιμωρούν όσους επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης» και να «περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης».
Στη Ρωσία νόμος που τιμωρεί αυστηρά τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που αφορούν τον κορονοϊό κινδυνεύει να παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Κριτική στα social media

Εκτός από τις κυβερνήσεις, η μη κυβερνητική οργάνωση επέκρινε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, δεν έκαναν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.

Όλα αυτά «δυσκολεύουν την κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως και να λαμβάνει αποφάσεις γνωρίζοντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία της», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.

Η ακριβής πληροφόρηση είναι «κρίσιμη», τόνισε η ΜΚΟ, και για «να αντιμετωπιστεί ο εμβολιαστικός δισταγμός».

«Καθώς παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια διανέμονται και διατίθενται σε όλο τον κόσμο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι το κοινό έχει απεριόριστη πρόσβαση σε ακριβείς, τεκμηριωμένες και έγκυρες πληροφορίες.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ελαχιστοποίηση της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, που οφείλεται στην παραπληροφόρηση », δήλωσε ο Rajat Khosla. Ο Khosla αναφέρθηκε και στην άνιση διανομή των εμβολίων κατά της covid-19.

«Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί 6,6 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, ωστόσο μόνο το 2,5% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Με λιγότερες από 75 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους, καλούμε τα κράτη και τις φαρμακευτικές εταιρείες να αλλάξουν δραστικά την πορεία τους και να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να παραδώσουν δύο δισεκατομμύρια εμβόλια σε χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος ξεκινώντας από τώρα-αλλά χρειάζονται ασφαλείς, αξιόπιστες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των αποφάσεών τους».

(AFP, dpa)

Από bankingnews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. 


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου